30-daagse: september wordt een warme maand
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ruim 17 graden is september tot nu toe bijna anderhalve graad te warm verlopen. Ook was het landelijk gezien sinds 2012 niet zo zonnig en op veel plekken is nog geen drup regen gevallen. Toch staan we aan de vooravond van een nattere periode, maar fris wordt het voorlopig niet. Hoe warm wordt september 2021? We zoeken het uit in de nieuwe 30-daagse.Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, deze 30-daagse is onzeker. Dat komt door orkanen op de centrale delen van de oceaan. Eerder zette orkaan Ida, die twee weken geleden over de VS naar het noorden trok, het drukpatroon boven Europa al op z’n kop. Plotseling was daar de nazomer! Nu lijkt Larry hetzelfde te doen. Dit weekend verschijnt de ex-orkaan op onze weerkaart ten westen van IJsland. Ligt een nieuwe periode van nazomerweer in het verschiet?
Week 1: van maandag 13 tot en met zondag 19 september
Eigenlijk begint de onzekerheid na het komende weekend al. Ex-orkaan Larry komt dan boven de Atlantische Oceaan te liggen ten westen van IJsland. De depressie blijft daar rondtollen totdat deze op donderdag is opgelost. Aan de oostflank van de storm ontwikkelt zich juist een hogedrukgebied die ons opnieuw nazomer moet brengen. Maar dat is nog geen koek en ei. Een opdringerig lagedrukgebied boven Frankrijk ligt namelijk op de loer en probeert onze volgende nazomerse periode te voorkomen.
Maandag ziet er al fraai uit en het is goed mogelijk dat dinsdag en woensdag mooie nazomerdagen worden met vooral dinsdag zon en maxima rond de zomerse 25 graden. Komt de Franse storing te dichtbij, dan wordt het hogedrukgebied weggedrukt en kan het dinsdag en zeker woensdag al snel onstabiel worden met regen- en onweersbuien. De tweede helft van de week ziet er koeler uit met hooguit een graad of 20 dankzij de westenwinden.
Week 2: van maandag 20 tot en met zondag 26 september
Ook voor de tweede week is de betrouwbaarheid niet heel groot. Het meest waarschijnlijke scenario is een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ten westen van onze omgeving. Door dit lagedrukgebied is het in West-Europa wisselvallig bij een zuidwestelijke stroming. Koud is het niet met een graad of 20 overdag, terwijl het kwik in de nachten rond 12 graden ligt. In Noord- en Oost-Europa is het warmer, droger en zonniger dan normaal en het lijkt erop dat dit nazomerweer niet verder komt dan Duitsland.
Toch is er ook een ander scenario (circa 35% kans) waarbij het hogedrukgebied niet boven Scandinavië, maar boven Centraal-Europa zou komen te liggen. In dit geval is het ook bij ons zonniger, droog en warm met maxima tot 25 graden aan toe. De kans op dit scenario is dus wel een stuk kleiner.
Week 3: van maandag 27 september tot en met zondag 3 oktober
Rond de maandwisseling lijkt een westelijke stroming op gang te komen. Lagedrukgebieden voelen zich thuis boven Scandinavië of IJsland en Groenland. Boven de Oceaan is de luchtdruk wat hoger. Wij krijgen wisselvallig weer met regelmatig storingen. De temperaturen liggen daarbij rond normaal. De nachten blijven vrij zacht.
Er is een kleine kans dat het hogedrukgebied zich naar het oosten uitbreidt over het Europese vasteland richting Scandinavië. In dat geval is het slechts licht wisselvallig en zien we de zon vaker, met ook wat hogere middagtemperaturen van een graad of 20.
Het wisselvallige weer lijkt de eerste helft van oktober aan te houden. De temperatuur zal door overwegend (zuid)westelijke winden boven normaal liggen, zonder dat het daarbij volop nazomer is. Maar wie weet zorgt een ex-orkaan nog wel voor een nazomerse verrassing.
Samenvatting
September is tot nu toe warm, zonnig en droog verlopen. Na een mogelijk korte periode van nazomerweer na dit weekend zal de tweede helft van de maand minder warm verlopen, al lijkt de temperatuur wel rond of enkele graden boven normaal te blijven. De kans is dan ook zeer groot dat september als (zeer) warm de boeken ingaat. Verder lijkt het vanaf nu een stuk wisselvalliger te worden, maar of we de normale neerslaghoeveelheid gaan halen is nog maar de vraag. Zeker als het hogedrukscenario boven onze omgeving uitkomt in week 2 en 3. Dan zal de maand duidelijk te droog eindigen. Signalen voor een vroege winterprik zijn er niet, al kan een ex-orkaan de weerkaarten wel flink schudden. Een zogenaamde ‘Oudewijvenzomer’ later in de periode is zeker niet uitgesloten.