Foto gemaakt door Ton de Brabander - Renkum - Ook vandaag vallen verspreid over het land weer regen- en onweersbuien.
Foto gemaakt door Ton de BrabanderRenkumOok vandaag vallen verspreid over het land weer regen- en onweersbuien.
Nu

Lagedrukgebiedje langs de westkust

Een klein lagedrukgebiedje trekt vandaag vanaf de Belgische kust over onze westkust naar het noorden. Daar omheen draait een aantal buien, soms ook met onweer, maar deze weten vanochtend vooral het westen van het land te bereiken. Ook in het binnenland blijft het echter niet droog, want daar ontstaan vanmiddag in onstabiele lucht ook enkele losse regen- en onweersbuien. Regionaal kan het dan weer flink doorregenen, al zullen er ook plekken zijn waar het droog blijft, met nog geregeld zon.

Er gebeuren vandaag dus eigenlijk 2 dingen, maar eigenlijk zijn ze ook wel een beetje aan elkaar gekoppeld. Ten eerste dus de neerslag rondom het lagedrukgebiedje. Dit kenmerkt zich vooral als frontale neerslag, ofwel een gebied met (gestage) regen die valt op passage van een front. In dit geval is het echter geen typisch regengebied, want er zitten ook wat actievere pitten tussen, waarbij het ook kan onweren of hagelen. We spreken dan van buiige regen.

Warme zuidelijke wind

Ten tweede de wind. Rondom dat lagedrukgebiedje waait de wind tegen de klok in en dat betekent dat wij een zuiden- tot later zuidwestenwind hebben. Hiermee wordt relatief warme en vochtige lucht vanuit het zuiden van Europa aangevoerd. De maximumtemperaturen komen dan ook uit tussen 21 en een lokaal zomerse 25 graden. In de hogere luchtlagen van de atmosfeer is de lucht een stuk kouder en dat maakt de lucht boven ons land onstabiel. Dat wil zeggen dat er gemakkelijk buien kunnen ontstaan.

Onstabiele lucht

Warme lucht stijgt namelijk op en zodra zo’n warme luchtbel op zijn weg omhoog verzadigd raakt met vocht, ontstaat een stapelwolk. Kan deze ver genoeg doorgroeien omhoog, vormt zich uiteindelijk een regen- of zelfs onweersbui. En dit gaat in de loop van de middag gebeuren. Waar zo’n warme luchtbel precies zal gaan opstijgen, is van tevoren lastig aan te geven. Feitelijk kan dat overal gebeuren, maar landinwaarts is die kans het grootst, want daar vinden we in de zomer vaak de hoogste temperaturen.

Grote lokale verschillen

Toch kan het zo zijn dat jij het helemaal droog houdt. Zo’n bui kan namelijk net 5 kilometer verderop ontstaan en bij weinig wind volledig op die plek uitregenen, terwijl er bij jou vrijwel niets gebeurt en zelfs de zon nog schijnt. Zo kunnen de straten in een dorp verderop blank staan, terwijl jij de tuin toch weer handmatig moet sproeien. Helemaal als het bijna windstil is en de buien dus amper van hun plek komen, kan er heel lokaal dus heel veel neerslag in korte tijd vallen en wateroverlast optreden. Staat er wel wat wind, dan trekken de buien van de ene naar de andere plek en valt op 1 plek relatief veel minder regen. De neerslag wordt dan meer verdeeld, waardoor het risico op wateroverlast kleiner is.

Middag en avond

Ook begin van de avond is het nog warm en kunnen de buien in stand blijven, maar zodra het kwik eenmaal begint te dalen, dooft het merendeel van de buien geleidelijk uit. Morgen overdag leeft de buiigheid weer langzaam op. In de ochtend valt al een lokale bui en vooral in de middag en avond, als de lucht het warmst is, worden de buien weer actiever en kan er ook onweer en hagel bij voorkomen, al lijkt die kans in de loop van de week wel steeds iets kleiner te worden.

Wisselvalligheid houdt aan

Vanaf woensdag blijft het wisselvallig, met geregeld zon, maar ook een paar buien, maar dit zijn dan nog vooral standaard regenbuien. Vooral donderdag overheerst zelfs het droge weer. De wind trekt op nadering van een volgend lagedrukgebied iets aan vanuit het zuidwesten en kan aan de kust soms krachtig tot hard worden, ofwel windkracht 6 a 7. Stabiel zomerweer, met ook hogere temperaturen, lijkt voorlopig dus nog niet in zicht.

Britta van GendtMeteoroloog