Nederland in het weekend op de rand van de winter
Vooral vanaf vrijdag lijkt Nederland meer en meer in het grensgebied van licht winters weer in het noordoosten en zachter weer in het zuidwesten terecht te komen. Een lagedrukgebied, dat in het weekend door dit grensgebied heen over ons land naar het zuidoosten trekt, zou regionaal de eerste (natte) sneeuw van het nieuwe seizoen kunnen brengen.Het zachte weer van de laatste tijd loopt in stapjes ten einde. Zondag drong een eerste hoeveelheid met koudere lucht ons land binnen, vooral in de hogere delen van de atmosfeer. Op een hoogte van 1500 meter daalde de temperatuur van plus 8 graden op vrijdag en zaterdag naar -3 graden nu. Het effect ervan was ook meteen merkbaar. Omdat na het koufront een rug van hogedruk het land binnentrok, werden de wolken in de loop van zondag opgeruimd en tijdens helder weer kon het gisteravond, maar vooral vanochtend vroeg bij een wegvallende wind even snel afkoelen.
In de vroege ochtend vroor het weer eens
In Eelde, in Drenthe daalde de temperatuur het verst; tot -3,2 graden, vliegbasis Twenthe had met -5,1 graden aan de grond de laagste temperatuur. Op veel andere plaatsen kwam het tot lichte vorst, maar in het zuiden en in het westen bleef het kwik duidelijk boven nul.
Nu de rug van hogedruk ten zuiden van Nederland komt te liggen, is het opnieuw even de beurt aan zachtere lucht die vanaf de Noordzee het land binnenkomt. Dat gebeurt vanavond in het noorden en midden van het land al met een toename van de bewolking, laat in de avond en vannacht komt ook het zuiden van het land aan de beurt. Omdat het daar het langst helder blijft, kan de temperatuur er eerst nog tot tussen -1 en -3 graden dalen, later komt het kwik weer boven nul. In het midden en in het noorden van het land is dat de hele nacht al het geval.
Morgen, woensdag en donderdag bewolkt
Morgen, woensdag en donderdag is het bewolkt met soms een spatje regen en heel af en toe een beetje zon. De wind draait van west tot noordwest op dinsdag naar zuidelijke richtingen op woensdag. Wordt het dinsdag van zuidoost naar noordwest nog tussen 7 en 11 graden, woensdag en donderdag is het met 6 tot 10 graden wel gedaan. Donderdag passeert daarbij vanuit noordwesten een volgend koufront, met daarachter een nieuwe golf aan koudere lucht.
Vanaf dat moment wordt het interessant. Terwijl het lagedrukgebied waarachter de nieuwe golf met koudere lucht ons bereikt op vrijdag via de Noordzee maar het zuiden van Scandinavië trekt en geleidelijk in kracht afneemt, komt een ander lagedrukgebied vanuit de omgeving van IJsland via Engeland en Schotland naar het zuiden.
Westelijkere koers
Dit systeem volgt een westelijkere koers dan zijn voorganger. Terwijl het ten westen en zuidwesten van Nederland langs richting Frankrijk trekt, blijven wij in de koudere lucht aan de oostkant ervan. De neerslag, horend bij het lagedrukgebied, kan onze omgeving wel bereiken.
In het westen en zuiden het land lijkt de neerslag in de vorm van regen te vallen, in het oosten en midden van het land kan de neerslag op zaterdag en of in de nacht naar zondag ook enige tijd in de vorm van (natte) sneeuw vallen, die lokaal mogelijk heel even blijft liggen. Maandag komt een volgend lagedrukgebied er achteraan, ook weer met neerslag die, als de details kloppen, in een deel van het land in de vorm van (natte) sneeuw zou kunnen vallen.
In het oosten en noordoosten licht winters
Tijdens deze periode, die globaal van komende vrijdag, over het weekend heen tot en met de maandag erna duurt, zou het weer dus met name in het oosten en noordoosten toch af en toe licht winterse trekjes kunnen krijgen met, als het in de nachten eens opklaart, hier en daar lichte vorst en overdag temperaturen die maar enkele graden boven het vriespunt uitkomen. In het westen en in het zuiden is dat gevoel er waarschijnlijk minder, omdat het kwik daar (ook in de nachten) meestentijds boven nul lijkt de te blijven en de meeste neerslag er in de vorm van regen valt.
Niet alleen Nederland, maar ook de ons omringende landen mogen vanaf het komende weekeinde even aan de winter ruiken. Zo lijkt de vorst in Scandinavië behoorlijk vaste grond onder de voet te krijgen. Het sneeuwdek breidt zich daar vanaf het weekend flink uit en het gaat er op veel plaatsen vriezen. In de Duitse en de Belgische middelgebergten lijkt het ook te gaan sneeuwen en in Duitsland zou het op termijn zelfs in het laagland deels wit kunnen worden.
Winterse weer zet nog niet door
Het ziet er nog niet naar uit dat dit licht winterse weer ook op de wat langere termijn doorzet. Het hogedrukgebied op de Oceaan, dat bij ons in de hogere delen van de atmosfeer voor een noordelijke wind en de afstroom van koudere lucht vanuit het hoge noorden zorgt, lijkt in de loop van volgende week namelijk wat af te platten. De wind bij ons draait dan meer naar westelijke richtingen, waarmee de temperaturen weer iets omhoog kunnen, zonder dat het nu meteen heel zacht wordt buiten de deur. En ook op de langere termijn is er nog flinke onzekerheid in de weerkaarten. We blijven het natuurlijk volgen.