Hoogtepunt kersenbloesem Japan eerder dan ooit in 1200 jaar tijd
Het kersenbloesemseizoen, het traditionele teken dat de lente in Japan is begonnen, bereikte in de stad Kyoto op 26 maart een hoogtepunt en dat is een record. Sinds de gegevens van de bloeiperiode worden bijgehouden, zo'n 1200 jaar geleden, gebeurde dat niet zo vroeg in het voorjaar.De gegevens van Kyoto gaan terug tot het jaar 812 na Christus. In verschillende documenten is al die jaren bijgehouden wanneer de bomen tot bloei komen en de eerste bloemen verschijnen. Ook wordt vastgelegd wanneer de bloesem op het hoogtepunt is.
Ongewoon warme lente
De stad heeft dit jaar te maken met een ongewoon warme lente. Het seizoen begon op 11 maart in Hiroshima, acht dagen eerder dan het vorige record uit 2004. Wetenschappers vermoeden dat de toenemende vroege bloei in de afgelopen decennia te maken heeft met klimaatverandering. De kersenbloesem in Japan is altijd een symbool geweest van de vergankelijke schoonheid. Het leven wordt door de Japanners beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kersenbloesem, die ook wel Sakura wordt genoemd, ook als symbool ingezet om het nationalisme en militarisme onder Japanse bevolking aan te wakkeren. De kamikazepiloten schilderden kersenbloesems op de zijkanten van hun vliegtuig alvorens ze op zelfmoordmissie gingen. De overheid moedigde de Japanners aan in hun geloof in de oorlog door te stellen dat de zielen van de gesneuvelde soldaten in kersenbloesem reïncarneerden.
Ook vandaag nog gebruiken de Japanse troepen en de politie de kersenbloesem in emblemen, vlaggen en insignes, in plaats van de klassieke sterren.
ANP/Weer.nl.