Morgen tweede supermaan van dit jaar
Woensdag 26 mei, morgen dus is het volle maan, supermaan en vindt er een volledige maansverduistering plaats. Omdat die laatste zich midden op de dag afspeelt en de maan bij ons dan onder is, kunnen we de verduistering helaas niet zien. Wel kunnen we ’s avonds en ’s nachts, daar waar het tenminste opklaart, van de supermaan genieten, de maan die een beetje groter is dan normaal. Eerder dit jaar hadden we op Koningsdag ook al een supermaan.Als het volle maan is, staat de maan vrijwel precies tegenover de zon aan de hemel. Dat het supermaan is, betekent dat de maan dan in het zogeheten perigeum staat, ofwel het punt van zijn wat elliptische baan om de aarde dat het dichtst bij de aarde ligt.
Het gaat bij deze supermaan om een afstand van 357.462 kilometer, nog iets dichterbij dan tijdens de supermaan van Koningsdag. De maan is vrijwel de hele nacht, laag boven de horizon te zien en lijkt door die kleinere afstand groter dan gemiddeld. Dat verschil ten opzichte van normaal kan ongeveer 7 procent zijn. Het licht is zelfs ongeveer 15 procent sterker dan een normale volle maan.
Wanneer kijken
Om de supermaan te zien, moet je woensdagavond, tijdens de maansopkomst om 22:06 uur, naar het zuidoosten kijken. De maan staat dan nog laag aan hemel. Rond 05.30 uur gaat hij in het westzuidwesten weer onder en in de tussentijd komt hij maximaal 19 graden boven de horizon uit. En dan is het natuurlijk ook de vraag of het voldoende opgeklaard is. De kans daarop lijkt in het zuiden het grootst, verder naar het noorden zijn er meer wolken en kunnen verspreid buien vallen.
Afstand tussen maan en aarde
Vanwege de elliptische baan van de maan rond de aarde varieert de afstand van de aarde tot de maan meestal tussen circa 357.000 en 406.000 kilometer. De gemiddelde afstand tussen de maan en de aarde is ongeveer 384 duizend kilometer en de kortst mogelijke afstand tussen beide is 356.400 kilometer. Iets meer dan eens per maand is het volle maan en kijken we dan naar de afstanden, dan staat in de helft van de gevallen de maan dichterbij de aarde dan gemiddeld. Staat de volle maan op een afstand van ca. 357 duizend kilometer van de aarde, zoals afgelopen Koningsdag het geval was en morgen het geval pis, dan spreken we echter pas over een supermaan.
Combinatie super- en bloedmaan komt niet vaak voor
Zou de maansverduistering morgen in Nederland te zien zijn geweest, dan hadden we op het moment dat de maan door de kernschaduw van de aarde was gegaan, een door een rood schijnsel zwak verlichte maan kunnen zien, de zogenoemde bloedmaan. In Nederland lukt dit dus niet, maar in andere delen van de wereld waar het op hetzelfde moment nacht is wel. De combinatie van een supermaan en een bloedmaan, komt niet ieder jaar voor, maar is ook weer niet heel zeldzaam. De laatste keer dat dit gebeurde, was in het jaar 2015.