Juniwarmte spitst zich de komende dagen toe
De junimaand is halverwege en de zomer heeft een voorspoedige start gemaakt. Niet alleen scheen de zon, in elk geval op het nationale hoofdstation in De Bilt, meer dan ooit in de eerste junihelft, ook de gemiddelde temperaturen waren hoog. We stevenen nu al op een derde plaats in de lijst van warmste junimaanden tot nu toe af en als de verwachtingen, zoals ze nu zijn, uitkomen, zou juni aan het einde zomaar tot de warmste eerste zomermaand kunnen uitgroeien.Een belangrijke rol daarbij zal de hitte spelen, die de komende dagen wordt verwacht en die – vooral in het oosten en zuidoosten – tot in het weekeinde of zelfs begin volgende week zou kunnen aanhouden. Het is niet uitgesloten dat daarbij in die gebieden ook de eerste regionale hittegolf zal worden aangetekend, al moet daarvoor nog wel veel gebeuren. Vooral vanaf donderdagavond neemt verder de kans op regionaal hevig onweer toe. En ook die buien kunnen ons vanaf dat moment een aantal dagen bezighouden en regionaal voor soms heftig en zeer nat weer zorgen.
Vandaag nog even opladen
Vandaag is dat allemaal nog niet zover. Een zwakke storing is ons land de afgelopen nacht binnengedrongen en brengt vanochtend eerst vrij veel bewolking. Later vanochtend komt, als eerste in het noorden, de zon er weer door en vanmiddag breiden die opklaringen zich langzaam verder naar het zuiden uit. Het noorden heeft vandaag dus de meeste zon, in het zuiden hangen de meeste wolken. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 20 graden in het noorden tot 26 graden in het zuiden van het land.
Vanavond en de komende nacht zijn er overal opklaringen. De temperaturen gaan nog een keer lekker onderuit en op de koudste plekken in het noorden en oosten van het land kan het kwik tot plaatselijk 8 graden dalen, op andere plaatsen wordt het niet kouder dan tussen 11 en 14 graden.
Morgen heet
Morgen is de wind naar zuid tot zuidoost gedraaid en dringt veel warmere lucht het land binnen. Bij veel zon en nog een paar stapelwolken gaan de temperaturen snel omhoog. Wordt het in het uiterste noorden in de middag ongeveer 27 graden, in het binnenland stijgt het kwik op uitgebreide schaal tot tropische waarden tussen 30 en 33 graden en mogelijk wordt het ergens in het zuidoosten van het land nog wel een graadje warmer. De hitte is dan echt begonnen.
Donderdag onaangenaam heet
Donderdag wordt het nog warmer. Na een plaknacht met minimumtemperaturen tussen 17 en 20 graden, schiet het kwik overdag met veel zon omhoog. Vrijwel overal worden tropische temperaturen verwacht en op de warmste plaatsen in het oosten en zuidoosten kan het kwik lokaal zelfs tot 36 graden oplopen. Omdat de luchtvochtigheid tegelijkertijd toeneemt, is het dan niet meer aangenaam buiten de deur. Blijft het overdag nog droog, in de avond neemt – het eerst in het zuidwesten – de kans op onweer toe. En met die hitte kunnen dat forse buien zijn.
Vanaf vrijdag op de grens en vaak onweer
Vanaf vrijdag liggen we een aantal dagen op de grens van de hitte, die boven Duitsland onverminderd doorgaat, en koelere lucht die ons land vanuit het westen probeert te bereiken. Dat levert niet alleen onaangenaam benauwd weer op met temperaturen die in het oosten nog steeds dagelijks tot in de buurt van of zelfs boven de tropische grens van 30 graden kunnen oplopen, maar ook de explosieve omstandigheden die tot zware onweersbuien kunnen leiden. Bijna dagelijks wordt wel een gebied met (hevig) onweer in de buurt van oven boven Nederland ingetekend. Er tussendoor komt ook de zon af en toe tevoorschijn. Verder blijft de luchtvochtigheid bijzonder hoog.
Vanaf begin volgende week minder warm
Pas begin volgende week, waarschijnlijk vanaf dinsdag, lijkt een einde aan de strijd te komen en dringt de koelere lucht voor wat langere tijd tot Nederland door. Hoewel het licht wisselvallig blijft, worden de buien dan minder zwaar. De zon laat zich regelmatig zien en de temperaturen vallen terug naar een niveau van tussen 20 en 25 graden. Dat is nog steeds aan de warme kant voor juni, maar een stuk minder extreem dan de vaak onaangename hitte die we de komende dagen krijgen.