Etna binnen 3 weken voor tiende keer uitgebarsten
Gisteren schreven we in deze rubriek al over de mogelijke vulkaanuitbarsting op IJsland, maar ook de vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië rommelt weer flink. De Etna is na de Stromboli een van de actiefste vulkanen van Europa en zelfs van de wereld. Sinds half 2019 is de activiteit van de vulkaan weer toegenomen. Er komen vrijwel continu dampen uit de kraters en er zijn ook regelmatig erupties. Afgelopen nacht en vanochtend kwam het tot alweer de tiende (soms grote en soms kleine) eruptie sinds 16 februari, waarbij het wederom tot een flinke aswolk, lavastromen en lava-fonteinen kwam. De erupties zorgen vooralsnog niet voor hele grote problemen, maar wel voor veel ongemak en spannende tijden voor de bevolking.De Etna is nu alweer een aantal weken onrustig. Op 18 januari spuwde de zuidoostelijke krater veel lava en kwam het tot 2 lavastromen richting de Valle del Bove, een natuurreservaat aan de voet van de Etna. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en kwam het in de tussentijd nog tot meerdere uitbarstingen. Ook vanochtend was er spetterende activiteit vanuit de zuidoostelijke krater te zien, in de vorm van een enorme aswolk, maar ook kolkende lava langs de randen van de krater en opnieuw een lavastroom naar Valle del Bove.
Regen van vulkanisch as en gesteente
Vorige week was er tijdens een eruptie op 28 februari ook al een enorme aswolk te zien. Deze werd met een westelijke wind de Ionische Zee, ten oosten van Sicilië, opgeblazen. Geen gevaar dus, maar wel prachtige en spectaculaire beelden. Door het vele as in de lucht ging het vliegveld van het nabij gelegen Catania toen tijdelijk dicht. Vanochtend schoot de aswolk met nauwelijks wind bijna recht omhoog. Een lust voor het oog van de vele liefhebbers. In de hogere luchtlagen was de wind meer zuidwestelijk, waardoor de aswolk op grotere hoogte uiteindelijk over de noordoostelijke punt van het eiland trok, met daar net als vorige week op enkele plekken een regen van vulkanisch gesteente en as. De inwoners van Sicilië konden gelukkig tijdig worden gewaarschuwd, gezien de Etna een van de best geobserveerde vulkanen ter wereld is. Tijdens de toenemende activiteit in de afgelopen weken, zijn er vooraf al meerdere verboden afgegeven op en rond de vulkaan. Geen regen of hagel, maar as en vulkanisch gesteente viel rondom de Etna.
Lava-fonteinen
De Etna bestaat uit 2 vulkaantypes; het onderste deel tot circa 2700 meter is een schildvulkaan en de top is een stratovulkaan. In het onderste deel is de lava dun en vloeibaar, waardoor het gemakkelijk doordringt naar het aardoppervlak. In het bovenste deel is de lava echter een stuk dikker, een beetje stroperig, waardoor het minder snel tot het aardoppervlak doordringt. Door deze grotere weerstand moet de druk in de magmahaard eerst flink oplopen voordat het tot een uitbarsting komt. Als het dan zover is, ontstaan enorme lava-fonteinen zoals de Etna die regelmatig laat zien. Straten werden bedolven onder een dikke, grijze laag as.
Nieuwste krater meest actief
De vulkaan verandert door de jaren heen door de vele erupties, maar momenteel heeft de Etna vijf actieve hoofdkraters. Alle kraters laten regelmatig activiteit zien, maar de ‘nieuwe zuidoostkrater’ is het meest actief en groeide de laatste jaren ook zeer snel door het grote aantal uitbarstingen. Deze krater is rond september 2007 ontstaan, toen de eerdere zuidoostkrater inactief werd en de flank van deze krater enige tijd later vervolgens openscheurde. De vele uitbarstingen gingen vanaf dat moment verder via deze krater, waardoor hij snel groeide in hoogte en omvang. Hierdoor is de Etna ’s werelds snelst groeiende vulkanische berg, met momenteel een hoogte van ruim 3300 meter.