Foto gemaakt door Jannes Wiersema  - Roodeschool - Kleine veranderingen op de weerkaart lieten de verwachting voor de lange termijn vanochtend volledig omklappen. Wat is er precies gebeurd?
Foto gemaakt door Jannes Wiersema RoodeschoolKleine veranderingen op de weerkaart lieten de verwachting voor de lange termijn vanochtend volledig omklappen. Wat is er precies gebeurd?
Nu

Kleine veranderingen op de weerkaart laten verwachting volledig omklappen

Kleine verschillen op de weerkaart maken voor het weer bij ons op dit moment een wereld van verschil uit. Leken we gisteren nog met een redelijke mate van zekerheid op een koude Kerst en daarna winterse aanloop naar de jaarwisseling af te stevenen, vanochtend waren de modelberekeningen ineens veel zachter. Het Amerikaanse model sloeg volledig om, ook in zijn pluim. Het Europese was ook veel warmer, maar liet nog enige mate aan onzekerheid over.

Het Duitse ICON-model was in zijn extra berekeningen juist iets kouder dan de voorgaande runs en het Canadese GEM-model veranderde in de periode tot de jaarwisseling nauwelijks, maar werd in zijn pluim op de langste termijn (in de periode na 2 januari) wel duidelijk zachter.

Moedeloos worden we er in de weerkamer wel een beetje van. Iedere keer als je denkt dat je het weer voor de komende tijd een beetje in het snotje hebt, komt er weer een andere variant uit de hoge hoed. En zeker met de feestdagen in zicht, maakt dat het werk er niet makkelijker op.

Hele patroon wat opgeschoven

Nemen we de berekeningen van het Europese model als leidraad, dan lijkt het hele patroon bij ons, in de periode na komende zondag, globaal zo’n twee- a driehonderd kilometer naar het noorden te zijn opgeschoven. Bij het Amerikaanse model zien we eenzelfde beweging. De oorzaak ligt in een combinatie van kleine dingen. Zo wordt het hogedrukgebied bij IJsland, dat in de weersontwikkeling van dit moment zo’n belangrijke rol speelt, iets minder sterk ingetekend.

Verder neemt een lagedrukgebied, dat nu midden op de Oceaan ligt en op Europa af koerst, wat sneller in betekenis af dan eerder gedacht. Een gevolg is dat het minder makkelijk bij ons in de buurt komt en op een wat noordelijkere positie voor anker gaat dan in de voorgaande berekening. Daardoor, en hoe raar dat ook klinkt bij een opvullend systeem, slaagt het er aan zijn voorzijde in – doordat de zuidenwind daar wat langer aanhoudt – om zondag alweer de koude lucht, die zaterdag nog netjes vanuit het noorden ons land in loopt, naar het noorden terug te dringen.

In de vorige run, toen het lagedrukgebied nog met een redelijk tempo op Europa af kwam, was daar gewoon minder tijd voor. Bij het Europese model helpt een randstoring, die met de zuidelijke straalstroom van dit moment meekomt, het oude laag nog een handje mee. Door de vertraging in de beweging van de oude depressie kunnen de twee nu samensmelten. Eerder lukte dat niet.

Grote gevolgen voor weer op langere termijn

De veranderde uitgangspositie van na het weekend lijkt grote gevolgen te hebben voor het weer in de week daarna. Nu alles een stukje noordelijker ligt, hebben lagedrukgebieden, die vanaf de Oceaan op Europa worden afgevuurd, ineens meer mogelijkheden. Later in de periode komt een nieuw, groot lagedrukgebied midden op de Oceaan te liggen. De extra ruimte die er dan is, leidt ertoe dat zich langs de westrand van Europa een vooral in de hogere delen van de atmosfeer erg warme zuidwestelijke windbaan ontwikkelt. De aanvoer van warme lucht op hoogte resulteert in het zich boven het Europese continent in razend tempo opbouwen van een warmbloedig hogedrukgebied, dat iedere kans op winterweer in de nabije toekomst vakkundig wegneemt.

Eerder in december maakten we ook al zoiets mee. Ook toen zagen we op de weerkaarten een voor winterweer kansrijke drukverdeling met zeer koude lucht boven Scandinavië, die zo op het oog Nederland alleen maar hoefde binnen te stromen. De weerkaarten van dat moment gaven ook toen een tijdje aan dat dit zou gaan gebeuren. Daarbij leek de Oceaan eerst rustig. Maar toen het puntje bij het paaltje kwam, gebeurde hetzelfde als wat zich de komende dagen lijkt te gaan afspelen. Er ontstond een warmbloedig hogedrukgebied en dat bracht ons lange tijd zacht weer.

Belooft niet veel goeds voor de winter

Als het nu weer zo gaat, belooft dat weinig goeds voor de winter. Blijkbaar zit er dan iets in het patroon dat maakt dat we op momenten, dat de winter het bij ons echt lijkt te gaan maken, toch op het verkeerde been worden gezet. Omdat de invloeden van de Oceaan uiteindelijk sterker zijn dan ze zich eerst lieten aanzien. Gelukkig zitten we nog vroeg in de winter en is er nog tijd. Ook in het hoge noorden kan het de komende tijd nog wat kouder worden, wat op de langere termijn weer op de ligging van de wintergrens van invloed kan zijn. Zoals we in Nederland vaak zeggen: prijs de dag niet voordat het avond is. Er kan nog altijd veel gebeuren. Ook de komende dagen nog.

Reinout van den BornChef Redactie