Europees hitterecord bijna verbroken in Griekenland
Zuidoost-Europa wordt al dagen geteisterd door extreme hitte met op grote schaal temperaturen boven 40 graden. Gisteren liep het kwik in het Griekse Langadas op tot 47,1 graden en dat is niet ver verwijderd van het Europese hitterecord van 48,0 graden op 10 juli 1977 in Elevsis, vlakbij Athene. Door de extreme droogte en hitte zijn al talloze, soms aangestoken, natuurbranden ontstaan in Italië, Griekenland en Turkije.Terwijl Noordwest-Europa maar last blijft houden van wisselvallig en koel weer door lagedrukgebieden, weten hogedrukgebieden van geen wijken in Zuidoost-Europa. Met een zuidwestenwind wordt daar extreem hete lucht vanuit de Sahara via het zuiden van Italië naar Griekenland, Turkije en de Balkanlanden gestuwd. Daardoor zinderde het kwik gisteren in het Griekse Langadas naar 47,1 graden en dat is maar 0,9 graden verwijderd van het Griekse en Europese hitterecord. Maandag werd het in Makrakomi al 46,3 graden en ook vandaag worden weer temperaturen tot 45 graden verwacht. Ook in Turkije zijn temperaturen van 46 gaden gemeten.
Het Europese en Griekse hitterecord is overigens al oud en staat op datum van 10 juli 1977, in Elevsis (bij Athene) werd 48,0 graden gemeten. Vrij recent in 2007 werd dit record bijna verbroken. Zo werd het op 26 juni in Nea Filadelfeia 47,5 graden. Verder is ook in 1958 nipt een hogere temperatuur gemeten, met op 23 augustus in Trikala 47,2 graden. In andere hete Europese landen zoals Portugal, Spanje en Italië is de 47 graden ook wel eens overschreden, maar Griekenland is het enige land met een (afgeronde) 48 graden op de thermometer.
Vooral de duur is extreem en veroorzaakt natuurbranden
Deze extreem hoge temperaturen zijn dus wel eens vaker voorgekomen, maar vooral de duur maakt deze hittegolf bijzonder. Al weken is het snikheet en pas tegen het weekend lijken de temperaturen weer wat te dalen tot onder 40 graden. Maar ook na het einde van de hittegolf zal het brandgevaar door de droogte nog groot zijn. In de zomer waait in de Egeïsche Zee vaak een krachtige wind die bekend staat als de Etesia of Meltemi. Die brengt verfrissing, maar de wind kan ook branden weer doen oplaaien.
Delen van Zuid-Europa en Turkije worden al dagen geteisterd door de ergste natuurbranden in jaren en hier komt voorlopig nog geen eind aan. In Turkije zijn afgelopen week 156 natuurbranden uitgebroken. Daarvan waren er dinsdag zeker 146 onder controle, zeggen de autoriteiten. Het vuur liet de afgelopen tijd een spoor aan verwoestingen achter in gebieden aan de Middellandse Zee, waar ook Nederlandse toeristen zijn geëvacueerd.
Ook hulpdiensten in andere landen in de regio hebben de handen vol aan het blussen van bosbranden. In Italië werd dinsdag bekend dat landelijk 1130 blusoperaties worden uitgevoerd.
Het regent as in Athene
Ook in Griekenland is het bar en boos. Inwoners van Athene krijgen het dringende advies om binnen te blijven. Er woedt een grote natuurbrand ten noorden van de Griekse hoofdstad. Daardoor is het zicht soms beperkt, regent het as boven woningen en hangt er een brandlucht in de stad. Duizenden inwoners ten noorden van de stad zijn al gevlucht. Ondertussen kan ook vandaag de temperatuur in de stad Athene oplopen tot 44 graden.
Het vuur woedt in een gebied met veel begroeiing. De autoriteiten hebben meer dan 500 brandweerlieden, helikopters en blusvliegtuigen ingezet om de brand te bestrijden. Inmiddels zijn zo’n tachtig huizen in vlammen opgegaan, maar de brandweer lijkt het vuur grotendeels onder controle te krijgen doordat de wind is gaan liggen. Dat had ook een negatief gevolg: de rook bleef boven Athene hangen en de luchtkwaliteit werd nog veel slechter dan deze al was. In totaal zijn al ruim 100 natuurbranden gemeld in Griekenland, onder meer op het eiland Rodos. Ook in buurland Bulgarije en in Albanië en Kosovo is het snikheet en er woeden branden. De hete en vlagerige wind maakt de situatie erg onvoorspelbaar.
Bron: Weer.nl / ANP