Foto gemaakt door Jolanda Bakker - Zevenhuizen - Houden we dit stralende weer de hele lente vast?
Foto gemaakt door Jolanda BakkerZevenhuizenHouden we dit stralende weer de hele lente vast?
Nu

30-Daagse: Houden we dit rustige weer vast?

Met af en toe een iets minder zonnige dag tussendoor, hebben we de laatste weken in een groot deel van het land meestal stralend weer gehad. In het noorden viel het voor wat betreft de temperaturen en zon regelmatig tegen, maar in het midden en zuiden was het vaak ronduit lenteachtig. Na de hoge temperaturen van eind februari zijn we echt wel een stuk teruggezakt, tot zelfs onder gemiddeld voor deze tijd van het jaar, maar de zon maakte veel goed. Op de langere termijn lijkt er echter een omslag aan te komen, naar een westelijke stroming, maar voorlopig wordt dit steeds iets vooruit geschoven. Wanneer die overgang nu wel gaat komen, gaan we in deze verwachting maar eens onderzoeken.

We hoeven niet lang te kijken, voordat we die duidelijke omslag vinden. Halverwege week 1 van deze verwachting lijkt de wind om te klappen van het noorden naar het westen en wordt het wisselvalliger.

Week 1: maandag 8 t/m zondag 14 maart: flinke omslag

We starten deze week nog wel droog, met geregeld zon en een frisse noordelijke wind rondom een hogedrukgebied boven Engeland. Hiermee stroomt nog relatief koude lucht onze omgeving in en met overdag dan een graad of 7, zitten we gemiddeld 2 graden onder normaal voor begin maart. In de loop van de week splitst het hogedrukgebied zich in tweeën, waarbij 1 deel naar het zuidwesten trekt en het andere deel richting Scandinavië. Een lagedrukgebied vanaf de Noordelijke Noordzee schuift dan onze kant op en een bijbehorend front passeert ons halverwege de week met veel regen en aan de voorzijde van het front misschien zelfs nog wat hagel of een vlok natte sneeuw. Vanaf dat moment gaat de lagere luchtdruk ten noorden van ons overheersen, vooral boven de Noordzee en de Noorse Zee. Ten zuidwesten van Europa is de luchtdruk juist nog iets hoger dan gemiddeld. Wij komen dan op de grens van die beide systemen te liggen, met boven ons hoofd een straffe westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan. Hoger in de atmosfeer ligt de straalstroom, de begrenzing van de koudere lucht in het noorden en de zachtere lucht in het zuiden, ook op diezelfde plek, waardoor de westen- tot zuidwestenwind soms flink kan uitschieten en het af en toe goed kan doorregenen. Hierdoor verloopt deze week natter dan normaal. Hoewel de temperatuur later in de week iets omhoog gaat en rond de ‘normale’ 9 graden voor begin maart uit gaat komen, is deze week kouder dan gemiddeld.

Week 2: maandag 15 t/m zondag 21 maart: straalstroom zwakt af

In deze tweede week verzwakt de straalstroom iets en spreidt zich over vrijwel heel Europa uit. Het wordt dan iets rustiger in onze omgeving. Een zwakke rug trekt in de loop van de week vanuit het westen oostwaarts, ofwel de luchtdruk gaat iets omhoog. Helemaal droog is het deze week niet, maar de tussenpozen tussen de fronten vanaf de Atlantische Oceaan worden wel groter, wat betekent dat we ook de zon weer iets vaker gaan zien. Voor wat betreft de neerslag zien we in deze week dan ook geen grote afwijkingen ten opzichte van normaal. De temperaturen schommelen rond normaal, een graad of 10, met af en toe een afwijking naar boven en soms juist omlaag. Een enkele berekening komt aan het einde van deze week zelfs met maximumtemperaturen tot 18 graden, maar dit is wel een uitbijter. Het maximum lijkt in deze periode op hooguit 15 graden te liggen.

Week 3: maandag 22 t/m zondag 28 maart: iets warmer, maar ook natter

De lagedrukgebieden verplaatsen zich in deze week steeds meer tot boven de Noordzee, de Britse Eilanden en ons eigen land. Er blijft een westen- tot zuidwestenwind waaien en daarmee komen de temperaturen rond normaal uit, alleen in het zuiden lijkt het iets warmer te worden, met vaker een zuidwestenwind. Vanuit die richtingen blijven echter lagedrukgebieden en bijbehorende fronten aangevoerd worden en dat deze week lijkt daardoor iets natter dan gemiddeld te worden.

Week 4: maandag 29 maart t/m zondag 4 april: weer vaker zon

In deze laatste week verplaatst een lichte trog in de bovenlucht, waar de lagedrukgebieden in gevangen zitten, zich wat meer naar het oosten en komt dan boven midden en oostelijk Europa te liggen. De stroming wordt daardoor bij ons geleidelijk noordwestelijk. Het wordt weer iets droger en er is ook weer wat ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt iets onder normaal, maar later in deze week zien we juist weer een lichte stijging. In zijn geheel zijn er dan ook geen grote afwijkingen ten opzichte van de norm voor eind maart en begin april.

Conclusie:

Net als in februari zien we ook nu weer die vrij rappe overgangen in het weer. Gingen we vorige maand van winterweer naar bijna lente, deze maand zien we een omslag naar een veel wisselvalliger weertype, met soms flink wat regen en wind. Vanaf woensdag wordt het bijna een beetje herfstachtig, met een krachtige straalstroom boven ons hoofd. In de tweede week wordt het allemaal weer iets rustiger in de atmosfeer. De luchtdruk gaat weer een beetje omhoog, al blijft er van tijd tot tijd wat regen vallen en staat er soms nog aardig wat wind. In de derde week wordt het met de lagere luchtdruk iets ten noorden van ons weer wat natter, maar we lijken de maand juist weer wat droger af te gaan sluiten. Qua temperatuur zien we geen hele grote uitschieters. We beginnen nog wel aan de lage kant voor de tijd van het jaar, maar met het inzetten van die westelijke stroming komt de temperatuur eigenlijk steeds rond gemiddeld uit.

Wat heeft de lente verder voor ons in petto?

Als we nog iets verder kijken, lijken we op basis van de huidige berekeningen, verder een zonnige en droge lente tegemoet te gaan, met ook hogere temperaturen dan gemiddeld in dit seizoen. Een beetje vergelijkbaar met de voorgaande lentes in ons land. Toch zijn er ook tegenstrijdige invloeden actief en als die elk op hun eigen manier later toch wat meer invloed blijken te krijgen, kunnen ze op de langere termijn misschien toch nog voor verrassingen zorgen. Onze gehele lenteverwachting voor 2021 lees je hier.

Britta van GendtMeteoroloog