Februari, de maand vol verrassingen
Het contrast kan bijna niet groter: het ijs is nog niet eens gesmolten, maar korte broeken zijn alweer volop gesignaleerd. Er kan van alles gebeuren in februari.Zo'n beetje de hele winter bivakkeerden we op het grensvlak van (hele) koude lucht en (hele) warme lucht. De extremen waren telkens dichtbij, maar sloegen nooit echt toe. Tot twee weken geleden. Sneeuw, kou, natuurijs; het was de Hollandse winter in optima forma. Nu zijn we – letterlijk – aan de andere kant van de medaille terechtgekomen. De wintergrens is maar een klein stukje verschoven en hopla, Nederland ligt in de subtropische lucht.
Maand van vroege warmte
Zo gaan we binnen een week van schaatsen naar slippers. Het is bijzonder, maar niet heel ongebruikelijk. Februari is een maand waarin van alles kan gebeuren. Hele vroege lentedagen kunnen makkelijk voorkomen, omdat de daglengte al weer een stuk groter is. Nu het klimaat flink opwarmt, zien we steeds meer warmterecords en dat is in de februarimaand niet anders. Het record van de vroegste dag met 20 graden aller tijden is in 2019 nog verbroken. Twintig graden in februari is nog steeds behoorlijk zeldzaam. Maar het ziet ernaar uit dat het record dit jaar alweer gaat sneuvelen; waarschijnlijk morgen, mogelijk vandaag al.
Maand van Elfstedentochten
Ook diepe winterinvallen hebben we in deze tijd regelmatig gezien. Februari is daar een goede tijd voor, omdat de winter al een tijdje op stoom is. De kou heeft zich goed kunnen opbouwen, dat zagen we een week geleden ook. Op deze dag in 1985 werd er zelfs een Elfstedentocht gereden. Precies 36 jaar geleden kwamen Evert van Benthem en Lenie van den Hoorn als eerste over de finish. Het was de eerste tocht der tochten sinds de beroemdste van allemaal, die uit 1963. Van alle 15 Elfstedentochten vonden er 9 in de maand februari plaats.
Lenteweer houdt lang aan
Nu zitten we ineens tot over onze oren in de lente. Veel zon, hoge temperaturen, en neerslag is voorlopig nergens te bekennen. Het valt voor veel mensen ook nog eens samen met de voorjaarsvakantie. Als we iets verder vooruit kijken, lijkt het erop dat het lenteweer wel eens lang aan kan houden. Een stevig hogedrukgebied in het midden van Europa houdt allerlei storingen op afstand. De komende dagen komt er wel wat op ons af, maar het wordt allemaal uit elkaar getrokken en er blijft weinig van over. Bij ons zien we er hoogstens wat meer bewolking door.
Twintig graden
De temperaturen blijven hoog, in elk geval tot en met donderdag. Morgen kan het zelfs ergens 20 graden worden, later in de week (woensdag bijvoorbeeld) zou dat op meer plaatsen kunnen gebeuren. Vanaf vrijdag gaan de temperaturen dan weer iets naar beneden, maar alsnog is het dan relatief zacht met elke dag een graad of 12. Daarbij blijft de zon geregeld schijnen en neerslag van betekenis is nog altijd nauwelijks in zicht.
Komt de winter nog terug?
Een terugkeer van de winter lijkt met de dag onwaarschijnlijker te worden. De dagen worden in rap tempo langer, de zon wint aan kracht. De eerste week van maart leek tot voor kort nog best koud te kunnen worden, maar inmiddels zijn de meeste berekeningen daar weer op teruggekomen. Maar niet allemaal: een paar lijntje in de ‘pluim’ nemen nog steeds een aardige duik naar beneden. Nog een winterse periode is op dit moment nog niet uit te sluiten. Want wat voor februari geldt, is in zekere mate hetzelfde in maart: er kan van alles gebeuren.