Meiregen is zegen voor de tuin
"Mei koel en nat, vreet koe en paard zich zat", of "donder in mei, geeft gras in de wei", zijn weerspreuken die erg op het weer van afgelopen mei slaan. En ze komen ook uit, want een natte meimaand is een zegen voor de natuur. De natuur start deze zomer namelijk voor het eerst in 5 jaar met een kleiner neerslagtekort dan normaal. En dat is te zien!Het is een raar voorjaar geweest. Door de langdurige kou en neerslag liepen de meeste bomen pas in de tweede helft van mei uit en zelfs nu, begin juni, staan sommige eiken nog niet vol in blad. Maar het gaat heel snel, de natuur is afgelopen week werkelijk ontploft en is groener dan afgelopen jaren. En dat komt natuurlijk door de grote hoeveelheid neerslag die in mei is gevallen. Met landelijk gemiddeld 104 mm tegen 56 mm normaal was het de natste meimaand sinds 1983.
Tuin is in jaren niet zo mooi geweest
Afgelopen drie zomers stond het tuinieren in het teken van sproeien, sproeien en nog eens sproeien. En nog was het dweilen met de kraan open, want er verdampte op sommige hete zomerdagen meer dan 5 millimeter. Vooral in Limburg en de Achterhoek gingen complete gazonnen dood, net als veel planten en heggen. Bijvoorbeeld de beukenhagen, die erg gevoelig zijn voor droogte. En complete buxushagen gingen dood, mede door de buxusmot die door de droogte extra hard kon toeslaan.
Dit jaar zijn de tuinen in een paar weken compleet ontploft. In jaren stonden planten er niet zo mooi bij als nu aan het begin van de zomer. Ook bomen zijn veel voller en groener dan afgelopen zomers. Vooral de natuur op de hoge zandgronden in het oosten en zuidoosten had flink te lijden onder de droogte. Nu is er voldoende oppervlaktewater beschikbaar. Zo staan in de Achterhoek sloten en beekjes vol helder en stromend water. Dit is ook goed nieuws voor alle waterdieren en insecten.
Ook diep in de grond genoeg vocht
Mensen met groene vingers hebben het afgelopen zomers wel gemerkt. Wie de tuin ging omspitten, kwam erachter dat de aarde op zo'n 30 cm diepte kurkdroog was, ook al trok er af en toe een flinke plensbui over. De natuur heeft niet zoveel aan zware buien die in hete zomers regelmatig voorkomen. Dit water wordt niet zo snel door de droge bodem opgenomen en spoelt weg in sloten of het riool. De natte lente van dit jaar zorgde ervoor dat het water rustig en ook diep de bodem in kon trekken. Daardoor is het grondwater in het oosten en zuidoosten voor het eerst sinds 2017 weer op peil. De weerspreuk 'Een natte mei is een gouden mei' klopt dus als een bus.
Nog steeds geen eikenprocessierups
Bijkomend voordeel van zo'n 'ouderwetse' natte koele lente, is het tot nu toe uitblijven van de eikenprocessierups. Je kunt dus zonder jeuk de tuin in, mits je niet door de muggen wordt gestoken. Die zijn er door de natte meimaand juist meer dan afgelopen jaren.
Een koude lente betekent overigens niet dat de overlast door de processierups helemaal uitblijft. Door het warme weer van de afgelopen dagen is de ontwikkeling van de eikenprocessierups versneld. We zijn dus eigenlijk alweer met een inhaalslag bezig. Op dit moment is ongeveer 15% van de rupsen in het stadium waarin zijn brandharen ontwikkelen. Dat betekent dat de eerste nesten van de eikenprocessierups vanaf volgende week te zien zijn. Afgelopen jaren waren er al veel klachten in mei. Dat is ons dit jaar bespaard. De piek wordt nu pas in juli verwacht, drie weken later dan afgelopen jaren. Als de nesten komende weken ontstaan, wordt pas zichtbaar hoe groot de eventuele plaagdruk dit jaar kan zijn.
'Tuin als spons' voorkomt hittestress en verdroging
Genoeg vocht betekent niet dat het de hele zomer zo blijft. Deze dagen verdampt flink wat vocht en neemt het neerslagtekort toe. Door van je tuin een spons te maken die water opneemt, kun je voorkomen dat deze verdroogt in de zomer.
Veel steden zijn te versteend en overal waar stenen liggen, kan het regenwater maar moeilijk de grond in komen. Water dat op onze daken en in onze tuinen valt, voeren we liefst zo snel mogelijk af via het riool. De oplossing is simpel: tegels eruit en inheems groen erin! Door tegels te verwijderen en te vervangen door inheemse kruiden, struiken en bomen, verander je je eigen tuin in een spons die heel wat water kan opnemen. Bovendien heb je door die begroeide tuin een stuk minder last van hittestress. Een andere manier om regenwater op te vangen zodat dit niet verloren gaat is een regenton, het ingraven van infiltratiekratten in de tuin of het afkoppelen van de regenafvoer.
Bron: Weer.nl/ANP