Foto gemaakt door Elize IJzenbrandt - Archieffoto - Komende nacht zijn er tijdens eventuele opklaringen vallende sterren te zien
Foto gemaakt door Elize IJzenbrandtArchieffotoKomende nacht zijn er tijdens eventuele opklaringen vallende sterren te zien
Nu

Meteorenzwerm Geminiden vannacht nauwelijks te zien

Komende nacht trekt de meteorenzwerm de Geminiden over onze omgeving en zijn er veel vallende sterren te zien. Tenminste… als het weer meewerkt. En dat lijkt dit jaar tegen te vallen. Precies op het moment dat de meteorenzwerm zijn piek bereikt, trekt eeen storing over ons land en is het op de meeste plaatsen bewolkt. Her en der zijn ook wat opklaringen, met name voor het front uit in het zuidoosten van het land, dus daar zou de liefhebber nog wel eens geluk kunnen hebben.

Een ‘vallende ster’ heeft eigenlijk weinig te maken met een echte ster. We noemen het zo vanwege de lichtflits die wij kunnen zien. In feite gaat het om meteoren, ofwel minuscule stukjes steen en gruis, meestal afkomstig van kometen, die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnendringen en op ongeveer 80 tot 120 km hoogte boven het aardoppervlak verdampen. De lichtflits die we zien is met name de lucht om het steentje heen die onder enorme snelheid aan het gloeien gebracht wordt. Dat licht zien wij als de valstreep van de meteoor: de vallende ster.

Bijzondere zwerm

De meteorenzwerm Geminiden is de op een na grootste aan onze hemel en trekt ieder jaar in de maand december over onze streken. Deze meteorenzwerm is bijzonder, omdat het moederobject van deze zwerm geen komeet is, maar een zogeheten planetoïde: Phaethon. Bovendien werden de Geminiden pas relatief laat ontdekt. Ze werden in 1862 voor het eerst gezien en sinds die tijd zijn ze in hevigheid toegenomen. Naar verwachting neemt het aantal meteoren in de komende eeuw echter weer af, totdat de zwerm uiteindelijk niet meer zichtbaar zal zijn.

Wanneer zijn ze te zien?

Komende nacht kunnen boven ons land vermoedelijk zo’n 90 tot 105 meteoren per uur van deze zwerm te zien zijn. Nemen we ook de meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren mee, dan komen we op ongeveer 100 tot 120 ‘vallende sterren’ per uur. Het hoogtepunt wordt laat in de nacht naar dinsdag bereikt; om 5:15 uur, maar het beste moment om ze met het blote oog waar te nemen is echter al iets eerder, rond 3:45 uur. Maar dan moet het weer wel meewerken en de maan niet teveel storen.

Maan stoorzender

De meteoren van de Geminiden zijn veelal snel, een beetje gelig van kleur, vaak helder en hebben over het algemeen korte sporen. Ze zijn dus maar heel kort zichtbaar. De maan is komende nacht voor ongeveer 65 procent verlicht en kan dus een flinke stoorzender zijn, waardoor de zwakkere meteoren niet goed of zelfs helemaal niet te zien zullen zijn.

Werkt het weer mee?

Ook moeten we hopen op een paar opklaringen, want anders kunnen we het helemaal wel vergeten om er iets van te zien. Precies op het moment dat de meteorenzwerm overtrekt, schuift er ook een storing van noordwest naar zuidoost over het land. Voor het front uit, zijn er in vooral in de hoek van Limburg, het zuiden van Gelderland en het oosten van Brabant eerst nog wel een paar opklaringen, maar in de rest van het land overheerst bewolking en valt af en toe regen of motregen.

Britta van GendtMeteoroloog