30-Daagse: nog een laatste poging van de zomer?
De zomer heeft het deze week heel even geprobeerd, maar een echte doorbraak is er niet van gekomen. In tegendeel: de drukverdeling van voorheen met een lagedrukgebied boven het noordwesten van Europa lijkt zich begin volgende week nog weer even te herstellen. Tegen het einde van volgende week komt er een nieuwe poging tot de vorming van een hogedrukgebied in onze omgeving. Zal her dan wel lukken de zomer naar de Benelux te brengen?Aan spektakel ontbreekt het niet in Europa, de laatste tijd. Eerst al was er de voortdurende hitte in het zuidoosten van Europa met temperaturen tot 47 graden in Griekenland en tientallen bos- en natuurbranden in Italië, Griekenland en Turkije. Vrijdag en in het weekend is de blik op het zuiden van Spanje gericht. Werd het in de hete, vanuit het hart van de Sahara afkomstige luchtstroom in het oosten van Sicilië al 48,8 graden (een waarde die nog officieel door de WMO moet worden gevalideerd) en in Tunesië zelfs 50,3 graden, nu is iedereen benieuwd naar wat de temperaturen in Andalusië gaan doen. Wordt het er warmer dan 47 graden?
In het weekend een tweedeling
In Nederland krijgen we van die extreme hitte (gelukkig) weinig mee. Bij ons werd het donderdag in het zuiden van Limburg op enkele plekken afgerond 27 graden en daarmee hadden we eindelijk weer eens een mooie zomerdag te pakken. Veel mensen trokken erop uit en pakten een plekje in de zon. Helemaal droog bleef het overigens niet, want aan het einde van de middag en in de avond kwam vanuit het zuidwesten een gebied met bewolking en toch nog een klein beetje regen het land binnen. Veel stelde het niet voor, maar je voelde de spatten wel en het regende echt een beetje.
In het weekend liggen we aan de rand van een hogedrukgebied dat vooral boven Frankrijk actief is. In Nederland profiteren vooral het midden en zuiden van de invloed ervan. Het noorden is gevoeliger voor de invloed van zwakke storingen die over de Noordzee naar het oosten trekken. Er drijven daar vaker wolkenvelden over en zowel zaterdag als zondag kan er een lokale bui of een spatje regen vallen. De zuidwestelijke wind trekt vooral zaterdag nog behoorlijk door, zondag kan de wind weer een beetje afnemen. De temperaturen liggen beide dagen tussen 20 en 25 graden.
Week 1: van maandag 16 tot en met zondag 22 augustus
- Eerst buiig en koel, later verbeterend
- Temperaturen stijgend tot tussen 20 en 24 graden
- Onzekerheid is gemiddeld, voor wat de temperaturen betreft groot
Een nieuw lagedrukgebied, gesteund door een bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer, trekt aan het begin van de week over de Noordzee naar het oosten en brengt maandag en dinsdag in onze omgeving buien en flink wat wind. In het Waddengebied kunnen er ook een paar klappen onweer bijzitten. Dinsdag vallen de meeste buien in het noordoosten van het land. Die twee dagen is het uitgesproken koel en blijven de temperaturen op 17 of 18 graden streken.
Later in de week komt vanaf de oceaan een nieuw hogedrukgebied naderbij waarvan de kern of net ten westen van onze omgeving blijft (ECMWF), of boven onze omgeving terechtkomt (GFS). Voor de temperaturen maakt dit uit. In het geval de berekeningen van het Europese model uitkomen, wordt het wel iets warmer, maar breekt de zomer niet echt door. Krijgt GFS gelijk, dat wordt het vanaf het nieuwe weekend wel weer voluit zomers met veel zon en steeds hogere temperaturen.
Week 2: van maandag 23 tot en met zondag 29 augustus
- Flink wat zon, nauwelijks regen en rustig
- Temperaturen vaak tussen 20 en 25 graden
- Onzekerheid voor wat de temperatuur betreft, is groot
De kern van het hogedrukgebied lijkt naar de Noorse Zee door te schuiven. In het geval van het GFS wordt het een positie die wat oostelijker is, boven Scandinavië of zelfs Finland. Komt de verwachting van het Europese model uit, dan steekt boven de Britse eilanden en de oceaan richtring IJsland en Groenland een zuidelijke wind op die steeds warmere lucht aanvoert. Daar worden dan ook de grootste afwijkingen van de temperatuur naar boven verwacht.
In Nederland krijgen wij nog net te maken met de afstroom van koudere lucht, over Finland naar het zuiden en dan met een noordoostelijke wind naar onze omgeving. Vooral in het zuidoosten van het land zijn de temperaturen dan ook relatief gematigd, in het noorden kan het wat warmer zijn. Het wordt steeds zo tussen 21 en 24 graden met de laagste temperaturen in het noordwesten en de hoogste temperaturen waarschijnlijk in het noordoosten. Wel flink wat zon en meest droog.
In het Amerikaanse geval ligt het patroon wat oostelijker en is de kans groter dat we met de warmere aanvoer aan de westkant van het hogedrukgebied te maken. In de Amerikaanse berekeningen wordt het dan wel zomer en kan het gemakkelijk tussen 24 en 28 graden en misschien wel warmer worden.
Week 3: van 30 augustus tot en met zondag 5 september
- Afwisseling van zon en wolken en toenemende kans op een bui
- Temperaturen tussen 20 en 25 graden
- Grote onzekerheid voor wat de temperaturen betreft
Een deel van het hogedrukgebied trekt zich in de omgeving van Groenland en IJsland terug, een ander deel komt boven het zuidoosten van Europa terecht. Het kan ook één van beide opties worden. In Nederland krijgen we waarschijnlijk een vorm van het weertype terug zoals we dat deze zomer al zo vaak hebben gehad, met opnieuw storingen in onze buurt, een afkoelende bovenlucht en een weer wat toenemende kans op neerslag, al wordt het nog niet veel berekend. Zet de Zuidoost-Europese hogedruk door, dan wordt de wind bij ons zuidwest en gaan de temperaturen omhoog. Zet de hogedruk in het noordwesten door, dan blijven de temperaturen bij ons gematigd.
Week 4: van maandag 6 tot en met zondag 12 september
- Wisselvallig weer met af en toe regen of een bui. Ook zon
- Temperaturen tussen 20 en 25 graden
- Onzekerheid is gemiddeld
Nog steeds zien we de twee eerdergenoemde hogedrukgebieden in de buurt van IJsland en Groenland en boven het zuidoosten van Europa in de berekeningen terug. Het westen van Europa lijkt zich in een soort bovenluchttrog ertussen te bevinden. Er wordt dan ook relatief wisselvallig weer berekend met af en toe buien, maar ook perioden met droog weer en meer zon er tussendoor. De wind waait vaak uit richtingen tussen west en zuid en de temperaturen komen rond of iets boven normaal uit. Dan moet je richting halverwege september aan temperaturen zo tussen 20 en 25 graden denken. Vooral de nachten lijken daarbij toch wel relatief warm uit te pakken.
In de twee weken hierna is het beeld onduidelijk. Eerst lijkt het nog wat warmer te worden, al past dat niet helemaal bij de verwachte drukverdeling met een hogedrukgebied en westen van ons. Waarschijnlijk is de spreiding dan erg groot en zitten er ook hele andere, veel warmere opties met zuidelijke winden in het pakket. De week erop is het precies andersom. Dan zien we de gemiddelde drukverdeling naar een situatie met zuidelijke winden tenderen, dit terwijl de gemiddelde temperaturen juist een tikkeltje lager uitpakken. Ook dan is de spreiding groot en zit er waarschijnlijk ook een aantal duidelijk koelere opties in het pakket aan berekeningen.
Samenvattend
En zo kabbelen we de zomer uit en koersen we op een gemiddelde temperatuur van 17,7 graden af, ongeveer 0,3 graden boven de voor de zomer normale 17,4 graden. Beginnen we volgende week nog wisselvallig, daarna stelt een hogedrukgebied vanuit het westen orde op zaken, al blijft het nog wel een tijdje koel. In de tweede helft van de periode is de weerssituatie onzekerder en zien we hogedrukgebieden boven Groenland en boven het zuidoosten van Europa bij ons om de eer strijden. Het wordt dan weer langzaam wisselvalliger met normale tot iets boven normale temperaturen.