De zomer van twee dagen
Wordt het deze zomer een gevalletje “het waren twee fantastische dagen”? Zo erg is het nou ook weer niet.Hè hè. Na wekenlang wisselvallig weer, met elke dag wel een paar buien en niet erg zomerse temperaturen, zijn we nu dan eindelijk in die langverwachte zomer-opleving beland. Aan de andere kant: niet iedereen zat per se zo naar te snakken, die geluiden horen we ook van alle kanten. Zo koud is het toch ook weer niet? De zon doet toch best leuk mee? Is het wel zo’n ‘slechte’ zomer? Gaat dit over persoonlijke voorkeur, of speelt er nog wat anders?
Vandaag 25 graden en alleen een zeer lokale bui; morgen in het zuiden zelfs 28 graden en overal droog. Dat lijkt een stuk meer op zomer dan de afgelopen tijd, toch? Goed nieuws voor buitenzwembaden, strandtenten en andere ‘zomerse uitbaters’, voor wie de afgelopen vakantieweken vaak nog niet heel lucratief zijn geweest.
Een enkeling vond overigens dat dat aan de weersverwachtingen lag. Zodra we in de weerberichten over buien spreken, zou iedereen wegblijven uit de strandtenten. Ook als het uiteindelijk prachtig weer bleek te zijn. Of dat het geval is, laten we maar even in het midden. Maar voor de duidelijkheid nog maar eens: ‘kans op een bui’ is geen ‘garantie’ op een bui, en bovendien: tussen de buien door is het droog. Flauw misschien, maar wel waar. Laat je door die ene mogelijke bui vooral niet tegenhouden.
Drie weken niet droog
Terug naar het ‘slechte’ zomerweer. Er is in zekere zin wat voor te zeggen; de laatste dag waarop het in het hele land droog bleef, was 23 juli. Dat is al bijna drie weken geleden. Op sommige plaatsen is de complete maandsom aan neerslag voor augustus nu al binnen. Maar: lokaal zijn droge dagen natuurlijk wél voorgekomen. Dat is het met buien: ze vallen niet overal. Terwijl de een kletsnat regent en de ene bui na de andere voorbij ziet komen, zit de ander de hele avond lekker op een terras. Zo hebben mensen dus daadwerkelijk heel verschillende ervaringen gehad.
‘Normaal’
En al die wisselende ervaringen maken de stemming natuurlijk wel verdeeld. Wat waarschijnlijk ook een grote rol speelt, is dat het de afgelopen jaren zo enorm zonnig en heet is geweest, en de ene hittegolf over de andere leek te buitelen. Misschien vinden we die tropische hitte en droogte al wel een beetje normaal. Gelukkig hebben we ook feitelijke gegevens van wat ‘normaal’ is. Het langjarig gemiddelde. En als we kijken naar de temperaturen in deze periode, over de afgelopen 30 jaar, dan komt daar een gemiddelde uit van 23 graden. Zo ver zaten we daar dus helemaal niet vanaf de laatste dagen. Vandaag en morgen komen we daar bovenuit. En trouwens, wat je ook al bijna zou vergeten: juni was juist wél hartstikke warm.
5 meter hoog
Desalniettemin: het is natuurlijk fijn als je gewoon zeker weet dat je je paraplu thuis kunt laten. Dat je niet zo erg hoeft na te denken over wat je aan moet trekken. En ja: alles ziet er leuker uit als de zon schijnt. Toch heeft deze koele en wisselvallige periode wel degelijk zijn positieve kanten, al vallen die misschien niet direct op. Voor veel boeren is die regelmatige neerslag een verademing, zeker ten opzichte van de afgelopen zomers, die soms dramatisch verliepen. Zagen we vorig jaar overal treurige verschrompelde maisvelden; nu staat het al 5 meter hoog. Sowieso is de natuur hartstikke groen, in tegenstelling tot het verschrompelde bruingele beeld van vorig van vorig jaar. Gebieden waar de droogte toch echt al schade hadden aangericht, krijgen weer even de ruimte om te herstellen.
En wat te denken van al die andere zomerse ongemakken? Wespenplagen, wolken van fruitvliegjes, blauwalg, botulisme, 30 graden in je slaapkamer, puffend voor de ventilator zitten. Het is er allemaal nauwelijks bij deze zomer. Misschien moeten we daar ook maar eens even bij stilstaan.
Om er nog maar eens een cliché in te gooien: smaken verschillen. Klagen over het weer is van alle tijden. En klagen over klagen over het weer ook. Je kunt vinden wat je wil, je verandert er helemaal niets aan. Feit is dat deze ‘opleving’ ook niet van hele lange duur is: in het weekend stijgen de neerslagkansen alweer, en komende week lijken we met een graad of 20 en nu en dan een bui toch weer een beetje terug bij af. Maar goed: zo slecht was ‘af’ nu ook weer niet...