Foto gemaakt door Jolanda Bakker - Zevenhuizen - En dat was het alweer; de zon gaat steeds vroeger onder.
Foto gemaakt door Jolanda BakkerZevenhuizenEn dat was het alweer; de zon gaat steeds vroeger onder.
Nu

Elke dag 4 minuten ‘korter’

Het begint de laatste tijd wel heel erg op te vallen; zit het weer eindelijk een tijdje mee, wordt het al weer supervroeg donker. Dag daglengte gaat extra hard achteruit deze dagen.

Het najaar begint zich aan alle kanten op te dringen. De eerste verkleurende blaadjes, het einde van de vakantie, de eerste nachtvorst, en ook is het ineens heel vroeg donker ’s avonds. Waarom valt dat juist nu zo op?

Donker als de wekker gaat

Zoals je waarschijnlijk weet is 21 juni de langste dag van het jaar. Dat wil zeggen: de dag met de langste daglichtperiode. Sindsdien zijn de dagen dus al weer korter aan het worden. Toch hebben we daar maandenlang weinig van gemerkt. De laatste tijd valt het ineens heel erg op, en hoor je mensen overal verzuchten hoe snel het alweer donker wordt of hoe het nog niet eens licht was toen de wekker ging. Dat komt omdat het verlies van daglicht op dit moment ook extra snel gaat.

4 minuten

Vanochtend bijvoorbeeld, ging de zon in het midden van het land om 7.26 uur op. De zonsondergang vanavond is om 19.36 uur. Morgenochtend zijn die tijden alweer 7.28 uur en 19.34 uur. Hopla, 4 minuten minder in één dag. Zo verliezen we in een week al bijna een half uur. Dat valt nogal op ja.

Tollen

Waarom loopt dat nu zo hard achteruit? Het heeft te maken met de baan van de aarde om de zon, én met het feit dat de aarde een beetje schuin staat. Je kunt het zien als een tol, die soms grotere, en soms kleinere rondjes draait. Twee keer per jaar, rond 20 maart en rond 22 september, is de hoek van de aardas ten opzichte van de baan om de zon het grootst. Dat maakt de verschillen rond die data groter. Rond de kortste en langste dag is die hoek veel kleiner, en neemt de daglengte soms slechts met een paar seconden toe of af.

Zevenmijlslaarzen

In deze tijd, rondom het begin van de herfst, zijn de stappen dus het grootst. Zo holt de daglengte met zevenmijlslaarzen achteruit. Hetzelfde gebeurt in maart, maar dan wordt er met minuten gestrooid in het langer worden van de dagen.

Sinds 21 juni is het dus steeds ietsje harder gegaan met het verlies aan daglicht. Vanaf nu wordt het nog steeds later licht en eerder donker, tot aan de kortste dag op 21 december. Wel worden vanaf nu de stapjes weer wat minder groot. Kunnen we er even rustig aan wennen.

Dorien BouwmanMediameteoroloog