30-Daagse: Zet het zomerse weer door?
Het is nu een aantal dagen drukkend warm, met zelfs een regionale hittegolf in de maak en de atmosfeer borrelt. Er zit veel energie in de lucht en er vallen geregeld buien, soms ook felle buien, met onweer, hagel en zware windstoten. Deze proberen de tropische hitte te verdrijven en dat gebeurt de komende dagen heel geleidelijk. Maar keert het drukkend warme weer daarna weer terug? Of zakken we aan het begin van het zomerseizoen weer terug tot rond normaal?De afgelopen dagen steeg de temperatuur op grote schaal tot boven 30 graden in ons land. Ook in De Bilt werd het tropisch warm, met daar op 17 juni 30,3 graden, en daarmee was het de eerste officiële tropische dag van het jaar. Er sneuvelden ook enkele warmterecords en onweer kon niet uitblijven.
Week 1: maandag 21 t/m 27 juni
Ook het begin van deze week en bovendien de start van het zomerseizoen kenmerkt zich nog door regen- en onweersbuien. Er is hoger in de atmosfeer sprake van een sterk meanderende straalstroom en ook aan de grond zien we flinke uitstulpingen vanuit zowel het noorden als het zuiden. Er ligt een trog ten westen van ons, gevuld met wat koudere lucht, en een rug ten noordoosten van Nederland tot in het noordwesten van Rusland. Daartussen hebben wij een wind vanuit het zuiden tot zuidoosten, met de aanvoer van nog relatief warme lucht, maar ook veel vocht. Vanaf zee trekken namelijk geregeld lagedrukgebieden over ons land, met bijbehorende fronten en buiengebieden. Deze week en ook meteen de start van de zomer lijkt dan ook wisselvallig en iets natter dan gemiddeld te gaan beginnen. Later in de week krijgt een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten meer invloed op onze omgeving en wordt het droger en zien we ook weer wat uitschieters omhoog voor wat betreft de temperatuur.
Opvallend is in deze week de bulk met warme lucht boven het noordwesten van Rusland. Het is daar regionaal 10 tot 12 graden warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. De relatief koudere lucht zit in de hoek van het Iberisch Schiereiland. En wij zitten er een beetje tussenin, met vrij normale waarden voor deze tijd van het jaar; zo’n 20 tot 25 graden. De warmte zit echter dichtbij, dus de wind hoeft maar even om te klappen naar het zuiden of oosten, om het kwik weer een zetje omhoog te geven. Vooral in combinatie met meer zonneschijn later in deze week lijkt dat ook te lukken, maar de dertigers blijven voorlopig uit zicht.
Week 2: maandag 28 juni t/m 4 juli
In deze tweede week ligt diezelfde trog nog steeds ten westen van ons, boven de Atlantische Oceaan, maar het geheel lijkt wel iets af te zwakken. Datzelfde geldt voor die rug tot in het noordwesten van Rusland. Deze laatste verdwijnt zelfs grotendeels van de kaarten. De stroming wordt daardoor bij ons meer zuidwestelijk. Er worden vanaf zee geregeld lagedrukgebieden aangevoerd en dat betekent dat er af en toe neerslag valt, maar we zien geen grote afwijkingen ten opzichte van normaal voor wat betreft de nattigheid. Hollands zomerweer, met flink wat zon, maar ook af en toe een bui.
De relatief koudere lucht manifesteert zich vooral boven de Atlantische Oceaan, terwijl het Europese continent in zijn geheel relatief warm blijft voor begin juli. Alleen Ierland, Wales, de Franse westkust, de Spaanse noordwestkust en Portugal hebben normale tot iets te lage temperaturen voor eind juni, begin juli en wij zitten op de grens. Het kwik komt steeds rond of iets boven normaal uit, gemiddeld zo’n 22 graden, maar ook hier profiteren we af en toe nog van de warme lucht die nog dichtbij is. Er is dan zelfs nog een kleine kans op (regionale) tropische waarden.
Week 3: maandag 5 t/m 11 juli
Vanaf deze week is de stroming in de bovenlucht wat meer zonaal, ofwel redelijk strak westelijk. Vooral de westelijke delen van Europa krijgen dan weer normale temperaturen voor de tijd van het jaar, terwijl de rest van Europa nog warmer blijft. Ook hier geldt bij ons dat we rond of iets boven het gemiddelde van 22 graden lijken uit te komen, maar met de zomerse warmte nog steeds heel dichtbij zullen er ook dagen tussen zitten, waarop het kwik een stuk hoger uit zal komen. Ook in deze week is er op sommige dagen nog een kleine kans op tropische waarden, rond 30 graden. Met een westelijke aanvoer wordt af en toe een front of buiengebied onze kant opgeblazen, maar tussendoor is er ook flink wat ruimte voor de zon. We zien dan ook weinig afwijkingen voor wat betreft de neerslag.
Week 4: maandag 12 t/m 18 juli
In deze laatste week zien we ten opzichte van de vorige week weinig grote veranderingen. Ook nu weer die zonale stroming, met een aanvoer vanuit het westen. In deze week dringt de relatief koelere lucht wel iets verder het Europese continent in, alleen het Middellandse zeegebied blijft nog warmer dan normaal. Wel lijkt het deze week weer iets droger te gaan worden.
Conclusie:
De zomer van 2021 lijkt op basis van de huidige berekeningen wisselvallig van start te gaan. De echte hitte van de afgelopen week wordt verdreven en maakt plaats voor vrij normale waarden. Overdag ligt het kwik gemiddeld rond 22 graden, maar met de warme tot hete lucht nog erg dichtbij, zijn een aantal uitschieters omhoog in deze periode zeker niet uit te sluiten. Er is zelfs nog een kleine kans op een enkele dertiger. Het is met een overwegend zuidwesten- tot westenwind licht wisselvallig, maar het is niet veel natter of droger dan gemiddeld in deze fase van de Nederlandse zomer.