Foto gemaakt door NOAA. - Een deel van het eindeloze wolkendek boven Europa.
Foto gemaakt door NOAA.Een deel van het eindeloze wolkendek boven Europa.
Nu

Miljoenen vierkante kilometers aan novembersaaiheid

Door de grote rust van dit moment in de atmosfeer heeft zich boven het Europese continent een enorm gebied met laaghangede bewolking gevormd. Het strekt zich uit van de Golf van Biskaje via Frankrijk, de Benelux en Duitsland tot over het zuiden van Scandinavië, Polen, Tsjechië en Slowakije naar het westen van Rusland en grote delen van Oekraïne. Het gebied, dat tot voorbij Kiev komt, heeft een oppervlakte van enkele miljoenen vierkante kilometers. Eronder is het weer, net als bij ons grijs en stil. Het is een oneindig gebied met novembersaaiheid.
Foto gemaakt door Eumetsat/DTN - Het hele pakket aan bewolking is hier goed te zien.
Foto gemaakt door Eumetsat/DTNHet hele pakket aan bewolking is hier goed te zien.

Het gebeurt in de herfst wel vaker dat een groot deel van Europa met laaghangende bewolking volloopt. Omdat het oppervlaktewater in de herfst, de voorbije zomer is nog relatief dichtbij, relatief warm is, zit de lucht nog vol met vocht, doordat het water makkelijk verdampt. Komt de atmosfeer een keer goed tot rust, zoals de afgelopen week in een groot hogedrukgebied boven het Europese continent is gebeurd, dan begint die lucht door de korte daglengte af te koelen. Omdat er veel vocht in zit, ontstaat dan op veel plaatsen mist die na enige tijd in laaghangende bewolking kan overgaan. Dat proces heeft zich de afgelopen week in Europa op zeer uitgebreide schaal afgespeeld en daardoor is nu dus een immens wolkengebied ontstaan.

In Nederland merkten we het nog niet meteen

In Nederland merkten we het nog niet meteen, omdat we hier aan de rand van een ander wolkengebied lagen dat bij een oud front hoorde. Het sleepte boven ons land en bracht bewolking waaruit soms een beetje regen of motregen viel. Het oosten en zuidoosten profiteerden nu en dan van de opklaringen aan de flank van deze oude storing. Hier brak de zon af en toe door en kwam het tijdens heldere momenten in de nachten lokaal tot lichte vorst.

In het weekend breidde de laaghangende bewolking zich wel tot over Nederland uit en inmiddels zitten we er middenin. Het levert een grijs en eigenlijk heel saai weerbeeld op waarin de dagelijkse verschillen maar klein zijn. Goed, er kan eens een beetje motregen uit de bewolking vallen, maar veel stellen de neerslaghoeveelheden niet voor. Ook de zon komt er niet of nauwelijks aan te pas. Er is maar weinig wind uit een oostelijke tot noordoostelijke richting en in de temperaturen zit ook maar weinig beweging. Ze liggen tussen 6 en 8 graden, in de nacht iets lager. Er komt pas een einde aan deze grijsheid als de bezem weer eens door de atmosfeer gaat.

Ook vanaf donderdag weer saaie bewolking?

Dat kan in de nacht naar woensdag gebeuren, als een storing over ons land naar het oosten trekt. Er kan dan een klein beetje regen vallen, maar veel belangrijker is dat de wind eindelijk toeneemt. Het is die sterkere wind die ervoor zorgt dat de laaghangende bewolking eindelijk wordt weggeblazen. Woensdag overdag kan de zon zich dan ook weer eens laten zien. Of dat van lange duur is, is echter nog maar de vraag. Vanaf donderdag komen we namelijk aan de flank van een nieuw hogedrukgebied boven Frankrijk opnieuw in een vochtige en warme luchtsoort terecht. De rekenmodellen van het weer suggereren dat er dan wederom laaghangende bewolking kan ontstaan. Gaap!

Reinout van den BornChef Redactie