Foto gemaakt door Charles J. Sharp.  - Twee baltsende futen op het water.
Foto gemaakt door Charles J. Sharp. Twee baltsende futen op het water.
Nu

De bijzondere futenbalts prachtig in beeld

Eén van de mensen die ons regelmatig prachtige foto’s stuurt, die we in onze verhalen op Weer.nl en ook bij de weerberichten op SBS6 op televisie gebruiken, Chris Biesheuvel, heeft vanochtend een prachtig filmpje van een bijzonder onderdeel van de futenbalts gemaakt: de pinguïndans.

De lente is alweer onderweg en niet alleen ons mensen, maar ook watervogels geeft dat de kriebels. Zo zijn de futen, watervogels die In Nederland algemeen voorkomen, aan het baltsen geslagen. Wie ooit de kans en de tijd heeft om er eens naar te kijken, ziet een uniek en spectaculair schouwspel. Eigenlijk is de balts van de futen een ingewikkelde choreagrafie die uit meerdere onderdelen bestaat en die zich in een wisselende samenstelling kunnen opvolgen.

Kopschudden

Centraal staat een soort van ceremonie waarbij het mannetje en het vrouwtje op het water tegenover elkaar zitten en elkaars bewegingen imiteren. De pluimen op de kop en de oren worden opgezet en de koppen worden geschud. Afwisselend plukken beide futen naar hun eigen rugveren.

Als die ceremonie klaar is, zijn er drie mogelijkheden voor het vervolg. Of het stopt hier en de beide futen gaan vervolgens hun eigen gang. De tweede mogelijkheid is dat de beide futen, nog steeds met hun opgezette kop- en oorpluimen, van elkaar af zwemmen (ze blijven er dan imposant uitzien) en daarna aan de zongenoemde ‘pinguïndans’ beginnen. Dat is het deel wat Chris Biesheuvel heeft gefilmd. De derde mogelijkheid is dat één van de futen er met een noodgang vandoor gaat om vervolgens aan het zogenoemde ‘admiraalzeilen’ te beginnen.

Pinguïndans

Omdat Chris Biesheuvel de pinguïndans heeft gefilmd, zoomen we daar nog wat verder op in. Zoals al aangegeven, zwemmen de beide futen na het kopschudden van elkaar weg, maar de oor- en koppluimen blijven overeind staan. Ze zetten hun trotse houding dus door en het is onmiskenbaar dat er nog iets gaat gebeuren. Na enige tijd duiken ze (zoals futen vaak doen) onder water en komen na enige tijd allebei weer boven, met een snavel vol waterplantjes. Vervolgens zwemmen ze, met hun lichaam plat op het water en de pluimen nog steeds opgezet, weer op elkaar af.

Zodra ze vlak bij elkaar gekomen zijn, komen ze plotseling omhoog. De snavels zijn nog steeds bedekt met waterplanten. Al watertrappelend staan ze dan rechtop in het water tegenover elkaar. Ze begroeten elkaar door de koppen heen en weer te draaien. De buiken van de vogels komen tegen elkaar aan. Het is een indrukwekkend gezicht en één van de mooiste onderdelen van de futenbalts.

Prachtig natuurverschijnsel

Een deel van het pinguïndansen, namelijk het stuk waarin de futen op elkaar afzwemmen, de snavels vol met waterplanten en elkaar, rechtopstaand in het water, begroeten, is op het filmpje te zien. Het is een prachtig natuurverschijnsel, uitgevoerd door een bijzondere watervogel, gewoon in Nederland.

Chris Biesheuvel heel veel dank voor het insturen van dit bijzondere filmpje!

Bron: eye4birds.com

Reinout van den BornChef Redactie