Foto gemaakt door Alex Quezala - Mexico - Meren en waterreservoirs drogen op en raken nu al leeg.
Foto gemaakt door Alex QuezalaMexicoMeren en waterreservoirs drogen op en raken nu al leeg.
Nu

Extreme droogte in Mexico en zuidwesten USA

Een groot deel van Mexico heeft momenteel te maken met de meest extreme droogte van de afgelopen 30 jaar. Grote meren en waterreservoirs drogen op, waaronder ook het op twee na grootste vers waterreservoir van het land, Lake Cuitzeo. Als het waterverbruik de komende tijd op deze voet doorgaat, kunnen sommige reservoirs in mei al zo goed als leeg zijn.

In Mexico is nu het droge seizoen gaande, dat loopt van grofweg november tot half mei, maar zelfs voor het droge seizoen is er dit jaar nog maar erg weinig regen gevallen. Sinds begin dit jaar is er ongeveer een derde minder regen gevallen dan normaalgesproken het geval is in deze periode en er wordt de komende tijd ook geen regen van betekenis verwacht.

Extreme hitte en droogte

Al voor het derde jaar op rij is het erg warm en extreem droog in zo’n 85 procent van Mexico. Vooral in zuidelijke staten als Guerrero en Michoacán de Ocampo zijn recentelijk recordhoge temperaturen gemeten. Op het Mexicaanse schiereiland Yucatan kwam het eind februari op enkele plekken al tot maximumtemperaturen ruim boven 30 graden en regionaal toen al tippend aan 40 graden. Ook de maanden daarna werd regelmatig de tropische grens van 30 graden overschreden en kwam het kwik op diverse plekken weer dichtbij de 40 graden uit. Vorig jaar, in april 2020, gebeurde dit in Yucatan op grotere schaal, met op veel plaatsen maximumtemperaturen ruim boven 40 graden. In Maní, iets ten zuidoosten van de stad Merida, werd het toen 45,8 graden. Ook toen was het erg droog in het land.

Bosbranden

Ook dit jaar wordt een groot deel van het land nu al geteisterd door hoge temperaturen, extreme droogte en vele bosbranden. Er zijn al tienduizenden hectare grond vernietigd door de bosbranden. Er woeden volgens autoriteiten momenteel zo’n 78 branden, verspreid over meer dan 41.000 hectare. Er zijn meer dan 3600 hulpverleners ingezet om de vele branden te bestrijden.

Meeste reservoirs verre van vol

Watervoorraden nemen, mede hierdoor, snel af. Ook wordt door inwoners van het land veel water gebruikt om land en tuin mee te bewateren. Een reservoir dat een kwart van het water in Mexico-Stad levert is nog maar voor 42 procent gevuld en dat is 23 procent onder het historische gemiddelde. En van alle andere 210 waterreservoirs is er geen enkele vol. Negentien daarvan bergen momenteel minder dan de helft van wat ze normaal bevatten, hebben waterschappen deze week medegedeeld.

Californië

De droogte treft niet alleen Mexico, maar ook andere delen van Midden-Amerika en het zuidwesten van de Verenigde Staten. In Amerikaanse staten als Californië, Arizona, Nevada en New Mexico is het ook al lange tijd kurkdroog. Ongeveer 85 procent van de staat Californië kampt momenteel al met extreme droogte. De cijfers liegen er niet om en in vergelijking tot vorig jaar kampte toen in deze tijd nog maar 12 procent van de staat met dit niveau van droogte. Sinds 2015 is het er niet zo erg geweest en er is dan ook een groot risico op bosbranden in delen van Californië.

Vrijwillige bezuiniging op water

Toch lijken de Amerikanen wel iets te hebben geleerd van de voorgaande droge jaren, want er wordt dit jaar nog lang niet zoveel water verbruikt als in de jaren daarvoor. Misschien helpt daarbij ook het feit dat regionale waterbedrijven hebben aangegeven dat bij een vrijwillige bezuiniging op water van 10 procent, de waterprijzen niet zullen stijgen.

Bronnen: ANP, Weer.nl, ABC, The Yucatan Times

Britta van GendtMeteoroloog