Foto gemaakt door Marianne Steenbergen - Deventer - Veel pollen in de lucht
Foto gemaakt door Marianne SteenbergenDeventerVeel pollen in de lucht
Nu

Meer hooikoortsklachten door mooie weer

Met een hogedrukgebied in onze buurt is het de komende tijd stralend weer, met veel zon en steeds hogere middagtemperaturen. Dit weekend kan het kwik landinwaarts al tot boven 20 graden stijgen en volgende week warmt het regionaal op tot een zomerse 25 graden, mogelijk meer. Na een nat en fris voorjaar is dat niet alleen voor veel mensen een verademing, maar ook voor de natuur. Alles is buiten frisgroen en veel bomen, planten, grassen en bloemen staan in bloei. Fantastisch natuurlijk, behalve voor de hooikoortspatiënten.

Het warmere, zonnige en droge weer waarmee we dit weekend en de komende week mee te maken hebben, zorgt voor meer hooikoortsklachten. De klachten worden de komende periode voornamelijk veroorzaakt door pollen van grassoorten als de grote vossenstaart. Door het natte voorjaar hebben deze grassen goed kunnen groeien en dat gaan hooikoortspatiënten de komende weken merken. In het binnenland is de toename van het aantal pollen in de lucht het grootst, aan zee is de lucht voor wat betreft pollen een stuk schoner. De wind waait dit weekend namelijk nog grotendeels vanaf zee.

Verergering door oostenwind

Het zwaartepunt valt na het weekend. De wind draait later op zondag namelijk naar het noordoosten en maandag naar het oosten, en dan waait de wind vanaf het land. Vanuit de richting van Duitsland komt dan met een droge en warme oostenwind veel pollen onze kant op. Maandag hangt vooral in het zuiden veel pollen in de lucht en dinsdag breidt zich dat uit tot in bijna het hele land. Ook dan blijft het aan de kust voor de hooikoortspatiënten het meest aangenaam, met daar iets meer wind.

Pollen vanuit Duitsland

Mensen die overgevoelig zijn voor graspollen moeten de komende dagen dus rekening houden met veel hooikoortsklachten. Het gras is door het natte weer uitstekend gegroeid en komt nu het warmer wordt massaal in bloei. Met bovendien de aanvoer vanuit o.a. Duitsland zal de hoeveelheid stuifmeel in de lucht dan ook extra snel toenemen. In de tweede week van juni lijkt de piek te vallen en in juli is die naar verwachting weer voorbij. Daarna kan bijvoet voor nieuwe klachten zorgen.

Relatief lange bloeiperiode

Door het groeizame, maar frisse weer van dit voorjaar hebben we een relatief lange bloeiperiode van veel bomen en planten achter de rug, waardoor er langere tijd pollen in de lucht aanwezig was. Een groot voordeel hierbij was echter dat het vaak nat was, waardoor het pollen uit de lucht werd gehaald. Inmiddels zijn de meeste bomen nu uitgebloeid, maar door de koude en wisselvallige meimaand is het graspollenseizoen dit jaar later van start gegaan ten opzichte van de voorgaande jaren en kunnen de klachten de komende dagen dus weer sterk toenemen.

Bronnen: Weer.nl / ANP

Britta van GendtMeteoroloog