Het raadsel van de rookpluimen bij Roodeschool
Eén van de leukste dingen in het weer is het naar de lucht kijken, als daar wolken voorbijschuiven. Onze waarnemers en fotografen doen niet anders en sturen wat ze zien trouw naar foto@weer.nl. We zijn er hartstikke blij mee en kunnen er mooie verhalen mee maken, op onze site maar natuurlijk ook tijdens onze dagelijkse uitzendingen op televisie op SBS6.Eén van die trouwe waarnemers is Jannes Wiersema uit Roodeschool en hij zag gisterochtend wel iets heel bijzonders. Het was even helder geworden in zijn omgeving, de zon stond op het punt om op te komen en aan de hemel was voornamelijk wat dunne, hoge bewolking zichtbaar die mooi rood kleurde als voorbode van de opkomende zon.
Drie rookpluimen
Verder zien we drie rookpluimen, of eigenlijk wolkentorentjes die uit rookpluimen zijn ontstaan. De mens kan namelijk ook zelf wolken maken. Vliegtuigen doen het om de haverklap, schepen op zee kunnen het en dus ook schoorstenen. Toch is er hier iets bijzonders aan de hand, want hoe je op de foto ook zoekt, je ziet maar één schoorsteen die grote pluimen maakt. En er zijn toch duidelijk drie pluimen te zien die eruit voort zijn gekomen, allemaal op verschillende plaatsen. Omdat de mens ze heeft gemaakt, mag je ze pyrocumulus noemen, naar analogie van pyromaan.
Wat is hier gebeurd? We hebben contact opgenomen met de maker van de foto, Jannes Wiersema uit Roodeschool. Ook hij weet het niet. Er is inderdaad maar één schoorsteen die de pluimen en de wolken die eruit voort zijn gekomen kan hebben gemaakt, denkt ook hij. En dat is de hoge schoorsteen die op de foto aan het bouwen van de middelste pluim bezig is. Hoe de twee andere ‘pluimen’ op de plek terecht zijn gekomen, waar ze op de foto hangen, is ook voor Jannes een raadsel; het raadsel van Roodeschool zullen we het maar noemen.
De linker- en rechterpluim hangen verder naar achteren
Als je goed kijkt, lijkt het erop dat de linker- en de rechterpluim wat verder naar achteren hangen, vergeleken met de ‘nieuwste’, middelste pluim. Mogelijk is er gisterochtend rond de schoorsteen een situatie van vrijwel windstil weer geweest, met twee windvlagen tussendoor, en dan ook nog uit verschillende richtingen. Ze kunnen de twee pluimen aan weerszijden, van hun bron, de schoorsteen los hebben gemaakt en elk een andere kant op hebben gestuurd.
Een andere mogelijkheid is dat de schoorsteen in de loop van de tijd twee keer even heeft stilgestaan en daarna weer is opgestart, met daarbij een heel klein beetje wind die de oude pluimen in de tussentijd heeft verplaatst. Wie zal het zeggen? Het is in elk geval een bijzondere foto die veel ruimte voor verbeelding openlaat, en is het daarom in de fotografie niet allemaal begonnen?
De drie pluimen bleven hardnekkig
Het grappige is dat de drie pluimen niet zomaar weg waren. Op een foto, genomen op het moment dat de zon voor de eerste keer boven de horizon uit kwam, zijn ze nog steeds te zien, mooi naast elkaar en aan de bovenkant fraai beschenen door de opkomende zon. Ver weg is nu ook een andere schoorsteen te zien die zijn eigen wolkjes fabriceert. Een fraai kunstwerk is het zo geworden, voor een groot deel door de mens gemaakt en fraai aangelicht door de opkomende zon. Dankzij de foto’s van Jannes Wiersema uit Roodeschool hebben we er allemaal even van kunnen meegenieten.