Sneeuwstormen, onweer en regen brengen ook rust
Zomaar ergens in de bergen van Andalusië in het zuiden van Spanje. We zitten bij een oud, stenen boogbruggetje over een vrolijk kabbelende beek. De wind ruist af en toe vriendelijk door de grote bladeren van de populieren naast het water. Vogeltjes spelen even verderop vrolijk op de stenen in de beek. In de verte klinkt een hop. Heel even komt op de weg een auto voorbij.Je zou er uren kunnen blijven zitten, zo voelt het. Allebei worden we compleet rustig van deze omgeving. Natuurgeluiden zijn goed voor een mens, zo werd altijd al gedacht. En nu is het in een onderzoek van Canadese wetenschappers ook bewezen, zo was dinsdag in dagblad Trouw te lezen. Ze tonen niet alleen aan dat mensen baat hebben bij het luisteren naar natuurlijke geluiden, maar zeggen ook dat we er zuinig op moeten zijn. Sterker nog: we zouden er bij de inrichting van onze omgeving rekening mee moeten houden.
We worden rustig van natuurlijke geluiden
Iedereen kent het wel. Het slaapt anders als het regent of waait en je de druppen en de wind tegen het slaapkamerraam hoort. Tijdens een warme nacht in de zomer kun je lange tijd wakker liggen en naar het plafond liggen staren, totdat er een onweersbui komt en de slaap je toch ineens overvalt. Er is iets met die natuurlijke geluiden, we worden er rustig van en ontspannen er beter op.
Zes uur lang kijken en luisteren naar een sneeuwstorm in de Oekraïense bergen. Heerlijk!
Staren naar de regen of naar de sneeuw die valt. In de zon in het park met allemaal vogels om je heen. Of op de camping bij een kabbelend beekje. Het geluid van de zee met zijn golven op het strand doet het, maar dus ook de wind die zachtjes door de bladeren van een boom waait.
Menselijke geluiden irriteren en vragen aandacht
Er blijkt een verschil te zijn in de manier waarop mensen natuurlijke en niet natuurlijke geluiden verwerken, zo blijkt uit het onderzoek. Bij natuurlijke geluiden hoeven we ons niet te concentreren. We horen ze toch wel, ze maken ons ook rustig.
Bij menselijke geluiden is dat anders. Ze irriteren snel en ze eisen onze aandacht op, omdat we eigenlijk ook meteen willen weten waar het geluid vandaan komt waaraan we ons irriteren. Voor mensen met misofonie is dat helemaal een opgave. Zij kunnen zich aan praktisch ieder geluid irriteren, met uitzondering dan weer van de natuurlijke geluiden.
Er is veel lawaai
We staan er vaak niet bij stil hoeveel lawaai er om ons heen is. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van de airconditioning op kantoor dat er vrijwel altijd is. Het is zo normaal dat we het niet meer horen. Denken we. Want valt het een keer weg, dan is de stilte ineens oorverdovend, maar minstens zo weldadig. Er zijn dan vrijwel geen mensen die niet zeggen, oh die stilte, wat heerlijk!
Regen, onweer en een haardvuurtje, drie uur lang.
Of het verkeer in de straat. Zeker als er auto’s of motoren voorbij komen die de decibellen even flink opvoeren door het gas voor korte tijd volledig open te draaien, om vervolgens de uitlaat ook even flink te laten knallen. Muziek in je omgeving die een tandje te hart staat, doet hetzelfde. Of wat te denken van de buurman die ieder weekend gebruikt om weer een ander vertrek van zijn huis te schuren. Het liefst zo vroeg mogelijk, zodat hij later op de dag nog iets anders kan doen.
Natuurlijke geluiden worden vaak overstemd
Op de plaatsen waar de meesten van ons leven, in steden en in dorpen, worden de natuurlijke geluiden tegenwoordig overstemd door het lawaai van de mens. We zouden daar meer op moeten letten, geven de onderzoekers aan. Want een bestaan waarin natuurlijke geluiden beter te horen zijn, is aantoonbaar gezonder. Daarom loont het toch de moeite om in de stad een park in te gaan. Ook al raak je het menselijke geluid er niet kwijt, je hoort er wel natuurgeluiden.
We zouden er bij het inrichten van onze omgeving ook meer rekening mee moeten houden, zo geven de onderzoekers aan. Meet wat je hoort en pas de omgeving zo aan dat natuurgeluiden er weer een onderdeel van gaan uitmaken. Zodat we ze overal kunnen horen, in plaats van hier en daar.
Stilte is ook heerlijk
Dat stilte ook een geluid is, zullen mensen die in een afgelegen berggebied weleens op een bergtop hebben gestaan, kunnen beamen. De stilte kan er oorverdovend zijn. En wat is stilte heerlijk als je die bijna niet meer tegenkomt.
Gelukkig leven we in een moderne tijd en kunnen we dat wat niet is toch redelijk tevoorschijn toveren, behalve dan die stilte. Daarom bij dit verhaal een paar video’s om naar het natuurlijke geluid van de wind en de regen te kunnen luisteren en naar de vallende druppen en de voorbij jagende sneeuw te kijken. Als je er zelf niet in staat en je verder gewoon in je warme en droge woonkamer zit, is het heerlijk om naar kijken en te luisteren. Je wordt er echt rustig van.