30-Daagse: lentedoorbraak in zicht
De astronomische lente begint morgen, zaterdag 20 maart om 10.37 uur. Dan staat de zon precies boven de evenaar en begint op het noordelijk halfrond het zomerhalfjaar. De dagen bij ons zijn dan weer langer dan de nachten en we gaan op naar 21 juni, als om 5.32 uur de zomer begint. Dan staat de zon boven de Kreeftskeerkring op zijn punt het dichtstbij Nederland. Die dag is de langste dag. Na 21 juni wordt de daglengte weer korter, al gaat dat eerst maar langzaam.Aan lenteweer hebben we tot nu toe in de tweede helft van februari een prachtige week meegemaakt. Dat was kort na de vorstperiode, die grofweg de tweede week van februari in beslag nam. Daarna is het wisselvallig en opnieuw relatief koud geweest. Eigenlijk tot nu toe.
Ook de komende dagen zijn de temperaturen nog ondermaats. Aan de oostflank van een hogedrukgebied ten westen van Ierland voert een noordelijke wind bij ons nog koude lucht aan. Het kan de komende nacht dan ook flink vriezen. Een rug van hoge druk, vastzittend aan dat hogedrukgebied ten westen van ons, passeert en zorgt ervoor dat de wind steeds meer wegvalt. Verder is het in het grootste deel van het land helder. De temperaturen kunnen tot tussen 2 en lokaal 6 graden onder nul dalen. Dat is lichte tot matige vorst.
Morgen draait de wind, door het langzaam verder naar het zuiden bewegen van de rug, op steeds meer plaatsen naar westelijke richtingen. Tegelijkertijd breiden wolkenvelden vanaf de Noordzee zich vanuit het noorden over onze omgeving uit. Het wordt in de middag rond 7 graden. Zondag is de wind nog noordelijk tot noordwestelijk. Door de wolken wordt het in de nacht niet koud meer. De minimumtemperaturen komen tussen 3 en 5 graden uit. Overdag stijgt het kwik bij een afwisseling tussen wolken en zon tot waarden tussen 7 en 9 graden.
Week 1: van maandag 22 tot en met zondag 29 maart
De drukverdeling begint geleidelijk te veranderen. Het hogedrukgebied komt in beweging en trekt langzaam naar het zuidoosten om in de loop van de week boven het zuidoosten van Europa aan te komen. Een lagedrukgebied op de oceaan is actief in de buurt van IJsland en trekt later in de week naar Scandinavië. Omdat we in Nederland dichtbij het hogedrukgebied liggen, blijft het weer bij ons vrij rustig. Wel kunnen storingen in verzwakte vorm onze omgeving bereiken, zoals op dinsdag, donderdag, later vrijdag en weer op zondag.
Omdat de wind naar het zuidwesten draait, gaan de temperaturen langzaam omhoog. Vrijdag komt zelfs even echt wat zachtere lucht onze kant op en kan het 15 of 16 graden worden. Verder komen de temperaturen vanaf de tweede helft van de week meest tussen 11 en 14 graden uit. In de nachten vriest het niet meer, maar kan tijdens opklaringen wel mist ontstaan.
Week 2: van 30 maart tot en met zondag 04 april
Nog steeds zien we hogedrukgebieden boven het Europese continent, tegelijkertijd lijkt zich boven de Oceaan een trog op te bouwen die vanuit het westen langzaam dichterbij komt. Als dit allemaal goed valt, en er zit nog wat onzekerheid in deze ontwikkeling, gaat de wind bij ons uit zuidelijke richtingen waaien. Gebeurt dit inderdaad, dan staat een volgende periode met fraai lenteweer op het programma.
In de nieuwste run gaat ongeveer twee derde van de berekeningen voor dit scenario, waarbij de controlerun het meest uitgesproken is. Die laat de temperaturen in de loop van de week 2 tot tussen 20 en 25 graden oplopen, en dat dagenlang. Maar er zijn veel meer lijntjes die het tot heerlijk lenteweer laten komen met veel zon en overdag dikke twintigers.
De andere berekeningen, het overblijvende derde deel van het pakket, laat de wind alweer vrij snel noordwestelijk worden en in dat scenario komen de temperaturen veel lager uit. Dat zijn ook de berekeningen waarin het weerbeeld opnieuw geleidelijk wisselvalliger wordt.
Week 3: van maandag 05 april tot en met zondag 11 april
Het hogedrukgebied boven Europa wordt wat minder sterk en een nieuw hogedrukgebied komt vanaf de oceaan dichterbij. Een dat nieuwe hogedrukgebied wordt bij ons uiteindelijk het sterkste.
Ergens in de eerste helft van deze week lijkt dan ook een einde aan de periode met warm lenteweer te komen, als we er voor het gemak even van uitgaan dat het dat warme lenteweer is dat in de tweede week van deze verwachting doorzet. De wind draait naar het westen tot noordwesten, koudere lucht kan onze omgeving bereiken en op de overgang kunnen een paar buien vallen. Daarna liggen de temperaturen rond of iets onder normaal en hebben we een licht wisselvallig weerbeeld met een afwisseling van wolken en zon en wat regen of een bui als een storing passeert.
Week 4: van maandag 12 april tot en met zondag 18 april
Het nieuwe hogedrukgebied op de oceaan wordt in week 4 ten westen van Ierland berekend, net iets zuidelijker dan de plaats waar het hogedrukgebied van dit moment ligt. De bijbehorende rug zou precies boven onze omgeving terecht kunnen komen. Dan hangt het voor het weer bij ons van de windrichting af. Zou de wind westelijk tot noordwestelijk zijn, dan hebben we een afwisseling van wolken en zon en zijn de temperaturen in het algemeen gematigd.
Komt de as wat noordelijker terecht, dan kon het ook weleens mooi uitpakken, zeker in de zuidelijke helft van het land, met flink wat zon en hogere temperaturen. Dan doet de langere daglengte zijn werk en kan het in de nachten, als het opgeklaard is, nog afkoelen, maar kunnen de temperaturen overdag alweer vrij gemakkelijk tussen 15 en 20 graden uitkomen. En nog wat hoger.
Voor de laatste twee weken van april zijn de signalen verdwenen, wat niet vreemd is in een overgangsseizoen als de lente. Dan verandert veel op de weerkaarten en is het maken van een lange termijnverachting een stuk lastiger dan in seizoenen als de winter en ook wel de zomer.
Samenvattend
Het lijkt er dus op dat vanaf volgende week geleidelijk een einde komt aan het koude weer van dit moment. Eerst gaat dit langzaam, maar in week 2 een stuk duidelijker. Dan gaan de temperaturen omhoog en lijken we in een periode met heerlijk lenteweer terecht te komen. In de loop van week 3 wordt het weer koeler weer met meer wolken. En dat koelere weer houdt vervolgens tot in week 4 aan. In die week wordt het onduidelijker en kan het zowel opnieuw mooi zijn, als nog een weekje langer rustig, maar in dat geval gematigd met een afwisseling van wolken en zon.