Invloed van de zee
Bijna de helft van Nederland grenst aan het water. Het zeewater voor onze Nederlandse kust kan heel bepalend zijn voor de temperatuur boven land als de wind van zee waait. Door het jaar heen heeft het water van de Noord- en Waddenzee ook een grote invloed op het weer op de stranden, maar ook in het binnenland. In het voorjaar vallen de meeste buien landinwaarts en later in het jaar juist vaker langs de kust.Zeewater door het jaar heen
Na de winter is het water in het voorjaar nog koud en warmt maar langzaam op. Alleen de bovenste laag van het zeewater wordt door de zon verwarmd. Doordat het water altijd in beweging is, mengt het weer met het onderliggende koele zeewater waardoor de temperatuur van het zeewater maar langzaam opwarmt in de loop van het jaar. Vanaf het voorjaar warmt het zeewater langs de Nederlandse kust langzaam op naar maximaal rond 20 graden aan het einde van de zomer. Warmer wordt het niet want door zeestromingen mengt het oppervlaktewater continue met het onderliggende koelere water uit de diepte.
Voorjaar zonniger aan zee
Mede door het aanhoudende koude voorjaar is het ondiepe water vlak voor de kust momenteel nog niet warmer dan een graad of 10. Verder buitengaats is het diepere water zelfs nog een paar graden kouder. Als de wind van zee waait, zoals deze dagen, wordt de koele lucht boven het zeewateroppervlak het land in geblazen. Op de stranden wordt de lucht, indien de zon goed schijnt, nog wel enkele graden opgewarmd. Het voordeel is vaak wel dat de lucht nog niet de tijd krijgt om op te stijgen waardoor stapelwolken uitblijven en de zon juist langs de kust volop schijnt.
Foto: Johan Westra, Katwijk aan Zee
Verder landinwaarts neemt de invloed van het zeewater af en kan het nog een paar graden warmer worden. Zo wordt het deze dagen 13 graden op de stranden tot 18 graden langs de oostgrens. In het binnenland stijgt de lucht dan wel makkelijker op en ontstaan vaak meer stapelwolken en soms ook enkele buien. Als het stevig waait kan de koele lucht verder het land binnendringen en is de invloed van zee zelfs in het oosten van het land merkbaar.
Kustbuien
In het najaar koelt het water ook maar langzaam af. Dan komen we in de periode waarin de temperaturen van de lucht boven zee lager komen te liggen dan die van het zeewater daaronder. Dan wordt de luchtmassa aan de onderkant een beetje opgewarmd en krijg je juist boven zee stijgbewegingen in de lucht. Als de omstandigheden in de rest van de atmosfeer er geschikt voor zijn, kunnen zo gemakkelijk buien ontstaan. Landinwaarts, boven het relatief koelere aardoppervlak, is het in deze situatie vaak een stuk rustiger en vallen minder of zelfs helemaal geen buien.
Invloed zee groter dit jaar
De temperatuur van het zeewater is vanwege het aanhoudende koude voorjaar momenteel enkele graden kouder dan vorig jaar rond deze tijd. De invloed van de koude zee zal dan ook nog wel even doorwerken naarmate de lente vordert.