30-Daagse: korte winterse inval in april
Zaten we begin deze week nog met 20 tot lokaal 26 graden in de stralende lentezon, komende week moeten de winterjassen weer aan. Hele koude lucht vanuit de poolstreek verovert onze omgeving, met overdag nog maar een graad of 6 a 7 en talrijke winterse buien. Het zou zelfs even wit kunnen worden. Raar in april? Niet perse, want al veel vaker kwam het in deze maand nog tot winterweer, met vorst en winterse buien. Maar met hoger in de atmosfeer temperaturen van -42 graden is dit zeker een bijzondere situatie te noemen. Zulke koude bovenluchten komen niet vaak voor boven ons land en al helemaal niet in de aprilmaand. Hoe lang we die kou blijven vasthouden, gaan we nu bekijken.Met aanhoudende hoge oppervlaktewatertemperaturen boven de noordelijke Atlantische Oceaan, nabij Groenland, overheerst de hogere luchtdruk in die omgeving. Daar omheen stroomt met een stevige noordelijke wind hele koude lucht vanuit de poolstreek uit over een groot deel van Europa. De kou reikt zelfs tot halverwege Frankrijk, halverwege Italië, tot in Roemenië en westelijk Rusland, met ook daar relatief lage temperaturen voor de tijd van het jaar. In de loop van de maand lijkt de kou zich weer terug te trekken naar het noorden, waarna de straalstroom – de begrenzing van koudere lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden – weer boven onze omgeving komt te liggen. De atmosfeer wordt weer iets rustiger en geleidelijk gaan de temperaturen weer iets omhoog.
Week 1: maandag 5 t/m zondag 11 april: koude inval
Deze eerste week gaat dus erg koud verlopen. Gemiddeld hoort de maximumtemperatuur begin april rond 12 graden uit te komen, maar daar zitten we deze week met 5 tot 8 graden ruimschoots onder. Begin van deze week stroomt diepvrieskoude lucht tussen een hogedrukgebied boven Groenland en een lagedrukgebied boven Scandinavië zuidwaarts en verspreid zich over vrijwel het hele Europese continent, alleen in het zuidelijke Middellandse Zeegebied blijft het warmer. Met een bovenlucht van -42 graden boven ons land en aan de grond een straffe noordelijke wind worden talrijke buien van boven de Noorse Zee en Noordzee bij ons aangevoerd en met dit soort temperaturen zijn dit begin van de week vooral winterse buien, met hagel en (natte) sneeuw. Er valt relatief veel neerslag en regionaal zou het zelfs eventjes wit kunnen worden. Halverwege de week draait de wind naar het zuidwesten en stroomt weer iets minder koude lucht onze omgeving in. Het kwik gaat zowel overdag als in de nachten weer iets omhoog, maar we blijven iets onder gemiddeld uitkomen. Wel gaat vanaf dat moment het winterse er weer een beetje vanaf en vallen vooral nog regenbuien.
Week 2: maandag 12 t/m zondag 18 april: kwik weer even omhoog
In deze week trekt de koude lucht trekt zich steeds verder terug naar het noorden, waardoor de straalstroom vanuit het westen weer over Centraal-Europa heen komt te liggen. De atmosfeer wordt vanaf dat moment weer iets rustiger boven het continent. In heel Europa stijgt de luchtdruk, alleen in noordwestelijk Europa zien we dan even geen grote afwijkingen. De lagere luchtdruk bevindt zich vooral dieper op de Atlantische Oceaan. De aanvoer wordt bij ons dan zuidwestelijk, waarmee milde oceaanlucht ons land instroomt en we in eerste instantie rond een normale 12 graden uit gaan komen, met geregeld ook nog een paar regenbuien. Later in de week komt het lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij en trekt het hogedrukgebied verder oostwaarts. De wind wordt bij ons dan tijdelijk meer zuidoostelijk, waarmee warmere en drogere lucht ons land weet te bereiken. De tweede helft van deze week lijkt dan ook droger en warmer te gaan verlopen. Er zijn berekeningen die het eind van de week regionaal alweer (ruim) 20 graden laten worden, maar het gros komt in De Bilt rond een graad of 14 uit. In het zuiden zou het dan wel weer iets warmer kunnen worden.
Week 3: maandag 19 t/m zondag 25 april: milde oceaanlucht
Met aanvankelijk nog de hogere luchtdruk boven onze omgeving, begint deze week relatief warm, met gemiddeld een graad of 14. Het hogedrukgebied trekt in de loop van de week echter naar het noordoosten tot oosten, richting Rusland, waarna zicht boven het westen van de Britse Eilanden een zwakke trog vormt en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan onze omgeving weer weten te bereiken. Het wordt dan weer wisselvalliger, met de aanvoer van nog relatief milde oceaanlucht, al komen we daarmee dan wel weer iets onder gemiddeld uit voor deze tijd van het jaar.
Week 4: maandag 26 april t/m zondag 2 mei: trog boven Britse Eilanden
In deze laatste week van de verwachting lijkt de eerdergenoemde trog boven de Britse Eilanden wat meer naar het oosten te trekken en komt dan vooral over de westelijke helft van Europa te liggen. Hierin zit hoger in de atmosfeer weer iets koudere lucht verscholen. Aan de grond overheerst de lagere luchtdruk, in een uitgerekte strook van Scandinavië tot in Spanje. Er vallen van tijd tot tijd dan ook buien of er passeert een storing, maar dat wel bij gemiddeld nog een graad of 14, ofwel gemiddeld voor eind april en begin mei.
Conclusie:
Na een koud en winters begin van deze verwachting, lijkt het vanaf de tweede week weer iets minder extreem te gaan worden. De maximumtemperaturen komen weer rond gemiddeld uit voor deze tijd van het jaar, met later in week 2 mogelijk wel een tijdelijke uitschieter omhoog en waarschijnlijk ook wat meer ruimte voor de zon. In week 3 en 4 zien we geen grote afwijkingen ten opzichte van de norm. De temperaturen schommelen rond normaal en het is licht wisselvallig. Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan weten hun weg af en toe weer te vinden richting westelijk Europa en dat resulteert ook bij ons in geregeld wat nattigheid. Het winterse van begin april is er echter dan wel af.