2020 was samen met 2016 het warmste jaar ooit gemeten
2020 was wereldwijd samen met 2016 het warmste jaar ooit gemeten. Volgens het Europese klimaatinstituut lag de temperatuur vorig jaar 1,25 graad hoger dan in de tweede helft van de 19e eeuw en 0,6 graad hoger dan in de periode 1981-2010.Volgens de Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S) zijn de afgelopen zes jaar de warmste jaren ooit gemeten en was 2010-2020 dan ook het warmste decennium ooit gemeten. In Nederland was 2020 ook het warmste jaar ooit gemeten, maar deelt 2020 wel zijn eerste plek met 2014.
Vorig jaar was het in Europa 0,4 graad warmer dan in 2019, dat tot dan toe het warmste jaar voor Europa was. Vooral op de noordpool en in het noorden van Siberië was het vorig jaar flink warmer. Daar lag de temperatuur in sommige delen 6 graden boven het gemiddelde van 1981-2010.
Het is opvallend dat een La Niña-jaar één van de warmste jaren ooit is.
Broeikasgassen
C3S noemt het verder opmerkelijk dat de temperatuur van 2016 is geëvenaard, terwijl in de tweede helft van het jaar ook het weerfenomeen La Niña zich voordeed, dat wereldwijd normaal juist voor lagere temperaturen zorgt. Ter vergelijking: 2016 begon zijn recordjaar met het opwarmende effect van de weerkundige tegenpool El Niño. Er waren wel delen in het zuidelijk halfrond waar het koeler dan gemiddeld was als gevolg van La Ninã.
De opwarming van de aarde wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. "Het is geen verrassing dat het afgelopen decennium het warmste was dat ooit is opgetekend", zegt directeur Carlo Buontempo van C3S. "En het herinnert ons eens te meer aan de urgentie van ambitieuze emissiereducties om nadelige klimaateffecten in de toekomst te voorkomen."
Australië beleeft heetste decennium ooit
Niet geheel toevallig, meldde het meteorologische instituut van Australië dat ook Australië het warmste decennium ooit gemeten beleefde. De gemiddelde temperatuur lag daar de afgelopen tien jaar bijna 1 graad hoger dan gemiddeld en het was 0,3 graden warmer dan tussen 2001 en 2010.
Uit de gegevens van het nationale Bureau of Meteorology blijkt ook dat 2020 daar het op vier na warmste jaar ooit was. Het jaar maakt deel uit van een reeks bijzonder hete jaren. "We weten dat Australië wordt getroffen door klimaatverandering, dus staat elk jaar sinds 2013 in de top 10 van warmste jaren ooit," zegt klimatoloog Lynette Bettio. De maximum- en minimumtemperaturen lagen afgelopen jaar boven het gemiddelde voor alle staten.
Bronnen: ANP en Weer.nl