30-Daagse: voorlopig vaak aangenaam zomers weer
De meteorologische zomer van 2021 is mooi begonnen. Na het zo lang zo koude voorjaar sloeg het weer rond 1 juni tijdig om. Niet alleen verdween het hogedrukgebied van zijn koude plek bij IJsland, de kern ervan ging zoveel dichter bij Nederland voor anker dat de zon het bij ons eindelijk weer eens kon maken. De temperaturen schoten daarbij omhoog en inmiddels hebben diverse stations al een mooi rijtje aan zomerse dagen te pakken.Er is echter geen periode zo zonnig en warm in Nederland, of er komt ook wel onweer achteraan. Dat merkten we donderdag, vooral in het oosten van het land. Daar waar de junimaand op de meeste plekken nog steeds een droge start heeft gemaakt, zijn er nu ook plaatsen waar in één klap zo’n beetje de hele gebruikelijke maandhoeveelheid naar beneden is gekomen. Oftewel, er vielen regionaal zware buien met veel regen, hagel en wateroverlast tot gevolg.
Weekend met twee gezichten
Dergelijke buien zijn ook later op vrijdag en zaterdag mogelijk, als een uit Frankrijk afkomstig lagedrukgebied heel langzaam over onze omgeving naar het noodoosten trekt. De buien beginnen in het zuiden en oosten, trekken in de nacht als lijn naar het noorden en lijken zaterdag dan weer in vooral de oostelijke helft van het land actief te zijn. Uiteindelijk wordt het vanuit het westen droger en komt de zon er vaker door. De temperaturen doen een stapje terug en komen van west naar oost op waarden tussen 18 en 23 graden uit bij een noordwestenwind.
Zondag lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven en komt de zon er overal vaker door. De wind is dan nog steeds noordelijk tot noordwestelijk en de temperaturenkomen van west naar oost op waarden tussen 17 en 22 graden uit. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar.
Nog steeds een hogedrukgebied
Opvallend op de weerkaarten is nog steeds het hogedrukgebied, of beter de uitloper van het Azorenhogedrukgebied die zich steeds weer in onze omgeving installeert en vaak net ten westen van Nederland ligt. Hij past in het beeld van onze zomerverachting die van een langere periode uitgaat waarin steeds weer nieuwe hogedrukgebieden zich van het Azorenhoog afsplitsen om via onze omgeving naar het noordoosten te trekken.
Dat levert cycli op waarin het eerst gematigd warm is met nog een bui, maar ook steeds meer zon. Daarna een aantal zonnige dagen die, als het hogedrukgebied wegtrekt, door echte warmte worden gevolgd. Die warmte wordt aan het einde dan weer door onweersbuien afgesloten, als een nieuwe onweersstoring vanuit het zuiden komt opzetten. En dan ligt bij de Azoren vaak alweer een nieuwe hogedrukcel klaar die op precies dezelfde manier een volgende cyclus in gang zet.
Dat is de theorie voor deze zomer. Nu maar eens kijken of de nieuwste 30-daagse berekening van het Europese model, die we iedere vrijdag op Weer.nl bespreken, diezelfde ontwikkeling ook in zijn kaarten terug laat komen.
Week 1: van maandag 7 juni tot en met zondag 13 juni
We zien een hogedrukgebied boven de Britse eilanden met uitloper tot over Scandinavië. Bij ons is de wind noordelijk of noordoostelijk en daarmee wordt gematigd warme lucht aangevoerd. Maandag en dinsdag, als storingen boven Frankrijk en Duitsland nog in de buurt zijn, kan her en der een bui vallen, maar de tweede helft van de week lijkt overwegend droog te verlopen. Omdat de zon er dan behoorlijk doorkomt, lopen ook de temperaturen weer verder op. Wordt het aan het begin van de week tussen 20 en 23 graden, in het weekend kan het in het zuiden alweer 27 graden worden.
Week 2: van maandag 14 juni tot en met zondag 20 juni
Het hogedrukgebied schuift wat verder naar het westen op en we zien twee depressiebanen, aan weerszijden van het hoog. Eén ervan loopt over Spanje en vandaar verder naar het oosten over het Middellandse Zeegebied. Een tweede is zeer noordelijk aanwezig, aan de andere kant van het hogedrukgebied, en loopt van Groenland naar het uiterste noorden van Scandinavië. Bij ons ijkt het door de nabijheid van het hogedrukgebied overwegend droog te blijven, en blijven de bovenluchten vrij warm. Wel waait de noordwestenwind van zee en dat drukt het kwik toch wat. Het lijkt wel een beetje op de fase van de Schaapscheerderskou die we halerwege juni vaak hebben.
Week 3: van maandag 21 juni tot en met zondag 27 juni
Nog steeds zien we het hogedrukgebied op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden terug en beide depressiebanen zijn er ook nog altijd. Ten oosten van het hogedrukgebied lijkt de luchtdruk boven het oosten en centrale deel van Europa te dalen en dat houdt de noordelijke wind bij ons op gang. Omdat de wind van zee waait, zijn de nachten niet heel koud, maar komen de temperaturen overdag nauwelijks boven de normaal van 18 tot 23 graden uit. Verder moeten we de invloeden van eventuele storingen vanuit het oosten in de gaten houden. Zeker de gebieden tegen de Duitse grens aan zouden daar af en toe best een buitje van kunnen meepikken.
Week 4: van maandag 28 juni tot en met zondag 4 juli
Terwijl de lagedruk boven het midden en oosten van Europa naar het oosten beweegt en van onze omgeving wegtrekt, breidt het zwakke hogedrukgebied zich weer over Scandinavië uit. De kans op een blokkerend hogedrukgebied daar wordt ook geleidelijk groter. Verder houden de signalen voor lagedruk boven het zuiden van Europa nog steeds aan. Daardoor neemt de kans op windrichtingen met een oostelijke component bij ons toe. Zouden die er komen, dan gaan ook de temperaturen omhoog. Verder lijkt het ook iets wisselvalliger te worden, met een toenemende kans op een regen- of onweersbui. Toch zal ook de zon geregeld schijnen en kunnen de temperaturen, als wind en zon meezitten, deels boven 25 graden uitkomen.
Samenvattend
Al met al lijken we een langere periode met noordelijke winden voor de boeg te hebben, spelen hogedrukgebieden een hoofdrol en valt het met de wisselvalligheid daardoor voorlopig mee. Zo’n langere periode met noordenwinden past wel in de tijd van het jaar en wordt, als het nog iets kouder is, ook wel de Schaapscheerderskou genoemd. Tegen het einde van de 4 weken neemt de kans op oostelijke winden wat toe, gaan de temperaturen mogelijk iets verder omhoog en wordt het wellicht ook wisselvalliger, met af en toe een regen- of onweersbui.