Foto gemaakt door Ed van der Bad - Vanaf donderdag neemt de kans op stevige regen- en onweersbuien toe.
Foto gemaakt door Ed van der BadVanaf donderdag neemt de kans op stevige regen- en onweersbuien toe.
Nu

Mooie week voor de boeg, later onweerskansen

Vandaag scheen de zon in het hele land, met uitzondering van het noordoosten vanmorgen, volop. De komende dagen blijft het overwegend mooi weer, al komt morgen vooral in de noordelijke helft van het land wat meer bewolking voor. In de dagen daarna loopt de temperatuur verder op met woensdag en donderdag waarschijnlijk als warmste dagen. Dan kan de temperatuur in het zuiden lokaal de 28 graden bereiken. Vanaf donderdag neemt de kans op onweer wel toe.

Het mooie weer heeft alles te maken met een hogedrukgebied dat over delen van Noordwest- en Centraal-Europa ligt. De kern van het hoog ligt momenteel boven Zuid-Zweden, al vormt zich geleidelijk een nieuwe kern boven de Benelux en Duitsland. De stroming wordt dan even variabel en hoger in de atmosfeer tijdelijk ook noordelijk, waardoor een zwakke storing vanaf de Noordzee overtrekt en deze voor meer bewolkte condities zorgt. Vanaf dinsdag trekt dit hoog wat verder richting het oosten. Wij krijgen dan, aan de westkant van het hogedrukgebied, met een meer zuidelijke component in de stroming te maken. Met deze stroming wordt een duidelijk warmere luchtmassa aangevoerd, waardoor de temperaturen op kunnen lopen.

De weerkaart voor dinsdag. Onder de vleugels van een hogedrukgebied hebben wij te maken met een (zuid)oostelijke aanvoer van warme en droge lucht.
De weerkaart voor dinsdag. Onder de vleugels van een hogedrukgebied hebben wij te maken met een (zuid)oostelijke aanvoer van warme en droge lucht.

Samenvattend betekent dit er morgen meer bewolking voorkomt dan vandaag, vooral in de noordelijke helft van het land. Wel blijft het waarschijnlijk overal droog. Door de bewolking kan de temperatuur in het noorden een graadje lager uitvallen dan vandaag, terwijl het kwik in het zuidoosten opnieuw tot een graad of 25 stijgt. Dinsdag komt er opnieuw wat bewolking voor in het noorden, maar heeft de zon desondanks de overhand. Elders blijft de bewolking beperkt tot wat sluierbewolking waar het zonnetje makkelijk doorheen schijnt. Het wordt dinsdag bovendien iets warmer met temperaturen van 22-23 graden in het noorden en maxima van zo'n 26 graden in het zuiden.

Woensdag wordt opnieuw een zonovergoten dag en met een zuidoostelijke wind kan het kwik dan op veel plekken in het land oplopen naar zomerse waarden van 25 graden of meer. In het zuidoosten kan de temperatuur zelfs stijgen naar 28 graden. Tropische waarden lijken op dit moment wat te hoog gegrepen. Donderdag zijn de maxima vergelijkbaar met of een fractie lager dan op de woensdag. Dan vinden we de hoogste temperaturen langs de oostgrens. Nog steeds schijnt de zon dan regelmatig, maar er komt een stuk meer bewolking voor dan op de woensdag. Daarbij wordt de atmosfeer ook een stuk onstabieler van opbouw.

Hogedruk maakt plaats voor lagedruk: onweerskansen

Waar tot en met woensdag hogedruk de scepter zwaait, daar komt vanaf donderdag een lagedrukgebied dichterbij. Het lagedrukgebied komt waarschijnlijk over Groot-Brittannië te liggen en gaat daarmee invloed uitoefenen op het weer in onze omgeving. Waar in een hogedrukgebied sprake is van dalende luchtbewegingen, daar gebeurt bij een lagedrukgebied het tegenovergestelde. In een lagedrukgebied stijgt de lucht vanuit onderin de atmosfeer op, condenseert deze en vormen wolken en neerslaggebieden. De dalende luchtbewegingen in een hogedrukgebied drogen de atmosfeer juist uit en daarmee worden wolken- en buienvorming onderdrukt.

Vanaf donderdag neemt lagedruk het vanuit het westen over. Daarmee krijgen we te maken met een zuidelijke aanvoer, maar neemt de kans op (onweers)buien ook toe.
Vanaf donderdag neemt lagedruk het vanuit het westen over. Daarmee krijgen we te maken met een zuidelijke aanvoer, maar neemt de kans op (onweers)buien ook toe.

Met het wegtrekken van de hogedruk en de nadering van lagedruk, neemt de onderdrukking van het vormen van wolken en buien dus af. Daarbij komt er tussen de twee drukgebieden in een zuidelijke stroming tot stand waarmee warme en relatief vochtige lucht aangevoerd wordt. De combinatie van al deze factoren maakt de atmosfeer onstabiel van opbouw. Daardoor kunnen zich makkelijker (stapel)wolken gaan vormen welke kunnen uitgroeien tot stevige (onweers)buien. Het lijkt er momenteel dan ook op dat de donderdagochtend nog behoorlijk zonnig verloopt, maar er in de (na)middag en avond regen- en onweersbuien over het land gaan trekken. Voor de precieze details met betrekking tot de timing en sterkte van de buien is het nog te vroeg.

Vrijdag en weekend ook wisselvallig met kans op buien

Vrijdag wordt het waarschijnlijk iets minder warm dan op de donderdag, maar de luchtmassa in zijn geheel is nog altijd relatief warm en vochtig. Daardoor is er ook vrijdag nog een grote kans op regen- en onweersbuien.

In het weekend blijft het waarschijnlijk wisselvallig, maar op dit moment lijken de onweerskansen dan geleidelijk wat af te nemen. Op dit moment stoeien de weermodellen nog met wat er daarna gebeurt. Een enkel model laat vanuit het westen nieuwe lagedrukgebieden naderen, waardoor we opnieuw met een warme en vochtige zuidelijke stroming te maken krijgen, terwijl andere weermodellen juist een rug van hogedruk in onze omgeving laat zien. In het eerste scenario houdt het vrij warme weer met kans op (onweers)buien aan, terwijl het in het tweede scenario wat koeler, maar wel droger wordt.

Daan van den BroekMeteoroloog