30-Daagse: Korte opleving in de weerkaarten
De maand september is alweer om en deze maand verliep in tegenstelling tot juli en augustus droog, zeer warm en rustig. Het nazomerweer overheerste, maar de maand eindigde uiteindelijk wel nat en onstuimig. En zo gaat de oktobermaand nu ook van start. Het herfstachtige weer, met regen, wind en lagere temperaturen is aan zet, al zitten er ook geregeld droge dagdelen tussen met wat zonneschijn.Rondom een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland worden de komende dagen bijna dagelijks fronten bij ons aangevoerd en dat resulteert soms in kletsnatte en onstuimige dagdelen. Tussen de storingen door zijn er echter ook (lange) droge momenten, met minder wind en ruimte voor de zon.
De hogere luchtdruk bevindt zich zowel aan de grond als hoger in de atmosfeer vooral ten zuiden en oosten van ons en de lagedrukgebieden in het noorden en westen zijn hardnekkig. Hier tussendoor stroomt op grotere hoogte in de atmosfeer de straalstroom precies over onze omgeving en zolang die daar blijft liggen, blijft het bij ons wisselvallig en soms onstuimig herfstweer. Met die straalstroom worden namelijk om de haverklap lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan bij ons aangevoerd, al lijkt de hogere luchtdruk in week 2 van deze verwachting weer even op te leven in ons omgeving.
Week 1: maandag 4 t/m zondag 10 oktober | Onvervalst herfstweer
In deze eerste week zien we een uitloper van het lagedrukgebied bij IJsland hoger in de atmosfeer een beetje onze kant op buigen, waardoor de straalstroom vanuit het westen tot noordwesten pal boven ons land ligt en het ene na het andere lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op komt. Het is dan ook relatief nat in een lange strook vanaf de oceaan, over de Britse Eilanden, de Benelux tot in de centrale delen van Europa. Langs de gehele Noordzeekust lijkt het zo’n 10 tot 30 procent natter te worden dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. De hogere luchtdruk bevindt zich boven Scandinavië, het oosten van Europa en in het Middellandse Zeegebied, maar later in deze week lijkt een rug vanuit het zuiden een poging te gaan doen in onze omgeving, waarna de temperatuur ineens flink omhoog kan gaan. In de eerste helft van de week ligt de maximumtemperatuur steeds rond normaal, een graad of 16, maar in de tweede helft zien we toch weer potentieel warmere lucht onze omgeving instromen. Gemiddeld komen we dan weer een graadje hoger uit, maar er zijn ook talrijke berekeningen die nog hoger uitkomen, enkelen zelfs rond 20 graden.
Week 2: maandag 11 t/m zondag 17 oktober | Vleugje nazomer?
Die uitloper van het hogedrukgebied ligt ook in deze week nog boven onze omgeving en het lijkt dan ook relatief warm te blijven. Het klimatologisch gemiddelde zakt in deze tijd van het jaar snel en ligt in deze periode rond 14-15 graden in De Bilt. Hier lijken we met een vaak zuidelijke wind de hele week echter enkele graden bovenuit te komen, met op sommige dagen zelfs uitschieters tot 19 a 20 graden. Ook de nachten blijven relatief warm, met vaak nog temperaturen in de dubbele cijfers en dat is zo’n 3 tot 5 graden hoger dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Het lagedrukgebied boven IJsland ligt er nog steeds, maar trekt zich iets verder terug naar het noorden, waardoor het meest actieve deel van de straalstroom net ten noorden van ons komt te liggen. Het lijkt dan ook iets rustiger te worden voor wat betreft de wind en neerslag. Vooral de eerste helft van de week lijkt droog te verlopen en pas tegen het einde van de week gaan er weer een paar buien vallen.
Week 3 en 4: maandag 18 t/m zondag 31 oktober | Straalstroom weer boven ons land
In deze 2 weken zakt de straalstroom weer iets terug naar het zuiden en ligt dan met een straffe westelijke stroming weer precies boven ons land. De lagedruk gaat weer overheersen en het wordt weer iets natter. Vooral in week 3 is de stroming weer iets meer westelijk en trekken er geregeld lagedrukgebieden en bijbehorende fronten over onze omgeving, maar dit is normaal in deze fase van de herfst. We zien dan ook geen grote afwijkingen in de neerslaghoeveelheden. In week 4 is dat anders. Met de opbouw van een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee en Centraal Europa wordt de stroming bij ons wat meer zuidelijk, waardoor er weer relatief warmere lucht wordt aangevoerd en het ook weer iets droger is dan in week 3.
Conclusie:
De oktobermaand start wisselvallig, met vrij normale temperaturen, maar in de tweede week zien we een kleine opleving in de weerkaarten. Het wordt weer iets droger en de temperaturen komen een paar graden boven normaal uit voor begin oktober, met mogelijk zelfs uitschieters tot 19 graden. In de derde week komt de temperatuur weer rond een normale 14 graden uit en keert de wisselvalligheid weer terug. De laatste week in deze verwachting lijkt juist weer iets warmer en droger dan gemiddeld te gaan verlopen, met een wat meer zuidelijke aanvoer. Het klimatologisch gemiddelde ligt eind oktober rond 12 graden en daar komen we dan net 1 of 2 graden bovenuit.