Hoe staat het ervoor met de neerslagtotalen dit jaar?
In voorgaande jaren waren regelmatig artikelen te lezen over serieuze droogte in ons land. De lentes en zomers in de jaren 2018, 2019 en 2020 verliepen in grote delen van het land droger dan normaal. Dit jaar lijkt alles anders, want hoewel extreem weer ook dit jaar weer veel het nieuws heeft gehaald, ging het dit keer vooral om zware regen- en onweersbuien. Maar is het overal in Nederland wel zo nat?Van droogte was dit jaar eigenlijk geen sprake. Dat begon al in de lente, die compleet anders verliep dan voorgaande jaren. In plaats van een warm, droog en zonnig weer was de lente van 2021 juist zeer koud, nat en was er een normale hoeveelheid zon. Ook de zomer verliep heel anders dan in 2018, 2019 en 2020 het geval was. Na een zonnige, droge en warme periode in juni verliep de rest van de zomer zonder hitte, was er vrij veel bewolking en viel van tijd tot tijd veel regen.
Grote verschillen door zware buien
Er waren dit jaar grote verschillen in de neerslaghoeveelheden, vooral tijdens de zomer. In juni viel in Noord-Holland en Friesland lokaal 150 tot zelfs 220 mm aan regen, terwijl in delen van Groningen niet meer dan 40 mm werd geregistreerd. In de maand juli viel in Zuid-Limburg lokaal meer dan 200 mm, terwijl in delen van Noord- en Zuid-Holland nog geen 50 mm aan regen viel. In Augustus viel vooral in Friesland lokaal meer dan 150 mm regen, terwijl in het zuiden en westen op sommige plekken nog geen 50 mm aan neerslag werd opgevangen.
De voornaamste oorzaak van deze grote verschillen waren de vele zware buien die lokaal voor heel veel regen in korte tijd zorgde. Om er maar een paar op te noemen: Op 4 juni viel in Epe 90 mm in 24 uur tijd en op 19 juni in Bergen (Noord-Holland) zelfs 116 mm. Ook noteerde de KNMI-stations van Maastricht en Stavoren de hoogste neerslaghoeveelheid sinds het begin van de metingen. Echter, de meeste indruk maakte de overstromingen in Limburg, België en Duitsland half juli. Door langdurige zware regenval overstroomde de Maas en werden vooral in onze buurlanden hele dorpen verwoest. In totaal viel dit jaar op maar liefst 19 dagen ergens in Nederland meer dan 50 mm regen, een record.
Zuid-Limburg en delen Friesland het natst
De gebieden met de meeste neerslag dit jaar tot nu toe zijn Zuid-Limburg en delen van Friesland. In het Limburgse Schaesberg bij Heerlen is tot nu toe 972 mm aan regen gevallen, vooral vanwege de extreme neerslag in juli. In delen van Friesland is het ook zeer nat met lokaal al ruim 950 mm dit jaar door meerdere zware regen- en onweersbuien.
Het is dan ook niet verbazend dat de KNMI-stations met de hoogste neerslagafwijking Maastricht en Leeuwarden zijn. Verder hebben ook andere weerstations in het zuidoosten van Brabant en Limburg tot nu toe duidelijk meer neerslag opgevangen dan normaal. In een strook van zuidwest naar noordoost verloopt het jaar 2021 tot nu toe echter droger dan normaal. Zo is in Wilhelminadorp (Zeeland) en Lelystad tussen 70 en 80 mm minder regen dan normaal gevallen.
Al met al kunnen we dus zeggen dat de neerslagtotalen dit jaar sterk verschillen van plaats tot plaats. Hoewel er gemiddeld over het land 23 mm meer regen is gevallen dan normaal voor de periode 1991 - 2020, zijn er zowel (zeer) natte als droge plekken. Wat wel voor bijna alle regio's geldt is dat er van structurele droogte dit jaar geen sprake is geweest, iets dat in 2018, 2019 én 2020 wel het geval was.