Branden VS en Canada breiden zich verder uit
Daar waar ons deel van Europa de laatste tijd in de ban is van overstromingen, waarvan de gevolgen in delen van Duitsland, België, maar ook in ons eigen Limburg het bevattingsvermogen soms overstijgen, grijpen in het door droogte getroffen westen van de VS en het westen en zuiden van Canada natuurbranden wild om zich heen. Het zijn er op dit moment al meerdere honderden, waarvan er vele min of meer ongecontroleerd voortrazen.Eén ervan is de zogenoemde Tamarackbrand, die nu twee weken bestaat, en inmiddels een gebied ter grootte van 7.000 hectare in de as heeft gelegd. De brand woedt nu in het gebied ten zuiden van Lake Tahoe en onze vroegere collega Casper Hootsen, op familiebezoek in het westen van de VS, wist de brand vanuit het vliegtuig te fotograferen, inclusief de grote stapelwolken (pyrocumulus) die door het vuur vanaf de grond worden gevormd. Zulke stapelwolken kunnen de brand verergeren als ze tot onweersbuien uitgroeien en nieuwe bliksems veroorzaken. Als die bliksems op andere plekken inslaan, kunnen ze nieuwe brandhaarden stichten. De brand rukt zo verder op.
Vuur breidt zich uit
Aan alle kanten breidt het vuur zich intussen uit, melden lokale en landelijke media. Omdat er flink wat wind staat en er veel gortdroge begroeiing is die als brandstof dient, laait het vuur daarbij steeds verder op. Gisteren sprong de brand over een snelweg en raast inmiddels in de richting van een vliegveld in de Alpine County. Daar zijn de eerste gebouwen ook al aan het vuur ten prooi gevallen. Diverse dorpen worden nu geëvacueerd en een extreem fietsevenement, dat in het gebied zou worden gehouden, is in verband met de oprukkende brand afgelast.
Extreme hittegolf laat zijn sporen na
De Tamarackbrand is de laatste in een serie van natuurbranden die het westen van de VS treffen, als gevolg van de aanhoudende extreme hitte en droogte in het gebied. De overzichtskaart van de Amerikaanse instantie die de branden registreert, staat er vol mee. Niet alleen het westen van de VS wordt overigens door bosbranden getroffen, ook het noordwesten van de VS, het westen en het zuiden van Canada hebben ermee te maken. Het zijn allemaal plekken waar onlangs een extreme hittegolf huishield met (deels) recordhoge temperaturen.
Ook Canada kampt met tientallen natuurbranden
Zo werd het eind juni in het in het westen van Canada gelegen stadje Lytton bijna 50 graden, toen extreem warme lucht het gebied bereikte. Toen de hitte, na drie dagen met historisch hoge temperaturen, weer wat temperde, werd zo’n 90 procent van de plaats door een plotselinge natuurbrand in de as gelegd. Inmiddels hebben zich ook in Canada op (veel) meer plaatsen natuurbranden gevormd die meestal maar moeilijk onder controle te krijgen zijn.
Tamarackbrand raast ongehinderd verder
Ook de Tamarackbrand raast op dit moment nog vrijwel ongehinderd verder. Een kleine zeshonderd brandweerlieden zijn betrokken bij de bestrijding ervan, maar hebben tot nu nog nauwelijks succes geboekt. Volgens de autoriteiten is de brand voor nog maar nul procent onder controle.