30-Daagse: zomer stelt tijdelijk orde op zaken
Eerder deze week schreven we op deze site al dat er volgende week een kans ontstaat om het wisselvallige en koele weer van de laatste weken in elk geval een aantal dagen te onderbreken. Die kans is er nog steeds. Vanaf woensdag krijgt een hogedrukgebied eindelijk meer invloed, verdwijnen de buien even uit zicht en gaan de temperaturen omhoog. De is nog steeds wel of we er misschien nog meer dan slechts een paar dagen zomerweer uit kunnen halen.Hoewel hogedrukgebieden deze zomer in het Europese weer steeds belangrijk waren, hadden we er in Nederland maar weinig aan. Bij ons en ook in onze buurlanden bleef steeds een lagedrukgebied hangen. Omdat de bovenluchten daarbij relatief koud bleven, vielen elke keer weer buien en vooral de laatste weken zijn de temperaturen ook steeds gematigd. Opvallend is dat zuidelijke winden eigenlijk helemaal geen kans hebben gehad. Zo is de temperatuur in juli ook nergens aan 30 graden toegekomen, terwijl we van de zomers van voorgaande jaren heel anders gewend waren. Er stond een grote hoeveelheid regen tegenover en ook dat was nieuw.
Van die regen zijn we nog niet meteen af. Ook dit weekend dendert de buientrein door, met voor het eerst een fenomeen dat eigenlijk in de herfst thuishoort, namelijk dat van kustconvergentie. Vooral in het noordwesten van het land en op de Wadden kunnen de bijbehorende kustbuien, die soms dag en nacht lijken door te gaan, op de natste plekken in een paar dagen tijd tussen 50 en 100 millimeter regen achterlaten. Dieper het binnenland blijft het bij losse buien, al kan een andere vanuit het Kanaal afkomstige buienstraat in een strook vanuit het Zeeland via Brabant naar de omgeving van Nijmegen ook een flinke hoeveelheid regen opleveren. Het beste lijkt steeds het zuidoosten van het land er af te komen, met daar de meeste zon en de minste buien. Vooral zondag waait het in de kustgebieden flink door en met temperaturen rond 20 graden blijft het erg koel.
Week 1: van maandag 9 tot en met zondag 15 augustus
Het lagedrukgebied, dat het weer in het weekend in de greep heeft gehad, trekt naar het noordoosten weg en komt boven Scandinavië terecht. Een nieuwe lagedrukgebied, ten westen van Ierland, komt er net wat verder achter dan zijn voorgangers. Daardoor ontstaat boven het Europese vasteland ruimte voor de vorming van een hogedrukgebied. Vallen maandag en dinsdag bij ons nog een paar laatste buien, woensdag zien we het weer stabiliseren als boven Duitsland het hogedrukgebied ontstaat, dat donderdag boven Polen terechtkomt. In Nederland wordt de wind dan even zuidoostelijk en kan het behoorlijk opwarmen.
Later op donderdag passeert een vore met een lokale bui, gevolgd door een nieuw warmtefront vanuit het zuidwesten. Vrijdag komt dan een tweede golf met warmte over het land. Beide dagen kan het 24 tot 28 graden worden, in het zuiden mogelijk nog iets meer.
Vrijdagavond hebben we dan de passage van een koufront met een regen- of onweersbui. Daarachter is het op zaterdag met 20 tot 23 graden weer koeler. Wel zien we opnieuw een hogedrukgebied boven onze omgeving ontstaan. Daardoor dan veel zon en op zondag weer warmer.
Week 2: van maandag 16 tot en met zondag 22 augustus
In deze week zien we de luchtdruk boven de oceaan flink omhoog gaan. Ook begint de luchtdruk boven Scandinavië voorzichtig te stijgen. De wind lijkt in Nederland een noordelijke component te krijgen. Verder cirkelen rond een lagedrukgebied ten oosten van ons af en toe buien rond die vooral de oostelijke helft van het land kunnen bereiken. In het westen is het vaker droog en laat de zon zich beter zien. Een gebied met warme lucht wordt net ten noorden van Nederland berekend en de noordelijke provincies krijgen daar af en toe wat van mee. Verder naar het zuiden worden beneden normale temperaturen verwacht. Het is per saldo vaak tussen 20 en 23 graden.
Week 3: van maandag 23 tot en met zondag 29 augustus
Het belangrijkste hogedrukgebied lijkt in de buurt van Schotland terecht te komen, met een sterke uitloper over Scandinavië. Verder naar het oosten in Europa is de luchtdruk relatief laag. Door de invloed van het hogedrukgebied lijkt de westelijke helft van het land een tamelijk droge week met flink wat zon tegemoet te gaan. Het noordoosten en Limburg zijn gevoeliger voor nog een enkele bui. Verder is de noordelijke wind er de oorzaak van dat we geen al te grote uitspattingen van de temperatuur hoeven te verwachten. We zitten nog steeds onder normaal met temperaturen steeds tussen 20 en 23 graden. Warmere lucht in het noorden is wel dichtbij, maar door de aanwezigheid van de Noordzee kunnen we er in Nederland niet goed van profiteren.
Week 4: van 30 augustus tot en met zondag 5 september
Het Schotse hogedrukgebied lijkt naar Scandinavië op te schuiven, met uitlopers naar Schotland en een andere naar het zuiden van Duitsland. Omdat de noordelijke wind eerst afneemt en later in week mogelijk uit meer oostelijke richtingen gaat waaien, zien we de temperaturen heel geleidelijk stijgen om later in de week op waarden tussen 24 en 27 graden uit te komen. De buien lijken daarbij eindelijk weer eens uit zicht te verdwijnen. Dit zou weleens een periode met mooi nazomerweer kunnen opleveren, maar wel in een week die geen bijdrage meer levert aan de zomer van 2021, omdat inmiddels de eerste week van de meteorologische herfst op de kalender staat.
In de twee weken hierna lijkt eerst een lagedrukgebied vanuit de Golf van Biskaje onze kant op te komen met een toenemende kans op wisselvalligheid en een nauwelijks veranderende temperatuur. Vervolgens breidt het Azorenhogedrukgebied zijn invloed weer tot over Nederland uit en volgt mogelijk nieuw herstel met hogere temperaturen. We zitten dan in de week tot 20 september.
Samenvattend:
Al met al laat deze nieuwe uitgave van de 30-daagse verwachting een nogal gemengd beeld zien. Eerst zien we in week 1 (volgende week) een mooie poging van de zomer om eindelijke weer eens orde op zaken te stellen. Dat lukt vanaf woensdag in elk geval even.
Daarna komt een nieuw lagedrukgebied van de oceaan dichterbij dat de wind in Nederland rond het volgende weekend toch weer in de westhoek terugbrengt, met nieuwe verkoeling.
In week 2 en 3 volgen nieuwe hogedrukimpulsen op de oceaan waardoor zich met een noordelijke tot noordwestelijke wind nieuwe bovenluchtstoringen in onze omgeving kunnen nestelen, mogelijk boven Duitsland. Het oosten maakt dan opnieuw kans op buien, het westen lijkt beter af te zijn en de temperaturen komen weer een tijdje beneden normaal uit.
Begint september met nazomerweer?
Pas nadat het nieuwe hogedrukgebied via Schotland naar Scandinavië is getrokken, nemen de kansen op een periode met nazomerweer in de eerste week van september duidelijk toe. De zomer van 2021 koerst hiermee op een gemiddelde temperatuur van 17,8 graden af, een kleine halve graad boven het normale gemiddelde van 17,4 graden. Dat is goed voor een 12e plaats in de ranglijst van warmste zomers sinds 1901; een stuk lager dan waarmee we na de eerste zomermaand juni waren begonnen. Toen voerde de zomer van 2021 de lijst van warmste zomers nog aan.