Bijzondere temperatuurafwijkingen wereldwijd
Eerder schreven we in deze rubriek al eens over het feit dat de temperatuur op de Zuidpool ver onder normaal ligt. Het was er begin deze maand zo’n 8 graden kouder dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar. Ook in een deel van Zuid-Amerika is het momenteel veel kouder dan normaal. Op het noordelijk halfrond zien we op sommige plekken juist het tegenovergestelde. Gisteren schreven we al over de extreme hitte in het westen van Canada en de VS op dit moment en daar werd gisteren het een dag eerder gehaalde hitterecord alweer gebroken, met in het dorpje Lytton maar liefst 47,9 graden!Dit soort extreme temperatuurafwijkingen zijn vaak maar regionaal en meestal van relatief korte duur, maar alleen het feit al dat dit soort waarden vrij gemakkelijk bereikt kunnen worden op plekken waar het normaalgesproken toch heel ander weer is, is zorgelijk te noemen.
De temperatuurafwijkingen wereldwijd. In o.a. Canada is het erg heet en in delen van Brazilie en Argentinië is het juist kouder dan normaal
(Geen) truien dragen
Het westen van Canada staat gekscherend bekend om zijn (vaak) truien dragende populatie. In de zomer kan het er ook wel warm zijn, waarden boven 30 graden worden er zomers regelmatig gehaald, maar enkele dagen achter elkaar maximumtemperaturen boven 40 graden is wel heel extreem. Zondag werd het in het dorpje Lytton in de provincie British Columbia al 46,6 graden en daarmee werd het uit 1937 stammende oude record met 1,6 graden verpulverd. Gisteren, maandag, werd het nog warmer en kwam het in hetzelfde plaatsje Lytton tot een zinderende 47,9 graden. Ook vandaag wordt het weer ruim 40 graden in dat deel van Canada, maar het lijkt niet weer tot een hitterecord te komen. De rest van de week blijft het ook erg warm, maar tot (ruime) veertigers lijkt het niet meer te komen, al ligt de maximumtemperatuur er deze week op enkele dagen slechts 1 of 2 graden onder.
Risico op bosbranden
Ook in het noordwesten van de Verenigde Staten is het snikheet en droog. In de normaalgesproken niet zo warme plaat Seattle blijft de middagtemperatuur de komende tijd voorlopig boven tussen 25 en 30 graden uitkomen, dat is vrij bijzonder voor dat deel van Amerika. In zowel het noordwesten van de USA als ook het westen van Canada wordt overal gewaarschuwd voor mogelijke bosbranden. Er woeden er al enkele en het risico is groot dat het er de komende tijd snel meer gaan worden.
Ook in Europa veertigers
In delen van Europa is het momenteel ook erg warm. Hele hete lucht vanuit Noord-Afrika wordt met een noordoostenwind Europa ingeblazen en dat resulteert momenteel vooral in het Middellandse Zeegebied soms ook in middagtemperaturen rond 40 graden. In het zuiden van Italië en op Sicilië wordt de 40-gradengrens soms al aangetikt en daar kan het kwik volgens de Italiaanse weerdienst de komende dagen lokaal zelfs stijgen tot 44 of 45 graden. Ook delen van de Balkan, het westen van Turkije en Griekenland zijn zo heet. In de centrale delen van Spanje staan de komende tijd ook dit soort temperaturen in de verwachting. De temperatuur loopt er de laatste dagen al steeds op tot ruim boven 30 graden, maar de eerste 40-er zal ook daar niet lang op zich laten wachten.
Kouder dan normaal
Daar waar het op het noordelijk halfrond nu zomer is, bevindt het zuidelijk halfrond zich juist in de winter. Het is dan ook niet gek dat de temperaturen daar relatief gezien niet zo heel hoog liggen, maar ook daar zien we de laatste tijd wel flinke afwijkingen ten opzichte van de norm. Zo is het op Antarctica al lange tijd enkele graden kouder dan normaal. Begin van de junimaand lag de gemiddelde maximumtemperatuur op sommige plekken 8 graden lager dan normaal. En die kou trekt ook door tot in Zuid-Amerika. In delen van Argentinië, het zuiden van Brazilië, Uruguay en Paraquay is het dan ook een stuk kouder dan normaal. Op sommige plekken valt zelfs sneeuw en ijsregen, en de nachten en vroege ochtenden is het vrieskoud. Na een lange droge periode is het er nu dus relatief koud en dat is voor veel boeren daar funest.
Globaal warmer
Ondanks dat het momenteel winter is op het zuidelijk halfrond, zien we ook daar toch echter wel meer afwijkingen omhoog dan omlaag. Zo is het in grote delen van Afrika warmer dan normaal, zowel aan de noordzijde als aan de zuidkant van het continent. Ook in het westen van Australië is het enkele graden warmer dan gemiddeld. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de globale opwarming van de aarde. Want hoewel de aarde in rap tempo warmer wordt, blijven er altijd ook plekken die kouder zijn dan normaal. Deze koude plekken worden echter wel steeds zeldzamer, daar waar de warmere of zelfs hete plekken de overhand krijgen.