30-Daagse: komt zomer na volgende week op stoom?
Het licht wisselvallige weer met ongeveer normale temperaturen dat we al een tijdje in Nederland hebben, houdt volgende week in eerste instantie nog aan. Later volgende week wordt een hogedrukgebied boven Scandinavië belangrijker en draait de wind bij ons naar richtingen tussen noord en oost. Is dat dan het begin van een warme en droge hoogzomer?De eerste 8 dagen van juli zitten erop en waren met een gemiddelde temperatuur van 17,3 graden een kleine graad kouder dan gebruikelijk in deze periode van het jaar. Van die 8 dagen hadden er 6 in De Bilt een temperatuur boven 20 graden (warme dag), maar tot zomerse en tropische dagen is het op ons nationale hoofdstation tot nu toe nog niet gekomen.
Neem je juni erbij, dan staan we met 29 warme dagen (vorig jaar 25), 12 zomerse dagen (vorig jaar 11) en 1 tropische dag (vorig jaar ook 1) nog wel wat voor op de zomer van 2020. Dat geldt ook voor de gemiddelde temperatuur, die nu op 18,0 graden staat terwijl we vorig jaar rond dezelfde tijd 17,3 graden konden aantekenen.
Nederland ligt ingeklemd
Als we op de weerkaarten kijken, dan ligt Nederland ook deze week op de plek waar een bovenluchtstoring ligt ingeklemd tussen hogedrukgebieden in het noorden (Scandinavië) en in het zuidwesten (Azoren, Iberisch schiereiland, zuidwesten van Frankrijk). In het noordwesten van Europa zijn steeds weer storingen actief die vaak via een vrij zuidelijke koers onze kant op komen. Ze worden gevoed door kleine belletjes met relatief koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer en sturen steeds weer gebieden met regen- en onweersbuien op ons af.
Omdat die buien tot nu toe vooral in het binnenland actief zijn geweest, is er in een strook van zuid naar noord over het westen van het land deze maand vaak nog niet meer dan tussen 5 en 10 millimeter regen gevallen, het binnenland heeft al tussen 20 en 50 millimeter gekregen (onregelmatig verdeeld) en op de natste plekken in onder meer Overijssel, Drenthe en Friesland zit al tussen 50 en bijna 80 millimeter in de regenmeters. Van droogte is op dit moment vrijwel nergens sprake, wat dat betreft is het beeld dit jaar heel anders dan dat van voorgaande jaren.
Week 1: van maandag 12 juli tot en met zondag 18 juli
Er verandert niet zo heel veel. Nederland ligt nog steeds tussen de twee hogedrukgebieden ingeklemd. Het zwaartepunt van het ene ligt in de buurt van de Baltische Staten, het andere op de oceaan ten westen van Portugal. Bij ons in de buurt zwerft een bovenluchtstoring rond. De buienkans blijft dan ook bestaan, vooral de eerste helft van de week, en er is kans op onweer. Tijdens de langere, droge perioden tussendoor laat ook de zon zich zien. De eerste dagen zijn de temperaturen met 20 tot 23 graden redelijk gematigd, later in de week zit er een kleine stijging in en in het weekend kan het met lokaal 25 graden weer hier en daar zomers warm worden.
Week 2: van maandag 19 juli tot en met zondag 25 juli
Het hogedrukgebied, dat ten westen van het Iberisch schiereiland lag, trekt naar het noorden en komt net ten noorden van Schotland uit, het hogedrukgebied bij de Baltische staten trekt naar het westen en komt boven Scandinavië terecht. In Nederland wordt de wind noordelijk tot noordoostelijk en kan wat warmere lucht vanuit Scandinavië binnensijpelen. Vergeleken met een week eerder neemt de buienkans fors af, maar boven Duitsland kunnen er steeds wel een paar ontstaan en vooral het oosten en zuidoosten van het land zijn daar toch niet helemaal veilig voor.
De temperaturen gaan wat omhoog en vooral het noorden maakt kans op boven normale temperaturen, zo tussen 23 en 27 graden. Het zuidoosten kan wat achterblijven, zeker als er daar wat meer bewolking hangt en nog een enkele bui zou vallen.
Week 3: van 26 juli tot en met zondag 1 augustus
De hogedrukzone van Schotland via het noorden van Scandinavië naar het noordwesten van Rusland verzwakt aan zijn zuidzijde iets waardoor storingen boven Frankrijk en Duitsland hun invloed weer wat makkelijker tot over Nederland kunnen uitbreiden. De buienkans neemt toe en vooral de zuidelijke provincies kunnen af en toe met pittige buien te maken krijgen. Naar het noorden toe zijn de droge perioden in de meerderheid, maar blijft het ook niet helemaal droog.
In de temperaturen zien we dezelfde noord-zuid verdeling als een week eerder. De grootste kans op boven normale temperaturen maakt het noorden van het land, in het zuiden lijkt het door het grotere aantal buien daar wat gematigder te zijn. Doordat we nog steeds in de overgangszone tussen de warmte in het noorden en de wat koelere lucht in het zuiden liggen, lijkt de kans op het echt binnendringen van de warme lucht vanuit het noorden niet heel erg groot.
Week 4: van 2 augustus tot en met zondag 8 augustus
Terwijl de luchtdruk in de buurt van de Azoren weer wat oploopt, blijft de hogedrukzone in het noorden op zijn plaats. Eigenlijk lijken we een beetje naar de situatie van nu terug te gaan, met storingen die in onze omgeving tussen de twee hogedrukgebieden in opgesloten zitten. Er kunnen opnieuw vallen, nu vooral in de oostelijke helft van het land, tussendoor is ook de zon te zien, met de nadruk deze week wellicht wat meer op het westen van het land.
In de temperatuurverdeling verandert niet veel. Nog steeds ligt warme lucht vanuit het noorden dichtbij het noorden van het land, maar komt niet echt binnen. Wij zullen dan ook de meer aangename variant van het zomerweer hebben, met overdag temperaturen tussen 20 en maximaal 25 graden en nachten die koel genoeg zijn om lekker te kunnen slapen.
De rest van augustus
In de twee weken hierna komt het hogedrukgebied dichterbij en vooral halverwege augustus, als de wind mogelijk een tijdje naar richtingen tussen oost en zuid draait, zou het weleens even goed warm kunnen worden. Dat is ook de week waarin de buien een tijdje naar de achtergrond lijken te verdwijnen. Tegen het einde van augustus keren de buien dan weer terug en lijken ook de temperaturen weer iets gematigder te worden.
Al met al lijkt het drukpatroon, zoals we dat nu hebben, dus ook de komende week grotendeels in tact te blijven. En ook al verandert wel iets en komt de wind vanaf eind volgende week voor langere tijd uitrichtingen tussen noord en oost, doordat het hogedrukgebied in het noorden net iets te ver weg ligt, raken we meestal toch niet van de buien af. En kan de echt warme lucht vanuit het noorden ons vooralsnog niet bereiken.
Kleine verschuivingen kunnen veel uitmaken
Het is en blijft echter een situatie die erg gevoelig is voor kleine verschuivingen. Wordt de hogedruk in het noorden wel iets sterker dan nu gedacht, dan kan de zomer alsnog binnenmarcheren. Zijn het de storingen in het zuiden die aan het langste eind trekken, dan blijft alles bij het oude.