Foto gemaakt door Nasa - Nederland - Het sneeuwdek in Nederland van het afgelopen weekend.
Foto gemaakt door NasaNederlandHet sneeuwdek in Nederland van het afgelopen weekend.
Nu

Gemiddelde temperatuur op aarde even normaal

Was het deze winter lange tijd erg warm op het Noordelijk Halfrond, zoals tegenwoordig eigenlijk iedere winter het geval is, twee grote uitbraken van kou in Noord-Amerika en in Siberië hebben ervoor gezorgd dat de gemiddelde temperatuur op aarde nu even richting de normaal is gedaald. Dat is bijzonder, want gebeurt door klimaatverandering bijna nooit meer.

De afwijkingen naar beneden van de temperaturen op de plekken van de uitbraken van kou zijn dan ook groot. Zowel in delen van Siberië als in het zuiden van de VS worden gemiddelde temperaturen gemeten die tot wel 15 graden onder de norm liggen.

Ook warme gebieden

Warme gebieden zijn er natuurlijk ook. Denk aan grote delen van Europa, Nederland incluis, waar we aan een vroege inval van de lente beginnen met ook bij ons vanaf dit weekend temperaturen tussen 15 en 20 graden. Diverse warmterecords kunnen dan verbroken worden.

De afwijkingen ten opzichte van normaal van de temperaturen van dit moment.

Warm is het ook in Groenland, grote delen van het Noordpoolgebied, het westen van Afrika en het zuiden van Azië. In het Midden-Oosten, maar ook in Mongolië worden temperaturen gemeten die gemiddeld tot tussen 10 en 15 graden boven normaal uitkomen. En soms nog meer.

Windrichtingen bepalend

Windrichtingen zijn hierbij bepalend. Voert een zuidelijke wind in de warme gebieden lucht aan die van erg zuidelijke breedten afkomstig is, in de koude gebieden is of was het een noordelijke wind die ijskoude arctische lucht naar veel zuidelijkere breedten heeft getransporteerd. Een sneeuwdek en het feit dat het nog winter is, deden vervolgens de rest als het om kou gaat. In de warme gebieden is het juist de in deze tijd van het jaar sterker wordende zon die een belangrijke rol speelt.

Het sneeuwdek van afgelopen dinsdag

Het sneeuwdek op het Noordelijk Halfrond is duidelijk uitgestrekter dan normaal. Vooral in Europa en in Noord-Amerika, de twee werelddelen die door de laatste uitbraken van kou zijn getroffen, ligt meer sneeuw dan anders. In Siberië is de situatie normaal, in het zuiden van Azië zijn er door de warmte van dit moment juist grotere tekorten aan sneeuw aan het ontstaan.

Op de ski’s naar Vladivostok

In Europa deed Nederland tot afgelopen dinsdag mee met de sneeuw. Het sneeuwdek bij ons was verbonden aan een veel groter sneeuwgebied dat een groot deel van het Euraziatische Continent bedekte. Begon je in Nederland op langlaufski’s aan een tocht naar het oosten, dan kon je helemaal door tot aan Vladivostok, helemaal aan de oostkant van Siberië, zonder ooit weer uit de sneeuw te komen. Inmiddels is de sneeuw bij ons weg, dus kan dat niet meer.

De afwijkingen van het sneeuwdek. Blauw is meer, rood juist minder dan normaal.

In de rest van Europa ligt nog wel steeds veel sneeuw. Het zachte weer van de komende dagen zorgt er aan de westrand van het continent voor dat de meeste sneeuw verdwijnt, in het oosten duurt dat langer. Ook in Turkije en in Griekenland ligt op dit moment nog veel sneeuw.

Komende tijd weer warmer op aarde

Het koude weer in de VS loopt de komende dagen af. Ook daar zal de op veel plaatsen nog aanwezige sneeuw weer weg gaan smelten. De kou in Siberië lijkt nog wel langer aan te houden. De gemiddelde temperatuur op aarde zal dan ook weer oplopen en, zoals we al zo lang gewend zijn, ‘gewoon’ weer boven de normaal uitkomen. Een toch wel bijzondere periode is dan achter de rug.

Reinout van den BornChef Redactie