Enorme ijsberg afgebroken van Antarctica
Een enorme ijsberg is afgebroken van de zuidpool. Het stuk ijs is ongeveer 170 kilometer lang en zo'n 25 kilometer breed. De oppervlakte is 4320 vierkante kilometer en daarmee is het de grootste bestaande ijsberg ter wereld. Hij is iets kleiner dan de provincie Noord-Brabant.De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de ijsberg gezien met satellieten. Amerikaanse en Britse poolonderzoekers hebben de schots ook waargenomen. Het brok ijs ligt nu nog tegen de rest van het Antarctische ijs aan, op de Weddellzee. Daar kan hij jaren blijven dobberen, maar als de ijsberg op drift raakt en de open zee op drijft, kan hij een gevaar vormen voor de scheepvaart.
De ijsberg heeft de naam A-76 gekregen. De vorige grootste ijsberg, A-32A, ligt een eindje verderop en is 3880 vierkante kilometer groot.
Grootste ijsberg ooit was B-15
De grootste ijsberg ooit was B-15, die in 2000 afbrak van Antarctica. Hij had een oppervlakte van 11.000 vierkante kilometer, groter dan Gelderland en Noord-Brabant bij elkaar. Brokstukken ervan drijven nog steeds in de zuidelijke Atlantische Oceaan. In 1956 werd een ijsberg gezien die groter zou zijn dan België, maar dit is nooit officieel berekend en bevestigd.
Natuurlijke cyclus
Het afbreken van ijsbergen als deze van Antarctica maakt deel uit van een natuurlijke cyclus en wordt daarom niet toegeschreven aan klimaatverandering. Omdat de ijsberg van een bestaande ijsplaat afbrak, zijn er ook geen gevolgen voor zeespiegel. Het ijs lag al in het water en telde op die manier al mee. In deze wijkt het afbreken en vervolgens smelten van ijsbergen op zee af van het smelten van gletsjers. Doordat die zich eerst wel op het land bevonden en het smeltwater via de rivieren naar zee wordt afgevoerd, zorgen die er wel voor dat de zeespiegel langzaam stijgt.
Het zal nog heel lang duren voordat de ijsberg daadwerkelijk verdwenen zal zijn. Daar kunnen tientallen jaren overheen gaan. Veel zal afhangen van het tempo waarmee hij van Antarctica afdrijft en in warmer zeewater terecht komt. Vaak breekt zo’n ijsberg dan in meerdere stukken op.
IJsbergen kunnen bedreigend zijn
Voor de scheepvaart en ook voor eilanden in de regio kunnen dit soort ijsbergen bedreigend zijn, zo zagen we enkele maanden geleden nog bij het eiland Zuid-Georgia, waar een andere ijsberg aan kwam drijven. De angst was toen even dat die ijsberg in de ondiepe zee voor het eiland voor anker zou gaan en de weg naar open zee zou afsluiten. Vooral voor pinguïns in het gebied, maar ook voor andere dieren zou dit een ramp zijn geweest. Net voordat de ijsberg vastliep, maakte hij in de zeestromingen rond het eiland een scherpe bocht en verdween naar open zee. Inmiddels is die ijsberg in vele kleinere stukjes opgebroken en in hoog tempo aan het wegsmelten.
ANP/Weer.nl