Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de Bruijn - Goes - Warm, maar ook wisselvallig
Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de BruijnGoesWarm, maar ook wisselvallig
Nu

30-Daagse verwachting: Komende week lokaal 20 graden!

Dit weekend krijgt een hogedrukgebied vanuit het westen steeds meer grip op onze omgeving en dat resulteert in een aantal rustige herfstdagen, met niet zoveel wind en overwegend droog weer. Omdat we aan de noordflank van het hogedrukgebied zitten, worden er met een westelijke stroming wel vrij veel wolkenvelden bij ons aangevoerd, de meeste in het noorden. De zuidelijke provincies zitten iets dichterbij de kern van het hogedrukgebied en profiteren daarvan, met daar iets vaker zonneschijn.

Voor wat betreft de temperatuur is 14 a 15 graden overdag het gemiddelde in deze tijd van het jaar, in de nachten 7 a 8 graden. Maar de langjarig gemiddelde temperaturen dalen in het najaar snel, met begin november overdag nog maar 10 tot 12 graden en in de nachten 4 tot 6 graden. Dit weekend is de gemiddelde 14 graden dus helemaal niet zo raar, maar na het weekend gaan we niet verder omlaag, maar juist flink omhoog. Plaatselijk kan het dan zelfs rond 20 graden worden!

Week 1: maandag 18 t/m zondag 24 oktober: van oorsprong subtropische lucht

Niet alleen in ons land lijkt het in deze eerste week van deze verwachting veel warmer dan normaal te worden, maar een groot deel van Europa komt in de warme lucht. Boven het noordwesten van Europa ligt een flinke bel met koude lucht en daar is de luchtdruk ook een stuk lager dan normaal. Een uitloper van dat lagedrukgebied ligt tot boven de Atlantische Oceaan, ten westen van de Britse Eilanden. Boven het zuiden van Europa ligt de relatief hogere luchtdruk en tussen die beide systemen in stroomt met een zuidwestelijke wind van oorsprong subtropische lucht Europa in. Op veel plekken, ook in ons land, ligt de gemiddelde temperatuur ruim 2 graden hoger dan normaal. Vooral begin van deze week is het nog warmer en kan het in het zuidoosten van het land zelfs 20 graden worden! De maandag verloopt nog rustig onder invloed van het wegtrekkende hogedrukgebied, maar vanaf dinsdag worden er met die zuidwestelijke stroming vrijwel dagelijks storingen bij ons aangevoerd. Het wordt dan ook natter dan normaal in deze tijd van het jaar. Dus eerst warm, maar wel wisselvallig, en later in de week keert de wind nog even terug naar de noordwesthoek en duiken we ineens weer flink omlaag, met dan nog maar een normale 12 a 13 graden.

Week 2: maandag 25 t/m zondag 31 oktober: vrij nat

In de tweede week breidt de lagere luchtdruk boven het noorden van Europa zich nog iets verder uit tot zelfs richting Groenland. Boven het Middellandse Zeegebied is de luchtdruk juist nog iets hoger dan gemiddeld en wij zitten daar met een straffe westelijke stroming nog steeds een beetje tussenin. We neigen iets meer naar de koudere kant, met de lagedrukgebieden dus in de buurt. Het lijkt net als in de eerste week natter dan normaal te worden, met de continue aanvoer van storingen vanaf de Atlantische Oceaan. De wind waait veelal vanuit het westen tot zuidwesten en daarmee blijft wel relatief milde oceaanlucht aangevoerd worden. Vooral halverwege de week wordt er weer even wat warmere lucht aangevoerd en komt de temperatuur met gemiddeld 15 graden weer iets hoger uit dan normaal. Hierdoor zien we voor wat betreft de temperatuur in deze week wel weer een afwijking omhoog van circa 2 graden en dat geldt voor zowel overdag als ’s nachts.

Week 3: maandag 1 t/m zondag 7 november: iets boven normale temperaturen

In de derde week van deze verwachting verandert er voor wat betreft de luchtdruk niet zo heel veel ten opzichte van week 2. Het blijft met een veelal zuidwestelijke stroming, met soms een uitschieter naar zuid, relatief warm voor de tijd van het jaar. We zitten ook in deze week nog steeds zo’n 2 graden boven gemiddeld voor begin november en het is wisselvallig. Lagedrukgebieden trekken met bijbehorende fronten vanaf de Atlantische Oceaan Europa in en wij worden niet overgeslagen.

Week 4: maandag 8 t/m zondag 14 november: rustiger en wat meer zon

In deze laatste week van de verwachting lijkt de straalstroom iets meer naar het zuiden te zakken en wordt dan ook iets minder sterk boven onze omgeving. Het wordt dan iets rustiger, met iets vaker zonneschijn, en vooral ook drogere condities. Wel verplaatst de warmste lucht zich juist dan wat meer richting de centrale en oostelijke delen van Europa, waardoor de temperaturen bij ons een fractie lager zullen gaan uitkomen. De echte kou laat echter nog op zich wachten, ook nu lijken we namelijk nog een graadje boven de norm uit te blijven komen; rond 11 graden.

Conclusie:

Vooral in de eerste week van deze verwachting komen we even in van oorsprong subtropische lucht terecht en wordt het lokaal zelfs weer 20 graden! Het is daarbij echter wel wisselvallig en soms ook onstuimig, dus het zal vooral wat klam gaan aanvoelen. De week erna zakken we flink terug, maar lijkt het nog steeds relatief mild te blijven. We blijven vrijwel deze hele periode rond of iets boven normaal uit te gaan komen, met in eerste instantie nog een graad of 15, later terugzakkend tot nog een graad of 12. Het blijft met een zuidwestelijke tot westelijke stroming ook wisselvallig en vooral in de kustgebieden kan het soms flink waaien. In de laatste week lijkt het wat rustiger te gaan worden en is er weer iets vaker ruimte voor de zon.

Britta van GendtMeteoroloog