Gewonden en veel schade door lokaal noodweer
In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend werd al gewaarschuwd voor regen- en onweersbuien, maar deze pakten op veel plaatsen minder actief uit dan aanvankelijk gedacht. Vrijdagavond zouden vanuit het zuiden opnieuw regen- en onweersbuien onze kant op komen, maar na de ‘tegenvallende’ buien van daarvoor, was er op o.a. social media toch een wat afwachtende houding voor wat betreft de buien die nog zouden gaan komen. Echter, met alle ingrediënten aanwezig, waren dit in potentie juist hele zware onweersbuien. Code geel werd opgeschaald naar code oranje en dat was maar goed ook. Een aantal hele zware buien trok van zuid naar noord over het land met veel onweer, regionaal meer dan een maandsom aan regen, valwinden, hagel en in Leersum mogelijk zelfs een windhoos.Halverwege de vrijdagmiddag druppelden de eerste foto’s bij ons binnen van prachtige buienwolken. Imposante cumulonimbus, met enorme ijskappen, maar ook mooie, snel trekkende wolkenkragen en al snel volgden ook foto’s van enorme windvlagen, waarbij de eerste dunne boompjes al om gingen.
Van het ene op het andere moment
Eind van de middag ging het ineens snel. De zware onweersbuien ontwikkelden zich snel en trokken vrij snel noordwaarts. Omdat de buien zo snel trokken, ging het allemaal vrij snel. Het ene moment zat je nog heerlijk in de zon, het andere moment moest je maken dat je naar binnen kwam.
Enorme neerslaghoeveelheden
Op de ene plek ging het helemaal los, maar een kilometer verder was helemaal niets aan de hand. En dat zie je ook mooi aan de neerslaghoeveelheden. Op het officiële KNMI-weerstation Wijk aan Zee viel 88 millimeter regen, maar op het relatief nabijgelegen weerstation op Schiphol kwam het niet eens tot 10 millimeter. Grote verschillen dus, maar helemaal als we ook kijken naar neerslagmeters van weerliefhebbers in dezelfde omgeving. In Sint Maartenszee in de Kop van Noord-Holland werd maar liefst 115 millimeter in de regenmeter opgevangen en in de regio Alkmaar kwam het op enkele plekken tot wateroverlast. Ter vergelijking, in de hele junimaand valt gemiddeld 66 millimeter regen.
In top 10 natste junidagen
Deze dag krijgt dan ook een plekje in de top van natste dagen in juni. Dit wordt landelijk sinds 1901 bijgehouden en op nummer 1 staat nog steeds 24 juni 1975, met toen in Gouda 146 millimeter. En de 116 millimeter van gisteren komt dan op een vijfde plek in de top 10.
Grote hagelstenen
Op sommige plekken viel ook hagel en dat waren niet overal kleine hagelsteentjes. In Hollandscheveld in de provincie Drenthe vielen hagelstenen van 4 tot 5 centimeter, vergelijkbaar met een 2 euro munt.
Valwind of windhoos
Ook kwam het bij sommige buien tot zeer zware windstoten, maar ook een mogelijke valwind of tornado. Dit laatste is nog onzeker. De bui die over Leersum bij Utrecht trok, veroorzaakte een spoor van vernieling en schade. Omdat er veel beelden van zijn gemaakt, zag je dat de wind van twee kanten kwam, van elkaar gescheiden door een moment van stilte. Dat heeft wel iets van een tornado of windhoos, maar met al die regen en hagel erin zou het ook een valwind geweest kunnen zijn. Er vielen meerdere gewonden, er was veel schade aan woningen en auto’s door omgewaaide bomen. Om erachter te komen wat het precies is geweest, moet nog meer onderzoek gedaan worden. Bij Oosterwolde bij Elburg klapten op passage van een onweersbui meerdere elektriciteitsmasten om.
Opnieuw (onweers)buien
Halverwege de avond trekken er vanuit het zuiden opnieuw enkele regen- en onweersbuien het land in. Deze kunnen lokaal ook weer gepaard gaan met veel regen in korte tijd, zo’n 10 tot 30 millimeter, hagel en mogelijk windstoten tot 75 kilometer per uur. De zwaarste buien lijken in het zuiden van het land te gaan vallen. Ook morgenochtend, op Vaderdag, valt nog een regen- of onweersbui, daarna wordt het droog en is er ook wat ruimte voor de zon. Landinwaarts wordt het op veel plaatsen nog zomers warm, aan de kust is het iets koeler.