Foto gemaakt door Jessie van Neer - Beesel - Grote plassen water in Limburg
Foto gemaakt door Jessie van NeerBeeselGrote plassen water in Limburg
Nu

15 Volle emmers water per vierkante meter

We mogen dan wel midden in het zomerseizoen zitten, het weer is er momenteel even niet naar. Het is overwegend bewolkt en er valt regen. Er niet zo’n beetje ook. Vooral in het zuidoosten van het land komt het vandaag en de komende dagen met bakken de lucht uit. Als we alles bij elkaar optellen, dan zou er op basis van de huidige weerberekeningen van nu tot en met vrijdag ongeveer 150 millimeter regen kunnen vallen in het zuiden van Limburg. Dat zijn circa 15 volle emmers per vierkante meter.

Amper 2 weken geleden, op 29 juni, viel er in het zuiden van Limburg ook al erg veel regen in korte tijd. De regenmeter van het officiële weerstation van het KNMI in Beek bij Maastricht ving die dag maar liefst 87,2 mm op, waarvan 22 millimeter binnen 10 minuten. Er trokken pittige onweersbuien over het zuiden van Limburg en omdat ze maar heel langzaam bewogen, viel er extreem veel regen in korte tijd. Dit was ook meteen een nieuw neerslagrecord voor het weerstation, want niet eerder viel daar op 1 dag zoveel neerslag. Het oude record stond op 82,7 millimeter, gemeten op 18 juni 1966.

Zandzakken paraat

En nu is het er weer zo nat. Na de enorme wateroverlast die door de vele neerslag eind juni werd veroorzaakt, liggen ook nu de zandzakken op sommige plekken alweer klaar. Niet alleen vandaag, maar ook de komende dagen wordt er namelijk weer veel regen in diezelfde omgeving verwacht. De buiige regen die vandaag overtrekt, kan daar lokaal zo’n 25 tot 30 millimeter achterlaten en ook de (onweers)buien van de komende dagen kunnen met gemak in de tientallen millimeters lopen. Eind van de week kan de teller daar meer dan de maandsom voor de hele maand juli hebben opgevangen. In het huidige klimaat valt landelijk gemiddeld 80 millimeter in heel de maand juli. In Limburg valt iets minder, 78,3 millimeter, maar in de heuvels valt gemiddeld juist weer iets meer, tussen 85 en 90 mm. Op basis van de huidige verwachting komen we daar nu binnen een paar dagen al overheen.

Natste julidagen

Of één van deze dagen uiteindelijk ook 1 van de natste julidagen ooit wordt, is nog de vraag. Officieel was 13 juli 2019 de natste julidag ooit, met op het KNMI-meetpunt in Steenwijksmoer 132,5 mm. De nummer 2 positie staat op naam van weerstation Deelen, op de Veluwe, met daar op 28 juli 2014 131,6 millimeter. Op nummer 3 staat De Haukes met op 9 juli 1989 128 millimeter op 1 dag. Deze hoeveelheden gaan we nu niet op 1 dag krijgen, maar met de buien van de komende dagen weet je het maar nooit. Trekken ze maar heel langzaam, zoals eind vorige maand, dan kunnen we er lokaal misschien wel in de buurt komen.

Vergelijking voorgaande jaren

Dit jaar hebben we een relatief wisselvallige start van de zomer gehad, met regionaal dus veel regen, maar de vorige 3 zomers waren juist erg droog. In de hele maand juli in 2020, viel er in Limburg gemiddeld 50 tot 60 millimeter neerslag, dus veel minder dan de ‘normale’ circa 80 millimeter. Juli 2019 was nog droger, met toen gemiddeld maar zo’n 30 millimeter regen in heel Limburg, al zagen we toen wel grote verschillen tussen het noorden en het zuiden van de provincie. In het noorden kwam het lokaal zelfs niet eens tot 20 millimeter, terwijl het uiterste zuiden van de provincie op die gemiddelde 80 millimeter uitkwam. De julimaand in 2018 spande echter de kroon, met toen op landelijk op veel plaatsen niet eens 10 millimeter, zo ook in Limburg. Slechts op een enkele plek was het die maand in 2018 natter. Dit was ook meteen de droogste julimaand ooit.

Droogte versus kletsnat

De vorige 3 julimaanden verliepen dus kurkdroog, met een flink neerslagtekort en dat was ook duidelijk aan de natuur te merken. Veel bomen en planten hadden moeite met de hitte en droogte en ook de boeren waren echt niet blij met het droge weer. Van een neerslagtekort is dit jaar tot nu toe geen sprake. De natuur is momenteel bijzonder groen en alles groeit als kool. Toch zijn dit soort neerslaghoeveelheden voor de boeren ook niet fijn. Zo wordt deze week de uienoogst uitgesteld in verband met het natte weer.

Britta van GendtMeteoroloog