Een aantal rustige nazomerse dagen
De weerkaarten laten de weersomslag vanaf donderdag al langere tijd zien, met vanaf dat moment een overgang naar een herfstachtig weertype met meer wind en af en toe regen. Tot die tijd is het echter nog een aantal dagen stralend nazomerweer, met geregeld zonneschijn en niet veel wind.Tot en met woensdag worden de storingen die om ons land heen liggen nog op afstand gehouden. Ten noordwesten van ons ligt een lagedrukgebied en een bijbehorend koufront ligt vandaag boven de Noordzee. Deze wordt door de noordoostelijke stroming in onze omgeving juist naar het westen geblazen. Voor dat koufront uit hangt wat sluierbewolking en dit trekt wel af en toe over ons land, maar daar heeft de zon over het algemeen weinig last van. Ook boven het oosten van Europa ligt een lagedrukgebied, met veel bewolking en regen, maar deze wordt op afstand gehouden door een zone van hogere luchtdruk, welke zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan tot boven Scandinavië.
Noordoosten gevoelig voor bewolking
Rondom dat hogedrukgebied boven Scandinavië waait er bij ons een noordoostelijke wind. Deze voert niet alleen wat frissere lucht bij ons aan, maar neemt op zijn weg richting Nederland ook af en toe wat bewolking met zich mee, waar met name de hoek van Groningen en Drenthe gevoelig voor is en blijft. Daar waar de zon zich vandaag op veel plaatsen al vrij snel laat zien, moet de noordoosthoek van het land er dus iets langer op wachten. Onder die bewolking komt de maximumtemperatuur vandaag uit op 16 of 17 graden, terwijl het in de zon nog 18 tot lokaal 20 graden wordt.
Koude nacht
Vanavond trekt een uitloper van een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan over ons land en klaart het vanuit het zuidwesten breed op. Vannacht is het zo goed als helder, alleen in het noorden blijft nog wat bewolking aanwezig. Met nog maar weinig koelt het dan vooral landinwaarts sterk af. Op sommige plekken daalt het kwik tot een graad of 4 en aan de grond, op 10 centimeter hoogte, komt de temperatuur dan al dichtbij het vriespunt. Plaatselijk kan er ook mist of nevel ontstaan. In de kustregio’s is het door het nog relatief warme zeewater minder koud, met daar nog 9 tot 12 graden.
Luchtdruk omhoog
Morgen (Prinsjesdag) ligt die uitloper van het Azorenhoog nog wat prominenter boven onze omgeving en na het optrekken van het lokale ochtendgrijs volgt dan weer een rustige nazomerdag. Net als op de maandag blijft het noorden en noordoosten van het land ook dan gevoelig voor bewolking en is de meeste ruimte voor zon weggelegd voor de zuidelijke helft van het land. Het blijft droog en met een naar zuidwest gedraaide wind wordt het weer een fractie warmer. Van noord naar zuid 18 tot 20 graden.
Zonnige woensdag
Woensdag lijkt de mooiste dag van de week te worden, met dan in het hele land veel zonneschijn. In deze tijd van het jaar kan de zon ongeveer 11 a 12 uur schijnen (de daglichtperiode) en op basis van de huidige verwachting schijnt de zon daarvan woensdag 8 tot 10 uur. Dat is ook meteen merkbaar aan de temperatuur, met dan landelijk 20 a 21 graden. Wel neemt later op de woensdag de wind iets toe, op nadering van een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan.
Omslag vanaf donderdag
In de nacht naar donderdag neemt de wind geleidelijk verder toe en donderdag trekt vanuit het noordwesten een koufront over ons land. In de vroege ochtend is er in het zuiden mogelijk nog even wat ruimte voor de zon, maar de bewolking neemt ook daar uiteindelijk snel toe. Vooral ’s middags gaat er ook wat regen vallen, maar dit lijkt zich met name tot het noorden en oosten te beperken.
Onzekerheid
Wat er daarna gaat gebeuren is nog onzeker. Het wordt een gevecht tussen het lagedrukgebied vanuit het noordwesten en het nog steeds aanwezige hogedrukgebied ten zuiden van ons. In de vorige berekeningen leek het lagedrukgebied het van het hogedrukgebied te gaan winnen, met aanhoudend veel wind en af en toe regen, maar de huidige berekening is weer iets positiever. Het hogedrukgebied komt daar juist weer aan zet, met toch weer wat drogere weerkaarten. Wat het uiteindelijk precies gaat worden, blijft dus nog even spannend.