Koud of warm tijdens de Paasdagen?
Het lijkt bijna een jaarlijks wederkerende situatie te zijn, de onzekere weersverwachting voor wat betreft de Paasdagen. Deze feestdagen vallen niet ieder jaar op precies hetzelfde moment - waardoor het weer tijdens de Paasdagen sowieso vaak grote verschillen laat zien -, maar toch zien we op de een of andere manier vrijwel ieder jaar eenzelfde patroon op de weerkaarten.Voor veel mensen bestaat Pasen vooral uit een aantal vrije dagen, waarop men met familie of met vrienden vaak geniet van een gemeenschappelijke maaltijd of bijvoorbeeld brunch. Met kinderen wordt er traditioneel naar eieren gezocht en zij hebben na het weekend nog een extra dag vrij van school. Voor anderen geldt Pasen als een belangrijk christelijk feest, waarop zij vanuit hun geloof vieren dat op deze dag Jezus uit de dood is opgestaan, op de derde dag na zijn kruisiging.
Periode van 35 dagen
Pasen wordt altijd gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Hierdoor kunnen de paasdagen in een periode van 35 dagen vallen; van 22 maart tot en met 25 april. In deze tijd van het jaar kunnen dan binnen grofweg een maand grote verschillen voor wat betreft het weer optreden. Valt Pasen, net als dit jaar, relatief vroeg in de lente, dan kan het nog best koud zijn, al dan niet met zelfs nog een winters tintje. Vallen de paasdagen later in april, dan is die kans een stuk minder groot.
Grote verschillen
En die verschillen zien we ook jaarlijks tijdens het paasweekend, dat standaard op de zondag – Eerste Paasdag – en maandag – Tweede Paasdag – wordt gevierd. Het ene jaar kunnen we buiten zitten, met zonneschijn en temperaturen ruim boven 20 graden, en het andere jaar is het koud en guur. Soms komt het zelfs voor dat we in 1 weekend al enorme verschillen zien tussen Eerste en Tweede Paasdag.
Pasen 2020
Vorig jaar was het op Eerste Paasdag in het zuiden bijvoorbeeld bijna 25 graden (24,8 graden in het Limburgse Arcen) en in De Bilt werd het 23,0 graden, met flink wat ruimte voor de zon en later een paar (onweers)buien. Op Tweede Paasdag was dat anders. Het werd toen nog slechts 12 graden maximaal. In combinatie met ook een stevige wind lag de gevoelstemperatuur echter nog een flink stuk lager. Wel was er in de loop van de dag weer wat ruimte voor de zon. Grote verschillen dus.
Dit jaar weer spannende weerkaarten
Ook dit jaar wordt het tijdens de paasdagen weer spannend. De huidige weerkaarten laten op zondag 4 en maandag 5 april een situatie zien, waarbij er ten westen van ons een bel met hele koude lucht ligt, en er ten oosten van ons juist hele warme lucht vanuit het zuiden wordt aangevoerd. Wij lijken precies tussen beide in te zitten. In de koude lucht ten westen van ons kan op de Britse Eilanden zelfs sneeuw vallen en staat er een stevige noordelijke wind, terwijl onze oosterburen met een warme en droge zuidelijke wind lekker buiten kunnen zitten, bij aangename lentetemperaturen.
Warm of koud?
En waar komen wij dan uit? Dat is op deze termijn nog lastig te zeggen en helemaal met dit soort bijzondere weerkaarten. Komt die koude lucht namelijk ook maar iets oostelijker uit, dan zitten ook wij daar midden in en kan het nog behoorlijk koud zijn in deze tijd van het jaar. Wint aan de andere kant echter de warmere lucht vanuit het zuiden het duel, dan zouden we zomaar ook in de tuin of op het balkon aan de paasbrunch kunnen. Een verschil van slechts een paar honderd kilometer, kan boven Europa en dus helemaal boven ons kleine kikkerlandje grote impact hebben op ons weer.
Onzekere verwachting
Een paar dagen geleden leken we nog aan de koudere kant uit te gaan komen, maar op basis van de huidige berekeningen lijken de kansen voor de warme lucht ook weer groter te gaan worden. Op deze termijn is het echter nog lastig te zeggen wat het uiteindelijk echt zal gaan worden. We blijven er de komende dagen natuurlijk bovenop zitten en houden jullie op de hoogte. Spannende weerkaarten!