30-daagse verwachting: Twintigers blijven niet hangen
De hogere luchtdruk lijkt de komende tijd te gaan domineren boven het westen van Europa en dus ook onze omgeving. Vanaf de Atlantische Oceaan bouwt de luchtdruk zich steeds verder op richting het Europese continent en volgende week resulteert dat in rustig lenteweer, met ook weer hogere temperaturen. Op basis van de huidige berekeningen kan het in het binnenland na het weekend zelfs enkele dagen 20 graden of meer worden, in combinatie met ook flink wat zon. Hoe lang dat rustige lenteweer echter stand weet te houden, is nog maar de vraag, want koudere lucht ligt ook op de loer.Week 1: 29 maart t/m 4 april: warme start, koud einde
In deze eerste week zien we op de weerkaarten twee hogedrukgebieden. De eerste trekt vanaf de Atlantische Oceaan over onze omgeving richting het oosten van Europa. De wind waait bij ons dan vanuit zuidelijke richtingen en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. Maandag is een enkele twintiger in het binnenland al mogelijk en vooral dinsdag kan het op grotere schaal 20 graden of meer worden, alleen aan de kust is het nog iets minder zacht, met daar een graad of 15. De aangevoerde lucht is ook droog en er is vanaf maandag dan ook meteen flink wat ruimte voor de zon. Een stralende en warme start van deze verwachting dus, maar het lijkt ook al snel weer gedaan met het warmere weer. Het hogedrukgebied trekt verder oostwaarts, waarna een tweede hogedrukgebied vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan richting Europa trekt. Het geheel lijkt zich ten noordwesten van ons te nestelen, waardoor de wind omklapt naar het koelere noorden tot noordwesten. De temperatuur zakt in de tweede helft van deze week naar nog maar een graad of 10. Onder invloed van hogere luchtdruk blijft het wel relatief rustig, met geregeld zon en overwegend droge condities.
Week 2: 5 t/m 11 april: stijgende lijn
In deze week splitsen de twee hogedrukgebieden weer van elkaar. De een trekt verder richting Rusland en de ander ligt nog steeds met de kern ten zuidwesten van IJsland. De koudere lucht vanuit noordelijk Europa weet rondom dit hogedrukgebied door te dringen tot boven onze omgeving en dat resulteert, net als eind van de vorige week, aanhoudend in wat lagere temperaturen dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Begin van deze week is de kans vrij groot dat we op basis van dit uitgangspunt de 10 graden niet eens halen en ook de nachten worden weer kouder, met regionaal mogelijk lichte vorst. In de tweede helft van de week bouwt de luchtdruk zich boven de Atlantische Oceaan weer op en zien we de temperaturen weer iets stijgen, al blijven we iets onder de normale 11 graden voor begin april uitkomen. Naast geregeld zon worden er met een noordelijke wind ook geregeld buien vanaf de Noordzee aangevoerd, die in die koudere lucht mogelijk ook weer met hagel of een klap onweer gepaard kunnen gaan. Een ander scenario laat het eerdergenoemde hogedrukgebied meer boven Scandinavië uitkomen, waardoor er juist warmere lucht onze omgeving insijpelt en de kans op lentetemperaturen toeneemt. De kans hierop, is op basis van de huidige gegevens echter vrij klein.
Week 3: 12 t/m 18 april: rond normaal
In deze week begint de hogere luchtdruk zich ten noordwesten en ook ten oosten van ons weer op te bouwen en wij lijken dan een beetje tussen beiden in te komen zitten. Het is relatief rustig, maar af en toe weet een storing toch tussen beide druksystemen door onze omgeving te bereiken. Er is ruimte voor zon, maar het is niet helemaal droog. Vrij normale omstandigheden voor halverwege april dus. Ook voor wat betreft de temperatuur, met aanvankelijk een graad of 11, maar later in de week gemiddeld alweer een graad of 13. Net als in de vorige week zien we hier echter ook een grote spreiding tussen de verschillende berekeningen. Dit heeft vooral te maken met de uiteindelijke positie van beide hogedrukgebieden. Komt die vanaf de Atlantische Oceaan toch meer boven Scandinavië uit, dan is de kans op droger weer aanwezig. Ligt het hogedrukgebied boven het oosten van Europa iets meer naar het westen, zouden we met een meer zuidelijke aanvoer ook kunnen rekenen op droger en warmer weer. Er is hier dus nog vanalles mogelijk, maar voorlopig zitten we er tussenin.
Week 4: 19 april t/m 25 april: wind naar zuidwest
De hogere luchtdruk vanaf de Atlantische Oceaan trekt in deze week wat meer naar het oosten en verplaatst zich richting Scandinavië. Ook boven het Middellandse zeegebied stijgt de luchtdruk. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan gaat de luchtdruk juist weer iets omlaag. De wind lijkt bij ons dan wat meer de zuidwesthoek op te zoeken, waardoor we op vrij normale temperaturen uitkomen, rond een graad of 15. Het lijkt relatief droog te blijven, met ook geregeld ruimte voor de zon.
Conclusie:
Na een warm eind van de maartmaand, met regionaal temperaturen boven 20 graden en flink wat zon, zakken we begin april ineens flink onderuit en halen we overdag de 10 graden niet eens meer. In de nachten kan het dan zelfs weer even vriezen. Ook de tweede week begint relatief koud, maar halverwege de week zien we weer een stijgende lijn voor wat betreft de temperatuur. We komen de rest van de maand dan rond normaal uit, met overdag vaak temperaturen tussen 10 en 15 graden. De zon laat zich onder invloed van hogedrukgebieden geregeld zien, maar het blijft niet helemaal droog.