Foto gemaakt door Martha Kivits - Waalwijk - Door het warme weer van eerder deze week kwamen diverse bomen en planten al in bloei.
Foto gemaakt door Martha KivitsWaalwijkDoor het warme weer van eerder deze week kwamen diverse bomen en planten al in bloei.
Nu

Langere bloeiperiode ongunstig voor hooikoortspatiënt

Veel mensen hebben in deze tijd van het jaar al veel last van hooikoortsklachten. Halverwege februari kwam het door voornamelijk de Els al tot een enorme piek in de pollenconcentratie, daarna zagen we weer een tijdelijke daling. Door het warme, lokaal zomerse weer eerder deze week zijn echter nu ook de Wilg, de Es, de Populier en de eerste Berken in bloei gekomen. Bovendien is het eerste graspollen geteld, waardoor bij veel hooikoortspatiënten de klachten de afgelopen dagen weer zijn verergerd.

Tijdens het warme weer van begin deze week zag je de natuur letterlijk groener worden. De eerste verse, groene blaadjes aan bomen en planten, maar ook vele knoppen, grassen en bloemen. Een genot om te zien, maar voor de mensen met hooikoorts is dit geen hele fijne tijd. Het aantal pollen in de lucht neemt toe en dat resulteert in onder andere benauwdheid, veel niezen en prikkende ogen.

Langer pollen in de lucht

Het huidige rustige en wat minder warme weer, maar vooral het komende koude weer, vertraagt de ontwikkeling van de natuur juist weer iets. Gunstig voor de hooikoortspatiënten zul je nu denken. En voor wat betreft de pollenconcentratie is dat ook wel zo, want die stagneert bij dit koudere weertype of neemt zelfs weer een beetje af. De natuur komt hierdoor iets gevarieerder en gespreider in bloei, maar juist dit is weer nadelig voor mensen met hooikoorts. Doordat de planten en bomen over een langere periode bloeien en dus ook langer pollen verspreiden, zullen hooikoortspatiënten ook langere tijd last houden van het pollen en dus ook de klachten.

Hooikoorts in coronatijd

Hooikoortsklachten zijn niet heel handig in deze coronatijd, want de symptomen overlappen sterk. Sta je in de rij bij de supermarkt probeer je tegenwoordig al liever niet te niezen of te hoesten. Laat staan je neus een paar keer flink ophalen. Het zouden volgens de andere mensen in de rij namelijk zo maar eens Coronaklachten kunnen zijn. De symptomen zijn lastig te onderscheiden. De enige symptomen die niet overeenkomen, zijn smaakverlies (Covid-19) en tranende ogen (hooikoorts), maar verder kan het dus erg verwarrend zijn. Als je twijfelt is het advies om toch een coronatest te laten doen.

Trend is gunstig

Op Eerste Paasdag zullen veel hooikoortspatiënten nog wel klachten hebben, maar in de nacht naar maandag en maandagochtend trekt vanuit het noorden een koufront over het land, waardoor het pollen uit de lucht, mee omlaag wordt genomen. De pollenconcentratie neemt dan af. Tegelijkertijd staat er wel veel wind, waardoor een deel ook weer terug de lucht in zal worden geblazen, maar de totale pollendruk is dan wel een stuk lager.

Later in de week weer een toename

Na het regenfront volgt een aantal winterse buien, lokaal met hagel en natte sneeuw. In de avond en nacht naar dinsdag koelt het sterkt af en kan het plaatselijk zelfs even wit worden. Ook de dagen na Pasen blijven we in relatief koud lucht vertoeven en vallen nog enkele winterse buien. Het zal dan qua klachten even meevallen voor veel mensen. Tussendoor is er echter ook wat ruimte voor de zon, dus ondanks de kou is het wel groeizaam weer, al gaat het dan langzaam. Pas als later in de komende week de temperaturen weer iets omhoog gaan en buiigheid afneemt, zal de pollenconcentratie in de lucht weer hoger worden en zullen de klachten weer toe gaan nemen.

Britta van GendtMeteoroloog