De genietmomentjes tussendoor
De laatste jaren stonden de lentes vaak in het teken van veel zon en al relatief hoge temperaturen, maar dit jaar is dat anders. Het voorjaar verliep tot nu toe juist wisselvallig en vaak te koud voor de tijd van het jaar. Af en toe zit er een warmere dag tussen, maar een lange periode met droog, vrij zonnig en warm weer hebben we tot dusver nog niet echt overtuigend gehad. Des te meer reden om volop te genieten van de zonmomentjes die het huidige wisselvallige weer ook te bieden heeft.De weerberichten staan vol met buien, al dan niet gepaard met een klap onweer, hagel of regionaal veel regen in korte tijd. Gisteren – zaterdag – kwam het in Groningen zelfs nog tot een ‘winterse’ bui, waarbij het zo hard hagelde dat de straten tijdelijk wit kleurden in de stad. En dat halverwege mei.
Buien de hoofdrol
Ook vandaag en de komende dagen blijven buien de hoofdrol in de weerberichten spelen, maar dat betekent niet dat het de hele dag kletsnat is. Tijdens een bui kan de lucht van het ene op het andere moment ineens intens donker kleuren en de regen met bakken uit de lucht komen, maar vaak duurt zo’n bui niet heel lang. Voordat je het weet, kunnen de lampen weer uit en schijnt de zon alweer.
Grillig
Buiig weer is grillig. Niet alleen de hoeveelheid buien, maar ook waar ze precies terecht komen en waar niet. Want zo is het ook, op de ene plek staan de straten blank, terwijl het een dorp verderop stralend weer is, met zon en misschien zelfs een mooie regenboog in de verte. En dat is meteen het lastige van dit weertype. Hoe goed je ook naar de weerkaarten kijkt, je kunt nooit helemaal zeker zeggen waar de buien precies gaan vallen. Natuurlijk zijn er wel voorkeursgebieden die duidelijk in de modelberekeningen naar voren komen, maar per plaats is een bui moeilijk te verwachten.
Voorkeursgebieden
Per seizoen zien we voor wat betreft buien al duidelijke voorkeursgebieden. In de herfst is het Noordzeewater nog relatief warm en zullen de meeste buien aan de kust ontstaan. Landinwaarts is het dan vaak al ‘kouder’, waardoor het daar in het najaar relatief droger is. In het voorjaar en in de zomer is dat anders. De kust profiteert dan van het juist nog wat koudere zeewater, waardoor het er vaak droger is, terwijl het binnenland in deze tijd sneller opwarmt en daar makkelijker buien ontstaan. Windrichting speelt echter ook een rol. Waait er namelijk een wind vanaf de Noordzee en zijn de hogere luchtlagen koud, zoals we de laatste maanden vaak hebben gehad, vormen zich boven het zeewater ook gemakkelijk buien, die juist de noordelijke kustregio’s weer weten te bereiken.
Pech of juist geluk?
En trekt er vanaf zee zo’n lijn met buien precies over jouw woonplaats, dan volgt de ene na de andere bui, is het kletsnat en kan uiteindelijk heel veel neerslag vallen, met mogelijk zelfs wateroverlast. Trekt diezelfde buienlijn echter net 5 kilometer verderop langs, dan zit jij juist in het droge, vaak zonnigere weer en kunnen de tuinstoelen naar buiten. Bij buien komt het dus heel erg nauw. Ze zijn over het algemeen kleinschalig en trekken vaak snel. Staat er echter bijna geen wind en komt zo’n bui precies boven jou tot stilstand? Dan kun je beter maar even binnen gaan zitten. Zelf meekijken via een radar is vaak de beste manier om je voor te bereiden op je dagplanning.
Minder negatief
In de weerapps wordt per dag slechts 1 symbool weergegeven en als er kans op buien is, zal dat dan ook vaak meteen een buiensymbool zijn. Desondanks hoeft het helemaal niet zo negatief te zijn, want zoals eerder gezegd… trekt die bui net een paar kilometer verderop langs, dan blijft het bij jou droog en kun je misschien zelfs even in de zon op een terrasje zitten. Dat is genieten! Maar houdt de paraplu wel bij de hand, want voor hetzelfde geld trekt de volgende bui wel precies over jouw omgeving.