Grote verschillen binnen Europa
Met op sommige plekken nog steeds sneeuw in de sloten is het nu alweer een aantal dagen stralend en zacht lenteweer. Dagelijks sneuvelen er in ons land warmterecords; vandaag weer. Ook onze zuiderburen, tot in Spanje aan toe, zijn in de ban van het zonnige en relatief warme voorjaarsweer. In andere landen om ons heen zien we echter een heel ander weertype. Op de Britse Eilanden is het wisselvallig, met veel wind. In delen van Scandinavië is het nog volop winters. En kijken we verder naar het oosten is het in het westen van Rusland nog diepvrieskoud, met op sommige plekken -30 graden.Een groot en standvastig hogedrukgebied blijft de komende tijd boven de centrale en zuidoostelijke delen van het Europese continent liggen. Op veel plaatsen is het dan ook heel rustig weer, met flink wat zon en vooral in de westelijke delen van Europa erg hoge temperaturen. Een strook vanuit het noorden van Afrika tot over Spanje en Frankrijk richting onze omgeving heeft daarbij met een straffe zuidelijke wind ook nog eens erg hoge temperaturen. Voor Spanje en Frankrijk zijn dit geen bijzondere waarden in deze tijd van het jaar, maar in ons land zijn temperaturen tot bijna 20 graden eind februari vrij uitzonderlijk.
Westen wisselvallig
Een paar honderd kilometer verder naar het westen is het echter alweer heel ander weer. De Britse Eilanden bevinden zich net ten westen van het hogedrukgebied, met daar juist allerlei lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan over de eilanden heen trekken. Er staat veel wind, soms is het er zelfs stormachtig met windstoten tot circa 100 kilometer per uur, en er vallen talrijke regen- en onweersbuien. Op sommige plekken in Ierland regent het flink en wordt in totaal 30 tot 50 millimeter verwacht, in de bergen regionaal nog meer, en is er risico op het overstromen van rivieren. Ook in Schotland geldt vandaag code oranje in verband met zware regenval. Op enkele plekken kan daar tot 100 millimeter vallen.
Winters in het noorden
In IJsland en delen van Scandinavië is het nog volop winter. Vooral boven het zuidoosten van IJsland ligt een storing, met daar nog flink wat sneeuw en regionaal veel wind. In het noorden vriest het licht en zijn er opklaringen. Daar was afgelopen nacht prachtig noorderlicht te zien. Noorwegen, Denemarken en Zweden profiteren van dezelfde zuidelijke stroming waar wij in zitten, met ook daar geregeld zonneschijn. Het is er alleen wel een stuk kouder dan bij ons, want op veel plaatsen, in onder anderen de omgeving van Oslo, ligt veel sneeuw. In Finland daarentegen, is het net als in de Baltische Staten nog erg koud. Er valt af en toe sneeuw en het vriest er overdag matig tot streng. De komende dagen wordt het er wel geleidelijk minder koud en komen de temperaturen overdag weer iets boven het vriespunt uit.
Middellandse Zeegebied zonnig
Precies onder het hogedrukgebied boven de centrale en oostelijke delen van Europa is het in bijvoorbeeld de Alpenregio, maar ook grote delen van Italië tot in Roemenië en Griekenland aan toe stralend weer. Op enkele plekken komt de middagtemperatuur net als in delen van Frankrijk en Spanje iets boven 20 graden uit en er staat weinig wind.
Berekoud in het westen van Rusland
Net buiten Europa, in het westen van Rusland, is het met een noordelijke stroming rondom datzelfde hogedrukgebied boven Europa juist erg koud. In Moskou en Sint Petersburg vriest het momenteel streng tot zeer streng en iets ten oosten van Moskou vriest het nog bijna 30 graden. Het extreem koude weer ligt dus nog relatief dichtbij ons in de buurt. Zou er in dit geval een oostelijke wind in Europa opsteken, kan het toch ineens nog winters koud worden, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren.
Vanaf vrijdag bij ons iets minder zacht
Vanaf donderdag draait de wind na passage van een zwak koufront bij ons namelijk naar het westen. Vooral in het zuidoosten van ons land kan dan een beetje regen vallen. Daarachter bouwt zich vanuit het zuidwesten vervolgens weer een hogedrukgebied op en deze lijkt zich eind van deze week boven de Britse Eilanden te gaan nestelen. De wind waait rondom een hogedrukgebied altijd met de klok mee en dat betekent dat wij dan te maken krijgen met een meer noordwestelijke stroming, dus aanvoer vanaf het nog vrij koude zeewater. Het kwik komt daardoor iets minder hoog uit dan op dit moment, maar met wederom een standvastig hogedrukgebied in de buurt worden storingen dan wel weer op afstand gehouden.
Bronnen: Weer.nl en ANP