Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de Bruijn - Wilhelminadorp - Lente breekt steeds vaker door
Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de BruijnWilhelminadorpLente breekt steeds vaker door
Nu

30-Daagse: lente breekt steeds vaker door

Dat april doet wat hij wil, dat hebben we deze maand reeds ondervonden. Kwam het op de laatste dag van maart regionaal nog tot zomerse temperaturen van (ruim) 25 graden, begin april sloeg het ineens flink om. De eerste dagen in april verliepen nog rustig, maar tijdens Pasen maakte Koning Winter ineens weer enkele dagen zijn rentree. Sneeuw- en hagelbuien kleurden het land al dan niet tijdelijk wit en in de Limburgse Heuvels kwam het zelfs tot een sneeuwdek van ruim 10 centimeter. Vandaag stroomt met een zuidwestelijke wind weer iets zachtere lucht het land in en wordt het in het zuidoosten lokaal alweer 14 graden. Het weekend verloopt vervolgens weer koud, maar daarna lijkt het dan toch echt weer tot een vleugje lente te komen. Hoe lang dit aanhoudt, is echter de vraag.

Een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan begint na het weekend meer grip te krijgen op ons land en houdt storingen in eerste instantie op afstand. We beginnen deze verwachting dan ook met relatief rustig weer en geleidelijk hogere temperaturen.

Week 1: maandag 12 t/m zondag 18 april: stabieler

In deze week is de luchtdruk in heel Europa iets hoger dan gemiddeld. Vooral boven het warmere water van de noordelijke Atlantische Oceaan bij Groenland en in Rusland zien we grotere afwijkingen ten opzichte van normaal. Boven het centrale deel van de Atlantische Oceaan zien we juist lagere luchtdruk, met een uitloper richting de Britse Eilanden tot over IJsland en de Noorse Zee. Deze laatste is nog gevuld met koude lucht en de week begint bij ons dan ook nog aan de koude kant, met begin van de week nog amper 10 graden. Al snel schuift ten zuiden van die trog een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op en deze komt halverwege de week uiteindelijk boven ons land te liggen, waardoor het weer stabiliseert.

Storingen worden op afstand gehouden, dus het is zo goed als droog en ook de zon krijgt weer iets meer ruimte. Voordat het hogedrukgebied boven onze omgeving uitkomt, hebben we nog een veelal westelijke wind en ondanks dat het kwik omhoog gaat, blijven we nog even aan de lage kant uitkomen voor halverwege april, rond 11 graden. Als het hogedrukgebied eenmaal boven ons land ligt, draait de wind naar het warmere oosten tot zuidoosten en stroomt zachtere lucht het land in. In het binnenland kan het dan alweer 15 tot 17 graden worden. De heldere rustige nachten zijn opvallend koud met op grote schaal temperaturen rond of enkele graden onder het vriespunt. Lokaal kan het afkoelen tot -4 graden.

Week 2: maandag 19 t/m zondag 25 april: rond normaal

In deze week zien we een verschuiving in het luchtdrukpatroon. Een lichte rug boven de noordelijke Atlantische Oceaan schuift oostwaarts en maakt dat vooral boven het noorden en noordwesten van Europa de luchtdruk hoger wordt dan gemiddeld. Boven het westelijke Middellandse Zeegebied en het Iberisch schiereiland is de luchtdruk dan juist relatief laag. Met die rug eerst nog ten westen van ons blijft met een noordwestelijke wind nog wel frisse oceaanlucht bij ons aangevoerd worden en echt warmer lijkt het dan ook niet te worden. Wel is het overwegend droog. Pas als die rug oostwaarts trekt, draait de wind meer naar het noordoosten en stroomt iets zachtere lucht onze omgeving in, waarmee de temperaturen rond normaal uitkomen. Aan het einde van de week zijn er signalen dat het weer even wat warmer kan worden. Er zitten berekeningen tussen die boven 20 graden uitkomen, maar dit wordt niet heel groots ondersteund door de overige berekeningen.

Week 3: maandag 26 april t/m zondag 2 mei: koude Oostzee

De eerdergenoemde rug van hogere luchtdruk lijkt in deze week iets af te zwakken, maar blijft wel boven centraal Europa liggen, met een kern boven de Oostzee. In zijn geheel blijft de stroming hoger in de atmosfeer westelijk, maar rondom die hogere luchtdruk boven Scandinavië zien we aan de grond juist vaak een noordoostelijke wind. De aangevoerde lucht is zachter en het lijkt dan ook iets warmer dan normaal te worden, met gemiddeld zo’n 15 a 16 graden. Omdat de Oostzee nog wel koud is, trekken er wel regelmatig wolkenvelden mee onze kant op met daaruit mogelijk wat gemiezer, dus het zal op basis van deze weerkaarten geen stralend lenteweer worden, maar er is deze week ook zeker ruimte voor de zon.

Week 4: maandag 3 t/m zondag 9 mei: barst de lente los?

De luchtdruk lijkt in deze laatste week boven westelijk Europa weer omlaag te gaan. In het zuidoosten en in de omgeving van Italië zien we juist weer een stijging. Dit zou betekenen dat wij met een straffe zuidelijke aanvoer te maken gaan krijgen en dus de aanvoer van warmere lucht. In de weerkaarten zien we ook wel een iets grotere afwijking ten opzichte van normaal, dus met in deze tijd gemiddeld een graad of 16 en daar nog iets bovenop, komen de twintigers alweer in het zicht. Het is wederom niet helemaal droog, maar het lijkt in zijn geheel toch wel iets meer op lenteweer te lijken. Sterker nog, als de zuidelijke stroming daadwerkelijk op gang komt, zou het gemakkelijk ruim 25 graden kunnen worden of nog veel warmer...

Conclusie:

In zijn geheel zien we in deze periode dus wel een opbouw naar lenteweer met geregeld zon en iets hogere temperaturen dan de afgelopen tijd. Echt heel warm lijkt het vooralsnog niet te worden, al zitten er soms wel even fraaie uitschieters omhoog tussen. En als het dan ook droog is met de zon erbij, voelt het toch al wel lenteachtig aan. De warme start van mei zou zomaar het begin kunnen zijn van een warme lenteperiode.

Britta van GendtMeteoroloog