Het weer op dinsdag: Koel met buien of nazomerweer?
Afgelopen week werd het soms zomers warm en scheen de zon volop, iets dat we in juli en augustus nauwelijks hebben gezien. Vandaag is er veel bewolking en valt er af en toe een bui, maar morgen en maandag is het overwegend droog en komt de zon er vaker doorheen. Voor dinsdag is de weersverwachting een heel stuk onzekerder. Een lagedrukgebied trekt dan namelijk vanuit Frankrijk over ons land. De timing en positie van dat lagedrukgebied is nog onzeker en een kleine verschuiving heeft een grote invloed op het weerbeeld en de temperatuur.Op maandag zorgt een hogedrukgebied met de kern ten noorden van ons land voor rustig weer. Dit hogedrukgebied trekt op dinsdag naar het oosten en wordt al snel weer opgevolgd door een nieuw hoog dat zich vanaf de Azoren uitbreidt richting Scandinavië. Echter, tussen deze twee hogedrukgebieden in kan op dinsdag een klein lagedrukgebiedje ons land bereiken. De weermodellen schuiven al dagenlang met de timing en positie van het laagje en dat levert soms grote verschillen op.
Ochtend of avond
De timing wanneer het lagedrukgebiedje over trekt is van groot belang voor zowel het weerbeeld als de temperatuur op dinsdag. Mocht het lagedrukgebiedje pas 's avonds ons land bereiken, dan kan het dinsdag behoorlijk warm worden met regelmatig zonneschijn. Aan de voorzijde van het laagje waait dan namelijk een zuidoostenwind. Dit is een scenario dat door bijvoorbeeld het Duitse weermodel ICON wordt geschetst. In delen van het land zou de temperatuur dan kunnen oplopen naar 25 of 26 graden. Pas aan het einde van de middag en in de avond neemt de kans op regen- en onweersbuien dan duidelijk toe.
Aan de andere kant is er ook de mogelijkheid dat het lagedrukgebiedje al (vroeg) in de ochtend over het land trekt. In dat geval is er meer bewolking en vallen overdag al meerdere regen- en onweersbuien. Ook komt de wind dan niet uit het zuidoosten, maar draait aan de kust al snel naar het noorden tot noordoosten. Het gevolg is dat de temperatuur dan een stuk lager uitvalt. Van zomerse temperaturen is dan geen sprake en in het westen en noorden wordt de 20 graden dan mogelijk niet gehaald.
Positie van het lagedrukgebied
Naast de timing van het lagedrukgebiedje is ook de positie van groot belang. Niet alleen voor het weerbeeld, maar ook voor de temperatuur. Het Europese weermodel ECMWF toont bijvoorbeeld een vrij noordelijke koers van het laagje. Het gevolg is dat de meeste buien boven zee vallen en de wind in het binnenland uit het zuidwesten blijft waaien. Daardoor kan het aan de oostgrens nog 24 graden worden en aan de kust maximaal 18 tot 21 graden.
Mocht het lagedrukgebiedje een zuidelijkere koers nemen, dan kunnen de temperaturen nog een heel stuk lager uitvallen. De wind waait dan namelijk in een groot deel van het land uit het noorden en bovendien bevinden de meeste buien zich dan boven land. Onder andere het Amerikaanse weermodel GFS en het Franse weermodel ARPEGE tonen zo'n scenario. In gebieden waar de meeste buien vallen kan het dan mogelijk niet eens warmer worden van 15 tot 17 graden. Ook elders wordt de 20 graden dan niet gehaald.
Nog even afwachten
Welke van de opties uiteindelijk de werkelijkheid gaat worden blijft nog even afwachten. Het komt vaker voor dat de weermodellen grote moeite hebben met het berekenen van de timing en koers van dit soort kleine lagedrukgebiedjes. Vanaf woensdag gaat een veel groter systeem - een hogedrukgebied boven Scandinavië - ons weertype bepalen. De verwachting voor woensdag en donderdag is een stuk zekerder aangezien kleine verschuivingen dan weinig invloed meer hebben op het weer in ons land. We krijgen dan overwegend droog en rustig weer met een afwisseling van zon en wolken.