Buien moeten vuurzee aan Spaanse zuidkust temmen
Een grote bosbrand heeft in het zuiden van Spanje, in de buurt van de kustplaats Estepona, al voor meer dan 7200 hectare aan natuurgebied in de as gelegd. Zes dorpen met in totaal ongeveer 2600 inwoners zijn ontruimd en het vuur is nog niet onder controle. De hoop is nu gevestigd op de buien die de komende dagen in het gebied lijken te gaan vallen.De bosbrand woedt in een berggebied, vlakbij de Spaanse zuidkust, dat vooral met naaldbomen is begroeid. Het bestrijden van de brand in de regio wordt bemoeilijkt door de harde wind, de droogte na de hete zomermaanden en door de hoge temperaturen van dit moment. Op satellietfoto’s is de rook, die bij de brand vrijkomt, goed te zien.
Vuur ontstond afgelopen donderdag
Het vuur ontstond afgelopen donderdag op zo’n manier dat de autoriteiten van brandstichting uitgaan. Meteen op donderdag en vrijdag breidde de brand zich snel in zuidoostelijke richtingen uit. In de omgeving van Benahavís en ook in de buitengebieden van Estepona volgden meteen de eerste ontruimingen. Steeds meer brandweerlieden werden bij het bestrijden van het vuur betrokken. Op een bepaald moment waren tientallen blusvliegtuigen actief.
Op deze satellietfoto van Sentinel (Copernicus) is de rook horend bij de brand in de Sierra Bermeja goed te zien.
Waaide wind eerst uit richtingen tussen west en noord, inmiddels is hij naar richtingen tussen zuid en oost gedraaid. Hierdoor heeft de brandweer het zuidoostelijke front van het vuur nu onder controle, terwijl het vuur zich juist aan de west- en noordkant uitbreidt. Eerder woedde in hetzelfde gebied ook in juni al een brand, maar die had een kleinere omvang. De omvang van de totale brand bedroeg gisteren al 82 kilometer, een verdubbeling ten opzichte van zaterdag.
Ondergroei is de boosdoener
Net als het westen van de VS, waar op diverse plaatsen ook immense bosbranden woeden, kampt Spanje met het probleem van de in de laatste jaren enorm toegenomen ondergroei. Doordat er voldoende regen is gevallen, is Andalusië op diverse plaatsen een stuk groener geworden, onder meer door de uitbreidingen van de bodembedekkers. Het zijn gewassen die in de zomer, als er nauwelijks tot geen regen valt, wel kurkdroog worden en gemakkelijk branden.
Deels zet de brandweer gebieden gecontroleerd in brand om natuurbranden, die uit zichzelf ontstaan of door kwaadwillende mensen worden gesticht, te voorkomen. Maar de gebieden waar ze kunnen ontstaan, zijn zo groot dat het niet makkelijk is om overal goed voorbereid te zijn. Dat blijkt ook nu weer, want de huidige brand is in hoog tempo veel groter geworden.
Hoop gevestigd op buien
De hoop is nu gevestigd op een lagedrukgebied dat vanuit het westen dichterbij komt en dat zelfs door het Hurricane Center in Miami nog even de gaten werd gehouden. Inmiddels wordt niet meer verwacht dat het systeem nog tropische kenmerken krijgt, maar buien heeft het wel bij zich. Vanochtend al passeerde een eerste storing de bosbrand en vielen de eerste druppen Stelde deze neerslag nog maar weinig voor, morgen en in mindere mate woensdag wordt neerlag van betekenis verwacht. Verder wordt het iets koeler, maar worden tijdens de buien wel flinke windvlagen verwacht. Het wordt spannend om te zien wat er dan met de brand gebeurt.