Grote brand in Zuid-Californië bedreigde Reagan Ranch
Met de Alisal fire, een grote natuurbrand die zich de afgelopen dagen in de omgeving van Santa Barbara en Los Angeles snel heeft uitgebreid, is nu ook het zuiden van de Amerikaanse staat Californië in de ban van natuurbranden geraakt. Santa Ana winden, in combinatie met hoge temperaturen en extreme droogte hebben de brand in gang gezet.In het weekend kwam de zogenoemde Reagan Ranch in Santa Barbara, het landgoed waar de Amerikaanse president Ronald Reagan tijdens zijn presidentschap vaak vertoefde, onder de dreiging van het vuur te liggen. De brandweerlieden, die het vuur bestrijden, gebruikten het water uit één van de meren op het landgoed, dat eigenlijk Rancho del Cielo heet, om het vuur er tegen te houden. Inmiddels zijn ze erin geslaagd de brand voor de helft onder controle te krijgen. Een snelweg en een spoorweg, die door het vuur moesten worden afgesloten, zijn ook weer open. Het vuur heeft inmiddels een gebied met een oppervlakte van ruim 7.000 hectare in de as gelegd.
Santa Ana winden
Santa Ana winden heersen in delen van Californië, met name in de omgeving van Los Angels, vooral als de woestijnen aan de andere kant van de bergen koud zijn. In het laagland rond Los Angels steekt dan een warme, droge wind op die vanuit de bergen naar de kust blaast en het gevaar op natuurbranden sterk doet toenemen. Dat gebeurt helemaal in een jaar als dit, dat tot nu toe record droog is verlopen. De begroeiing in het gebied bevat nauwelijks vocht en één vonk is voldoende om de boel in brand te krijgen. De sterk vlagerige wind doet daarna de rest.
Is de Alisal fire de eerste brand van het lopende seizoen voor het zuiden van Californië, verder naar het noorden en oosten hebben er meer gewoed en zijn nog steeds branden actief. Het afgelopen regenjaar was in Los Angeles het allerdroogste ooit. Slechts twee maal kwam het in de afgelopen 12 maanden tot regen van betekenis, tegen zeven keer in een normale periode. Nu het seizoen van de Santa Ana winden is begonnen en langs de evenaar op de Grote Oceaan tussen Zuid-Amerika en Indonesië een nieuwe La Niña van start is gegaan, wordt de komende maanden alleen maar een verdere verscherping van de droogte verwacht. Het is dan ook niet voor niets dat voor een gebied rond Santa Barbara, waar 8 miljoen mensen wonen, nu een code rood is afgekondigd.